x
Annonce
Nyborg

Håndspritten flyder fra Nyborg Destilleri

Så er der alkohol til produktionen af håndsprit på Nyborg Destilleri. Tirsdag kom både en tankvogn fra Carlsberg i Fredericia og en fra Albani i Odense. Foto: Kasper Riggelsen.
Tirsdag fik det lille destilleri i Nyborg de sidste tilladelser til at stille produktionen om til sprit til desinfektion. Albani og Carlsberg leverer råvarerne til nød-produktionen.

Nyborg: Tirsdag kom der for alvor damp under kedlerne på Nyborg Destilleri. Alle tilladelser fra myndighederne til at skifte om fra whisky, gin og brændevin til sprit til brug på hospitalerne var i hus tirsdag morgen, og derfor gælder det nu om at producere så meget som muligt.

- Vi startede med et bryg Fynsk Forår fra Ørbæk Bryggeri, men allerede nu holder der også en tankvogn fra Carlsberg i Fredericia her på pladsen ved destilleriet, siger Tørk Eskild Furhauge, administrerende direktør i Naturfrisk Group, der ejer både destilleriet i Nyborg og bryggeriet i Ørbæk.

Den første portion 90 procent sprit er klar onsdag, og Carlsberg har sørget for en samarbejdspartner i Billund, der kan lave spritten fra Nyborg om til håndsprit og komme det på emballage.

Tankvognen fra Carlsberg kommer med et læs vinbase - et produkt, der skulle bruges til Sommersby-cider, og senere kommer en tankvogn fra Albani-bryggeriet i Odense. Den indeholder noget endnu bedre, nemlig alkohol, der er til overs fra produktionen af alkoholfrie øl.

- Basen fra Albani er rigtig god, for den har et højt indhold af alkohol i forvejen, og det gør det naturligvis nemmere at destillere, siger Tørk Eskild Furhauge.

Produktionen af sprit til desinfektion er altså blevet en sammenskudsgilde, hvor en række bryggerier bidrager, og det er meningen, at det producerede håndsprit gratis kan afleveres til hospitaler, der har brug for det.

- Nu lægger vi altså destillationsapparat og noget øl til, og de andre bryggerier bidrager med råvarer i større mængder. Så håber vi også at finde nogen, der vil donere vand og energi til produktionen, siger Tørk Eskild Furhauge.

Nyborg Destilleri kan i første omgang producere 1000 liter sprit med en styrke på 90 procent om dagen. Senere kan man muligvis komme op på den dobbelte produktion, oplyser Tørk Eskild Furhauge.

Der er ingen risiko for, at man producerer for meget, for 1000 liter svarer til, hvad der kan bruges om dagen på et stort sygehus, oplyser direktøren.

Tørk Eskild Furhauge, administrerende direktør i Naturfrisk Group, der ejer destilleriet i Nyborg og bryggeriet i Ørbæk. Han står foran den tank, der skal fyldes med 90 procent alkohol til håndsprit. Foto: Kasper Riggelsen.
Royal Unibrew bidrager også til nød-produktionen af håndsprit. Her kommer de med en tankvogn fra Odense med overskuds-alkohol fra produktionen af alkoholfrie øl. Foto: Kasper Riggelsen.
Tørk Eskild Furhauge, administrerende direktør i Naturfrisk Group. Foto: Kasper Riggelsen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce