Annonce
Debat

Håndtryk. Tørklæder og håndtryk en mandag aften

Det var en mandag aften, 3 september. Jeg var taget til Vollsmose, som jeg har gjort så mange gange før, for at høre en ung muslim fortælle, hvordan det er at blive sendt på ufrivillig genopdragelsesrejse og svigtet af forældrene.

Som oftest har det været en ung forfatter, der fortæller en gribende historie om tæsk og social kontrol. Det var det også denne gang - og så alligevel ikke. På scenen sad en ung smuk kvinde med et meget langt hår og sin bog i hånden. På forsiden var der et billede af forfatteren, muslimske Zeinab Mosawi som hun hedder, med håret sat som tørklæde.

Og det var netop tørklædet Zeinab Mosawi brugte megen tid på. Det havde hun gået med siden ni-årsalderen, indtil hun smed det som 16 årig for at have samme frihed som sine danske veninder.

Hun har en dansk kæreste, der er kristen, som hun gerne vil have børn og giftes med. Et svar på et direkte spørgsmål. Svigermoderen er lesbisk og kendt sangerinde. Da hun stadig er muslim, forstår man udmærket, hvilke problemer dette giver hende, ikke mindst med faderen.

Zeinab Mosawi vil leve sit eget liv med den, hun elsker. I ligestillingens og frihedens navn, troede jeg. Derfor havde hun jo smidt tørklædet. Men nej, det påtænker hun at tage på igen, når hun bliver ældre.

Vi var vel omkring 100 publikummer. Flot besøg. Deraf fem mænd, hvor de fire af os var etniske danskere. Som sædvanlig til disse møder kommer ingen unge mænd fra Vollsmose. Men denne gang en del piger. Med tørklæde. Jeg sad derfor naturligt ved siden af nogen. Meget venlige og imødekommende, og vi fik en lille snak efterfølgende.

De fortalte mig, de aldrig vil smide tørklædet. Det var profetens befaling. Sura 33.59, tror jeg, de sagde. Og så følte de sig i øvrigt ikke danske, men levede i deres egen kultur, fortalte de på syngende fynsk. Kønne, kloge og intelligente.

Tak for dansen, et skridt frem, og to tilbage. Pænt farvel med håndtryk. Det var den mandag aften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Ung skuespillerinde fra Odense Teater har fået hjernerystelse

1995 Brugerbetaling var et vigtigt argument, da Storebæltsforbindelsen skulle vedtages, men endnu inden broen står færdig, er debatten om at få fjernet bropengene begyndt. Lektor i trafikpolitik ved Handelshøjskolen I København, Uffe Jacobsen, mener, at pression fra blandet andet erhvervslivet på Fyn vil presse bropengene på Storebælt ned på en tredjedel af den pris, som A/S Storebæltsforbindelsen i dag tænker sig. Hvis det holder stik, vil prisen for at krydse Storebælt i bil blive ca. 80 kroner. Det fynske folketingsmedlem, Niels Langkilde (K) siger, at man af hensyn til DSB ikke kan droppe en brugerbetaling for bilisterne, men at han og hans parti vil arbejde for at få prisen sat væsentlig ned. 1970 Korup-Ubberud indvier i dag den nye hal, som bliver samlingspunktet for fritidsaktiviteterne i den store omegnskommune. Den endelige opførelsespris er på 1,6 millioner kroner, og heraf er omkring 50.000 kroner indsamlet blandt lokale beboere. Hallen, der har de internationale mål for fem sportsgrene, er opført på den gamle fodboldbane bag Korup Skole. Den indeholder foruden bade- og garderobefaciliteter også mødelokale og restauration. Indtil videre skal hallen aflaste lokalemanglen på Korup Skole. Korup-Ubberud Hallen er en naturlig konsekvens af den udvikling, der tog fart i kommunen i begyndelsen af tresserne. På mindre end 10 år er det stille landsogn forvandlet til en moderne villaby. 1945 Den unge skuespillerinde, frøken Rigmor Gadborg, har i formiddag været så uheldig at snuble på vej ned ad trappen på sin bopæl, Hans Tausensgade 2, da hun ville gå til generalprøve på Filharmonisk Orkesters koncert på Fyns Forsamlingshus. Ved faldet forslog hun hovedet og ryggen og måtte i en ambulance føres til Odense Amts og Bys Sygehus, hvor hun straks kom under behandling. Efter en røntgenundersøgelse kunne lægerne dog fastslå, at der ikke var tale om alvorligere læsioner, men at den unge skuespillerinde har pådraget sig en lettere hjernerystelse. Da hun vil være indlagt i nogle dage, overtages hendes rolle i ”Manden, der kom til middag” på Odense Teater af frk. Grethe Carlsen.

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce