Annonce
Indland

Håndtryksceremoni gør det dyrere at blive dansker

- Man kan ikke sammenblande diskussionen om afbureaukratisering med at få et statsborgerskab, siger Dansk Folkepartis, Christian Langballe. Dansk statsborgerskab er en dyrebar gave, mener han.

Gebyret for at søge om dansk statsborgerskab skal tredobles grundet administration, lyder det i lovforslag.

Det vil give mere administration, at ansøgere om dansk statsborgerskab fremover skal deltage i en ceremoni, hvor de blandt andet skal give hånd til borgmesteren eller en anden repræsentant for kommunen.

Derfor skal udlændinge, der drømmer om at blive danskere, indstille sig på at betale tre gange så meget i gebyr for deres ansøgning i fremtiden.

Det fremgår af det lovforslag om indførelse af den meget omdiskuterede håndtryksceremoni, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har sendt i høring.

Her foreslås det, at gebyret stiger fra i dag 1200 kroner til 3600 kroner.

Og det er ganske rimeligt, mener Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, der er en af ophavsmændene til den politiske aftale bag lovforslaget.

- Når man ser på, at man får den her gave, som det danske statsborgerskab er, så synes jeg faktisk ikke, at det er dyrt. Jeg synes, det er en umådelig stor og dyrebar gave, siger han.

Ud over det borgmesterlige håndtryk er der også en række andre tiltag, der vil øge administrationen, i lovforslaget. Blandt andet skærpede dokumentationskrav i de sager, hvor en ansøger ønsker dispensation.

Det sker, samtidig med at regeringen har bebudet, at den vil sætte alle sejl til for at afskaffe bureaukrati. Men Langballe mener ikke, at der er noget modstridende i det.

- Man kan ikke sammenblande diskussionen om afbureaukratisering med at få et statsborgerskab, siger han.

- Det er fuldt ud rimeligt, at man selv betaler udgifterne, ligesom man selv skal betale for at få et nyt pas og et nyt kørekort.

Det fremgår i øvrigt af lovforslaget, at det er udlændinge- og integrationsministeren, der nærmere skal fastsætte rammerne for ceremonien.

Her tilkendegiver Inger Støjberg, at hun agter at fastsætte krav om, at repræsentanter fra kommunen mødes "ansigt til ansigt med deltagerne og trykker dem i hånden (udveksler håndtryk) for at højtideligholde" øjeblikket.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har dog åbnet for, at staten kan overtage opgaven med håndtryk, hvis borgmestrene er imod.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce