Annonce
Nyborg

Håndspritten flyder fra Nyborg Destilleri

Så er der alkohol til produktionen af håndsprit på Nyborg Destilleri. Tirsdag kom både en tankvogn fra Carlsberg i Fredericia og en fra Albani i Odense. Foto: Kasper Riggelsen.
Tirsdag fik det lille destilleri i Nyborg de sidste tilladelser til at stille produktionen om til sprit til desinfektion. Albani og Carlsberg leverer råvarerne til nød-produktionen.
Annonce

Nyborg: Tirsdag kom der for alvor damp under kedlerne på Nyborg Destilleri. Alle tilladelser fra myndighederne til at skifte om fra whisky, gin og brændevin til sprit til brug på hospitalerne var i hus tirsdag morgen, og derfor gælder det nu om at producere så meget som muligt.

- Vi startede med et bryg Fynsk Forår fra Ørbæk Bryggeri, men allerede nu holder der også en tankvogn fra Carlsberg i Fredericia her på pladsen ved destilleriet, siger Tørk Eskild Furhauge, administrerende direktør i Naturfrisk Group, der ejer både destilleriet i Nyborg og bryggeriet i Ørbæk.

Den første portion 90 procent sprit er klar onsdag, og Carlsberg har sørget for en samarbejdspartner i Billund, der kan lave spritten fra Nyborg om til håndsprit og komme det på emballage.

Tankvognen fra Carlsberg kommer med et læs vinbase - et produkt, der skulle bruges til Sommersby-cider, og senere kommer en tankvogn fra Albani-bryggeriet i Odense. Den indeholder noget endnu bedre, nemlig alkohol, der er til overs fra produktionen af alkoholfrie øl.

- Basen fra Albani er rigtig god, for den har et højt indhold af alkohol i forvejen, og det gør det naturligvis nemmere at destillere, siger Tørk Eskild Furhauge.

Produktionen af sprit til desinfektion er altså blevet en sammenskudsgilde, hvor en række bryggerier bidrager, og det er meningen, at det producerede håndsprit gratis kan afleveres til hospitaler, der har brug for det.

- Nu lægger vi altså destillationsapparat og noget øl til, og de andre bryggerier bidrager med råvarer i større mængder. Så håber vi også at finde nogen, der vil donere vand og energi til produktionen, siger Tørk Eskild Furhauge.

Nyborg Destilleri kan i første omgang producere 1000 liter sprit med en styrke på 90 procent om dagen. Senere kan man muligvis komme op på den dobbelte produktion, oplyser Tørk Eskild Furhauge.

Der er ingen risiko for, at man producerer for meget, for 1000 liter svarer til, hvad der kan bruges om dagen på et stort sygehus, oplyser direktøren.

Tørk Eskild Furhauge, administrerende direktør i Naturfrisk Group, der ejer destilleriet i Nyborg og bryggeriet i Ørbæk. Han står foran den tank, der skal fyldes med 90 procent alkohol til håndsprit. Foto: Kasper Riggelsen.
Royal Unibrew bidrager også til nød-produktionen af håndsprit. Her kommer de med en tankvogn fra Odense med overskuds-alkohol fra produktionen af alkoholfrie øl. Foto: Kasper Riggelsen.
Tørk Eskild Furhauge, administrerende direktør i Naturfrisk Group. Foto: Kasper Riggelsen.
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce