Fredericia: Otte meter reflekstape i røde, gule og orange har billedkunsteleverne på Fredericia Gymnasium, Amanda Johanne Krægpøth og Anne Engelskby Bigum, klippet til små figurer.
Hvor mange de har klippet, har de ikke tal på. Men der er mange. Mandag eftermiddag klistrede de to billedkunstelever figurerne op på en af Fredericia Biblioteks søjler - efter aftale med biblioteket vel og mærke.
Det lille reflekskunstværk er blot ét af de kunstværker, der i løbet af den næste uges tid vil blive sat op rundt om i byrummet i Fredericias midtby.
I alt 88 billedkunstelever fra Fredericia Gymnasium er med til at lave kunstværket Reflect. Og det er meningen, at byens borgere også skal være med til at skabe dette kunstværk. Visionen er nemlig at engagere de lokale borgere.
- Hvad kan kunsten, når den går i dialog med vores omgivelser? Og hvordan kan den bruges til at udvikle et sted? Dét vil vi gerne undersøge sammen med byernes borgere ved at invitere dem ind som medskabere af et nyt kunstværk, der afspejler deres forhold til byen, siger Amalie Frederiksen, kurator og leder i Another Public, i en pressemeddelelse.
Amalie Frederiksen, kurator og leder i Another Public, som står bag kunstprojekt i Fredericia byHvordan kan kunsten bruges til at udvikle et sted? Dét vil vi gerne undersøge sammen med byernes borgere ved at invitere dem ind som medskabere af et nyt kunstværk, der afspejler deres forhold til byen.
Kunstværket Reflect er en del af en national kunstkampagne ved navn #værkdinverden, som udføres i samarbejde med inviterede kunstnere, lokale foreninger, skoler og institutioner.
Fredericia er en af de fire byer, der er udvalgt til at være med i kampagnen. De andre tre er Kolding, Vejle og Ærøskøbing.
Kunstneren Karoline H. Larsen er udvalgt til at stå for kampagnen i Fredericia og Kolding, fordi hun laver værker, der inddrager borgerne. Med værket Reflect vil hun undersøge, hvordan visuelle glimt i form af små kunstværker af reflekstape kan starte små bølger af forandring.
Inspireret af bauhaus
På fortovet ved søjlen udenfor biblioteket skrider Amanda Krægpøth og Anne Engelsby Bigums kunstværk fremad - eller rettere opad. Deres kunstværk er inspireret af kunststilen Bauhaus, som er kendetegnet ved lige linjer, former og figurer.
- Vi har valgt at lave et kunstværk inspireret af Bauhaus-stilen, fordi vi vurderede, at det var den stil, der passede bedst til bibliotekets stil, siger Amanda Krægpøth, mens hun fjerner papir fra den klistrende del af det stykke reflekstape, hun vil sætte på søjlen.
Eleverne har hjemmefra lavet skitser over, det kunstværk de sætter op ude i byen. Og de har haft workshop med kunstneren.
- Det er et spændende projekt, for der er muligheder for at lave rigtig mange ting. Og så har vi fået hjælp til at udvikle vores ideer af kunstneren. Og så er det fedt at få lov at sætte et kunstværk op i byrummet, siger Anne Engelsby Bigum.
Vær selv med i værket
Borgere i alle aldre, der selv vil have en finger med i at skabe det reflekterende kunstværk, kan flere steder i byen kigge ind og få et refleks-kit med hjem. Blandt andet på Fredericia Bibliotek hvor der på første sal er lavet en refleks-kunst stand, hvor kittet kan afhentes.
Borgernes reflekskunst kan sættes op alle steder - hvis altså ejeren af stedet giver lov til det.
Reflekskittet kan desuden fås hos Ungdommens Hus, Kirkens Korshær, Urbania Streetfood, Billunds Boghandel og Geist Gnist.