Annonce
Fyn

Håndbold-stjerner så, hvordan det skal gøres

Kathrine Heindahl og Nycke Groot med sådan en avisside, de selv håber at komme med på, når sæsonen slutter næste år. Nemlig som dansk mester. Siden her er fra Stjernens mesterskab i 1986. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Avisens sportredaktør Niels Abildtrup lagde straks pres på Odense Håndbold-spillerne Kathrine Heindahl og Nycke Groot samt assistent-træner Kristian Danielsen, da de var linet op på 3. sal.

Abildtrup havde været i arkiverne og fundet en avis frem fra 1986, det år en odenseansk klub senest har vundet det danske mesterskab for kvinder.

Stregspiller Kathrine Heindahl fattede hurtigt pointen og indrømmede blankt, at Odense Håndbold er favorit til at vinde DM - og skal gøre det. Senere blødte hun lidt op og sagde, at holdet var med i favoritfeltet.

- Men det er det stærkeste hold, jeg nogensinde har spillet på.

Blandt tilhørerne var Per Rasmussen, der var træner for Stjernen dengang i 1986, og han havde skarpe og indsigtsfulde spørgsmål til trioen.

Det samme havde Karsten Pedersen, tidligere holdleder for B1913's divisionshold i fodbold. Han har nu slået sig på håndbold og ishockey.

Annonce
Niels Abildtrup interviewer Kathrine Heindahl, Nycke Groot og Kristian Danielsen fra Odense Håndbold ved Det Fynske Folkemøde 2019. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce