Annonce
forside

Håndparade i Marthastuen

Restauratør Launy Lindal (i baggrunden) dirigerer håndparaden i Martastuen, inden medlemmerne af DFDS Telegrafister satte sig til bord.

DFDS-Telegrafister holder tradition i hævd og mødtes for 20. gang i Svendborg

SVENDBORG: Ritualerne fra den gode damper Martha, eller rettere fra alle søfolks kultfilm af samme navn, blev holdt i hævd, da DFDS- Telegrafister for 20. gang i træk holdt julefrokost i Mar-thastuen på Børsen i Svendborg.

Restauratør Launy Lindal har indrettet et lokale, så det er en tro kopi af messen på den gamle fragtdamper. Og derfor er mange søfolk faldet for Martha-stuen - og således også klubben af tidligere telegrafister i DFDS, som har gjort det til en tradition at mødes den første lørdag i december i netop disse rammer. De smager jo lidt af de gode gamle dage, da der også var telegrafister på skibene.

Launy Lindal mødte selv op for at sørge for, at ingen sætter sig til bords før alle er med i håndparaden, så det kan åbenbares, at alle har vasket hænder, inden den gode mad indtages. Og nok så vigtigt skal »Gud signe dig Norge« afsynges.

Alle, der har set filmen, vil vide hvorfor.

På menuen er Bråttsjö-sild og O.P. Anderson snaps lige så sikre, som det er juleaften den 24. december.

Jan Preisler fra DFDS Telegrafister fortæller, at der i gennem årene er drejet flere danske film med maritim handling, og den mest berømte er nok Martha. Her spiller Paul Hagen den ordblinde telegrafist Marius Knudsen. I 1999 var han inviteret med til telegrafisternes julefrokost, hvor han interessant fortalte om filmen - og skulle have et genopfriskningskursus ved telegrafnøglen.

Birgitte Sadolin har også været til julefrosten, idet hun spillede telegrafist i filmen »Een pige og 39 Sømænd«.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce