Annonce
Debat

Håndtryk. Tørklæder og håndtryk en mandag aften

Det var en mandag aften, 3 september. Jeg var taget til Vollsmose, som jeg har gjort så mange gange før, for at høre en ung muslim fortælle, hvordan det er at blive sendt på ufrivillig genopdragelsesrejse og svigtet af forældrene.

Som oftest har det været en ung forfatter, der fortæller en gribende historie om tæsk og social kontrol. Det var det også denne gang - og så alligevel ikke. På scenen sad en ung smuk kvinde med et meget langt hår og sin bog i hånden. På forsiden var der et billede af forfatteren, muslimske Zeinab Mosawi som hun hedder, med håret sat som tørklæde.

Og det var netop tørklædet Zeinab Mosawi brugte megen tid på. Det havde hun gået med siden ni-årsalderen, indtil hun smed det som 16 årig for at have samme frihed som sine danske veninder.

Hun har en dansk kæreste, der er kristen, som hun gerne vil have børn og giftes med. Et svar på et direkte spørgsmål. Svigermoderen er lesbisk og kendt sangerinde. Da hun stadig er muslim, forstår man udmærket, hvilke problemer dette giver hende, ikke mindst med faderen.

Zeinab Mosawi vil leve sit eget liv med den, hun elsker. I ligestillingens og frihedens navn, troede jeg. Derfor havde hun jo smidt tørklædet. Men nej, det påtænker hun at tage på igen, når hun bliver ældre.

Vi var vel omkring 100 publikummer. Flot besøg. Deraf fem mænd, hvor de fire af os var etniske danskere. Som sædvanlig til disse møder kommer ingen unge mænd fra Vollsmose. Men denne gang en del piger. Med tørklæde. Jeg sad derfor naturligt ved siden af nogen. Meget venlige og imødekommende, og vi fik en lille snak efterfølgende.

De fortalte mig, de aldrig vil smide tørklædet. Det var profetens befaling. Sura 33.59, tror jeg, de sagde. Og så følte de sig i øvrigt ikke danske, men levede i deres egen kultur, fortalte de på syngende fynsk. Kønne, kloge og intelligente.

Tak for dansen, et skridt frem, og to tilbage. Pænt farvel med håndtryk. Det var den mandag aften.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1944: Kager og wienerbrød slipper op

1994 Biskop Vincent Lind må godt udtrykke sig meget direkte og i ret så skarpe vendinger, når han beskæftiger sig med klager fra et yderst omstridt medlem af menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Odense, nemlig overlærer Niels Gertsen. Det har biskoppen fået både Kirkeministeriets og en nu forhenværende kirkeministers ord for. Flere års problemer omkring Niels Gertsens arbejde i menighedsrådet med masser af klagesager nåede et højdepunkt i midten af april. Da besluttede et flertal af menighedsrådets medlemmer at smide Niels Gertsen ud. Han måtte da også holde sig væk i nogle måneder, inden biskop Vincent Lind afviste flertallets beslutning, da juraen bag eksklusionen ikke var i orden. 1969 Fjernseerne hørte i morges den ellers så ligevægtige reporter, Claus Toksvig, forkynde fra kontrolcentret i Houston: Månen er landet! Alt klappede med en præcision, der endog overgik den, som forbløffede alverden i forbindelse med det første besøg på Månen i sommer. Klokken 7.53 (dansk tid) stod landingsfartøjet ”Frygtløs” på nøjagtig det forudbestemte sted i ”Stormenes Hav” med månesonden ”Surveyor” liggende i umiddelbart nærhed. Formiddagen gik derefter for astronauterne med forberedelserne til de to ekspeditioner ud i den nærmeste omegn, der er planlagt i dag og i morgen, og hvis udfald bliver afgørende for de rent videnskabelige resultater af den anden rejse til Månen. 1944 Bagerne er stadig hårdt spændt for med hensyn til deres rationer. Det er begrænset, hvor meget de kan bage dagligt, og undertiden slipper både kager og wienerbrød op tidligt på eftermiddagen. Efter hvad vi erfarer har bagerlauget i Odense nu henstillet til medlemmerne, at de holder deres butikker åbent til i hvert fald kl. 18 på alle hverdage, også selv om alle kagerne er udsolgt. Det skal stadig være muligt for folk at kunne købe brød, når de er på vej hjem fra arbejde. Flere bagerforretninger forudser, at de må holde lukket mellem jul og nytår, da månedens rationer af smør og sukker vil være opbrugt til jul. Desuden har bagerne problemer med at skaffe papir og poser nok til kager og brød.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce