x
Annonce
Sydfyn

Gymnasierektorer: - Der bliver ingen skolefusion, så længe der er gæld

Rektorerne Jesper Vildbrad fra Svendborg Gymnasium (til venstre) og Jesper Hasager Jensen fra Faaborg Gymnasium fortæller, at der ikke kommer til at være nogen fusion, så længe Svendborg Erhvervsskole og Gymnasium hænger på milliongæld. Arkivfotos.

Svendborg Erhvervsskole og Gymnasiers gæld på 135 millioner kroner skal af vejen, før en mulig fusion mellem erhvervsskolen og de almene gymnasier i Svendborg og Faaborg vil kunne blive en realitet. Og selv uden gælden er en fusion ikke givet. Det

Svendborg/Faaborg: En trecifret milliongæld tynger Svendborg Erhvervsskole, og det kan stå i vejen for et muligt kommende samarbejde mellem erhvervsskolen og de almene gymnasier i Faaborg og Svendborg. De tre ungdomsuddannelser er i undersøgelsesfasen til et udvidet samarbejde med mulighed for en fusion af de tre skoler.

- Vi er godt klar over, at det er et af de dilemmaer, der skal løses. Det er bare hverken Svendborg Gymnasium eller Faaborg Gymnasiums opgave, men selvfølgelig kommer der ikke til at være nogen fusion, hvis vi skal betale andres gæld, fortæller Jesper Hasager Jensen, der er rektor på Faaborg Gymnasium.

Derfor har erhvervsskolen i Svendborg nu bedt de sydfynske folketingspolitikerne Trine Bramsen (S) og Erling Bonnesen (V) om at bede staten om hjælp til at eftergive gælden og opkøbe bygninger. De tre ungdomsuddannelser har afsat hele 2019 til at undersøge muligheder og udfordringer ved et tættere samarbejde og en eventuel fusion, og her er erhvervsskolens gæld på 135 millioner en af de helt store udfordringer der skal løses. Bestyrelserne for de tre skoler skal senest i marts 2020 tage en beslutning om det fremtidige samarbejde. Først i 2021 ville eventuelle ændringer kunne komme på tale, forklarer rektor Jesper Vildbrad fra Svendborg Gymnasium.

- Lige nu undersøger vi fordele og ulemper ved et udvidet samarbejde herunder en eventuel fusion, fortæller han.

- Men der er en klar melding fra ministeriet om, at vi slet ikke får lov til at fusionere, før der er fundet en løsning på det her. Økonomien skal være i orden.

Annonce

Mister millioner

Ifølge Jesper Vildbrad er det dog ikke den eneste udfordring, som en mulig fusion kan byde på.

- Vilkårene for en fusion er ikke helt optimale, da man mister forskellige tilskud. Det er mange millioner kroner, vi i givet fald mister, hvis de tre skoler fusionerer, og der skal vi finde ud af, hvordan man kan få en fusion til hænge sammen økonomisk, siger han.

- Status lige nu er, at vi har lavet nogle økonomiske beregninger og forudsætningerne, og det vil vi gerne mødes med ministeriet om, siger Svendborg-rektoren.

Tror du på en fusion mellem de sydfynske skoler?

- Jeg tror ikke på noget som helst. Jeg er i analysefasen, og det er det arbejde, jeg laver, men selvfølgelig går vi da ind i det her for at være konstruktive, siger han.

Ikke lukningstruet

Folketingsmedlem Trine Bramsen (S) begrundede sit engagement i sagen med en bekymring om, hvad der kan komme til at ske med det forholdsvis lille Faaborg Gymnasium, hvis en fusion ikke lykkes. Det er dog ikke en bekymring som rektor Jesper Hasager Jensen fra Faaborg Gymnasium deler.

- Der har været mange år, hvor medier har skrevet, at vi skulle lukke, men det er på ingen måde der, vi er. Vi har været igennem en tilpasning på grund af elevnedgang, men det er jo på ingen måde det samme, som at vi skulle lukke. Vi skulle lukke, hvis vi ikke havde flere penge, siger han.

- Hvis der ikke bliver noget samarbejde, så bliver vi ved med at være det gode Faaborg Gymnasium, der uddanner dygtige unge mennesker, og kommer der en fusion, bliver vi endnu mere end det. Det er de to muligheder, der er.

Fusion eller ej, håber rektoren fra Faaborg, at Svendborg Erhvervsskole kommer ud af deres gæld.

- Selvfølgelig håber vi kraftigt på, at erhvervsskolen får løst deres problemer. De har en rigtig dygtig ledelse, der driver skolen fornuftigt, men de har noget historisk hængende, som gør at deres unge mennesker ikke får de penge til uddannelser, som egentlig var tiltænkt. Det håber vi da bliver løst, og så vil vi da rigtig gerne lave et samarbejde med dem.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce