Annonce
Erhverv

Hård brexit kan koste Danmark 17 milliarder

Danmark eksporterede for 3,4 milliarder kroner i svinekød til Storbritannien i 2017. (Arkivfoto)

Trods dystre forudsigelser om brexit uden aftale afventer danske fødevaregiganter resultatet med tålmodighed.

En brexit uden aftale kan koste Danmark 17 milliarder kroner i vareeksport.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Forlader Storbritannien EU uden en aftale vil det især betyde en nedgang for den danske eksport af mejeriprodukter og svinekød til det britiske.

Her eksporterede Danmark for henholdsvis 3,7 milliarder kroner i mejerivarer og 3,4 milliarder kroner i svinekød i 2017.

Miljø- og Fødevareministeriet skriver, at nogle af konsekvenserne kan blive 30-40 procents told på smør- og blandingsprodukter og 25 procents told på svinekød.

Derfor har ti af de største danske fødevarevirksomheder, som står for 80 procent af Danmarks samlede fødevareeksport til Storbritannien, afleveret en rapport sammen med Copenhagen Economics, hvor de har kigget på alternative markeder, skriver ministeriet.

Trods de nedslående tal ser miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V) nogle positive tendenser.

- Rapporten er ikke ren dommedagslæsning, for der findes markeder i vækst, som kan matche de britiske priser. Det kan være lande som Kina, Hong Kong og Japan for mejeriprodukter og Sydkorea og Australien for grisekød, siger Jakob Ellemann-Jensen i pressemeddelelsen.

- Men der er naturligvis begrænsninger på grund af transporttid for ferske varer, så det er ikke bare at omdirigere den forholdsvis store eksport til Storbritannien, siger han.

Tirsdag aften skal det britiske parlament afgøre, om det vil stemme for den aftale som premierminister Theresa May har forhandlet på plads med EU.

Sker det ikke, resulterer det i en hård brexit.

Hos de danske mejeri- og svinekødsgiganter Arla og Danish Crown afventer man brexit-dommen med tålmodighed.

Begge producenter oplyser, at de først vil se resultatet tirsdag aften, før de vil kommentere konsekvenserne af afstemningen.

I oktober udtalte Arlas koncerndirektør for Europa, Peter Giørtz-Carlsen, til Ritzau, at en brexit uden aftale vil have store konsekvenser.

- Det vil være meget slemt for den europæiske mejeriindustri. Hvis man bryder den meget effektive forsyningskæde, der er i dag mellem EU og Storbritannien, kan det have store konsekvenser, sagde Peter Giørtz-Carlsen den gang.

- Prisen på mejeriprodukter i Storbritannien vil stige, udbuddet vil blive mindre, og ultimativt vil det for Arla Foods have en betydning for forretningen. England er vores største marked, sagde direktøren.

Briterne importerer 24 procent af deres fødevarer, og EU står for 71 procent af briternes import.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce