Annonce
Faaborg-Midtfyn

Håndsrækning til truet natur: Vild have på vej midt i byen

Jan Strømvig, direktør i Fjernvarme Fyn, serviceleder Michael Jensen (i midten) og rådgiver hos Nature Works, Ann Berit Frostholm, ser frem til maj-juni, hvor der for alvor begynder at ske noget i den vilde have ved varmecentralen i Nr. Broby. Foto: René Johansen
Fjernvarme Fyn investerer 150.000 kroner i en vild have i Nr. Broby. Haven skal give biodiversiteten en håndsrækning, tjene som inspiration og brande fjernvarmen over for potentielle kunder.
Annonce

Broby: - Her kommer der forskellige blomster. De når helt op i knæhøjde.

Ann Berit Frostholm, rådgiver hos Nature Works, peger på et for tiden bart stykke jord, og umiddelbart kan det på en kold og diset novemberformiddag være lidt svært at få skabt et billede af et farverigt og blomstrende bed til gavn for sommerfugle, bier og andre insekter.

Men om seks-syv måneder er billedet et helt andet, hvis man lægger vejen forbi Fjernvarme Fyns varmecentral i Nr. Broby. Her er man i fuld gang med at anlægge en vild have til gavn for biodiversiteten, som er under et voldsomt pres.

- Overordnet er vi hos Fjernvarme Fyn i gang med en grøn omstilling, hvor vi vil udfase fossile brændstoffer - i første omgang kul. Men vi har også et samfundsansvar i forhold til en grønnere og bæredygtig udvikling, forklarer Jan Strømvig, direktør hos Fjernvarme Fyn.


Vi redder ikke hele naturen med haven her, men vi skaber et godt levested for insekter, sommerfugle og andre dyr.

Ann Berit Frostholm, Nature Works


Et sådant tiltag er sat i gang i Nr. Broby med den vilde have.

- Vi har forskellige afdelinger, og de har været på banen med gode ideer. Det her er et af de gode tiltag, som vi nu har sat i værk, fortæller direktøren.

Annonce

Planlagt vild have

Det er tre år siden, at Fjernvarme Fyn overtog den dengang selvstændige varmecentral i Nr. Broby. En del af den 1600 kvadratmeter vilde have på Stationsvej er anlagt, hvor den tidligere driftsleder-bolig lå.

Insekthoteller - og en vedstak, der også fungerer som bo- og gemmesteder for insekter - er også en del af haven. Foto: René Johansen

Boligen er jævnet med jorden, og i stedet er der klar til, at firben, sommerfugle, fugle og insekter kan boltre sig i haven. Den er blevet til med Ann Berit Frostholms ekspertise.

- Der er taget afsæt i stedet, og hvilke planter der vil kunne være her. Så det er en byhave, og den skal passe ind i konteksten, siger Ann Berit Frostholm, der også har lavet en landskabsanalyse for at sikre sig de rette planter til den helt rigtige vilde have midt i Nr. Broby.

En planlagt vild have, som kan give en håndsrækning til blandt andet truede sommerfuglearter som Vejrandøje og Engblåfugl. De er begge ved at forsvinde fra den danske natur.

- Vi redder ikke hele naturen med haven her, men vi skaber et godt levested for insekter, sommerfugle og andre dyr, fortæller Ann Berit Frostholm, der blandt andet hæfter sig ved en vedstak.

Den deler så at sige haven i to.

- Den bliver gemme- og levested for en masse krible-krable, firben og mus. Så have vil også rumme megen føde til fugle.

Ann Berit Frostholm havde lidt blomsterfrø med og fik sået endnu mere i haven - blandt andet Vild gulerod.  Frøene spredte sig hurtigt med vinden. Foto: René Johansen
Annonce

En smule skepsis

150.000 kroner er der investeret i at få skabt haven, der bliver en åben en af slagsen. Det betyder, at byens borgere og institutioner er mere end velkomne til at kigge forbi og gå på opdagelse.

For nylig var naboer og andre borgere i byen inviteret til information om projektet, og omkring 75 dukkede op på dagen, hvor der også var muligt at få stillet sulten i en pølsevogn.

Ifølge Michael Jensen, serviceleder hos Fjernvarme Fyn og hovedmanden på projektet, er der stor opbakning fra de lokale. Enkelte har dog været mere skeptiske.

- Det er i forhold til, at noget kan flyve ind til dem, siger Michael Jensen med henvisning til, at der ikke bruges sprøjtegifte i haven, og blandt andet mælkebøtter stort set får frit spil.

Fjernvarme Fyn har anlagt en Vild have ved fjernvarmecentralen i Nr. Broby. Det passer godt ind i fjernvarmens grønne omstilling og øget fokus på bæredygtighed. Foto: René Johansen
Annonce

Inspiration og brand

Selv om der postes en pæn slat penge i projektet, vil der være god økonomi i det. Eksempelvis kræves der ikke så meget græsslåning, som hvis der var anlagt en almindelig græsplæne rundt om varmecentralen.

- Den skal også virke som inspiration for borgerne, og så er den et brand for fjernvarmen i forhold til at tiltrække nye kunder, siger Jan Strømvig og tilføjer, at der er potentielle kunder i nye udstykninger, men også nuværende husstande i byen med gas- og oliefyr.

Flere tiltag som i Nr. Broby kan i øvrigt være på vej til gavn for truede planter og insekter.

- Vi har cirka 10 hektar, som vi vedligeholder ved vores varmecentraler og pumpestationer. Tanken er, at vi lave mere af den slags og ruller konceptet ud flere steder, siger Jan Strømvig.

Den vilde have

Den vilde have er anlagt med planter, buske og træer, så der altid er noget, der er grønt eller blomstrer.

Haven indeholder et løvbed og et blomsterbed. Her er der blandt andet sået Almindelig Kællingetand, Blæresmælde, Vild gulerod, Kornblomst, Cikorie, Espersette og Hundetunge.

Døde træstammer er placeret, så de kan bruges som bænke, mens insekter kan gemme sig og lægge æg under barken.

Haven er også udstyret med insekthoteller og et grusbed med sten. Grusbedet er anlagt på det sted i haven med mest sol. Her kan sommerfugle varme sig og få energi på stenene.

Serviceleder hos Fjernvarme Fyn, Michael Jensen, har været i spidsen for projektet med at få anlagt den vilde have ved fjerrnvarmecentralen i Nr. Broby. Foto: René Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Mødre til kræftramte børn støtter hinanden og kæmper for behandling på OUH: Børnene får lov at have en barndom

Fyn

Fynsk professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce