Annonce
Assens

Gymnasieelever må undvære galla og studieture: - Vi får først festerne tilbage, når der er en vaccine

Det lykkedes Vestfyns Gymnasium at holde den årlige idrætsdag til trods for corona-restriktioner. Noget, gymnasiet har gjort en dyd ud af, for at fastholde det sociale liv på skolen. Foto: Jakob Kildehave/Vestfyns Gymnasium
Eleverne på Vestfyns Gymnasium er i den grad udfordret af corona-pandemien, når det kommer til det sociale liv på skolen. Derfor har gymnasiet gjort sig ekstra umage for at lave mindre sociale arrangementer.
Annonce

Glamsbjerg: Lange gallakjoler, flotte smokings og hvide gummihandsker.

Det lyder umiddelbart ikke som en kombination, der giver god mening.

Men det gjorde det i den grad, da Vestfyns Gymnasium skulle afholde den årlige gallafest for gymnasiets 3.g-elever i forsommeren, hvor restriktionerne efter hele landet lukkede ned på grund af corona-pandemien stadig levede i bedste velgående.

I stedet for at aflyse hele gallafesten besluttede inspektør Erik Jorsal at give de ældste elever en godbid for de mange timer, de havde brugt på at øve den, for nogen, komplicerede Les Lanciers i idrætstimerne.

- Vi kaldte det et afdansningsbal og holdte det i skoletiden, hvor vi efterfølgende gav pølser og øl og sodavand. Allerede der var vi på gyngende grund, men vi gjorde det i skoletiden, og derfor gik det lige, siger Erik Jorsal, der samtidig havde valgt at poste en pose penge i at få lavet en professionel video af de dansende 3.g'ere, så både forældre, søskende og bedsteforældre stadig kunne få lov til at se eleverne i deres stiveste puds og med deres bedste dansetrin.

Annonce

En hård tid

For Erik Jorsal er der ingen tvivl om, at coronaens indtog har givet et ordentligt hug i gymnasieelevernes sociale liv. Derfor blev der hevet en dag ud af kalenderen i maj måned, der ellers var pakket med årsprøver og eksaminer, for at skabe en social dag for eleverne i 1. og 2.g.

- Vi mente virkelig, at der var et underskud af det sociale, og vi havde elever, hvor vi kunne mærke, at de var i krise derhjemme. For nogle var det et helvede.

- Det gik virkelig op for alle, at det sociale liv betyder helt vildt meget, og eleverne længtes faktisk efter at komme i skole, siger han.

Derfor har skolen også valgt at poste flere penge i det sociale liv, end den plejer at gøre, fortæller Erik Jorsal.

Det vestfynske gymnasium fik holdt deres årlige idrætsdag, inden nye restriktion slog igennem, og det var en stor fornøjelse for skolens elever, der i mange måneder har måtte undvære sociale aktiviteter på gymnasiet. Foto: Jakob Kildehave/Vestfyns Gymnasium

- Vores økonomi er så god, at vi kan skrue op for de sociale arrangementer. Vi er meget bevidste om, at vi må lave små ting, der giver lidt af det sociale.

- Lige nu må vi ikke en skid, og vi tror ikke på, at der bliver åbnet op for ret meget. Vi får først festerne tilbage, når der kommer en vaccine, tror jeg. Og indtil da må vi finde på noget andet, siger han.

Avisen rykker ud

Fyens Stiftstidende rykker ind i mellem ud af de vante redaktionslokaler. Senest flyttede journalisterne fra Assens-redaktionen ind på gymnasierne i Glamsbjerg (5.-6. oktober).

Her inspirerede 60-70 elever fra henholdsvis Vestfyns Gymnasium og Det Blå Gymnasium os til at sætte fokus på forskellige emner. Herunder henkastede mundbind og Operation Dagsværk.

Men også det sociale liv - eller mangel på samme - under corona-situationen var et emne, der optog eleverne, og det går vi derfor i dybden med i dag.

Har du en idé til, hvilke emner vi næste gang skal sætte fokus på, eller en lokation vi bør flytte ud til, så skriv gerne til assens@fyens.dk.

Derfor er der både linet op til filmaftener, pølser og øl et par eftermiddage på skolens regning og teaterkoncerter.

Annonce

Ingen studieture

Coronaen har også sat en stopper for de famøse studieture, som 2.g'erne på Vestfyns Gymnasium traditionen tro tager afsted på.

Normalt plejer eleverne at arrangere en fredagsbar hver, hvor de må bruge overskuddet til at dække nogle af udgifterne til turene. Alle fredagsbarer er lige nu aflyst, men ifølge Erik Jorsal kommer det ikke til at betyde det store for elevernes økonomi, når det gælder studieturene.


Vi mente virkelig, at der var et underskud af det sociale, og vi havde elever, hvor vi kunne mærke, at de var i krise derhjemme. For nogle var det et helvede.

Erik Jorsal, inspektor på Vestfyns Gymnasium


- Der kommer ikke til at være tale om en ekstra egenbetaling, fordi man på sådan en fredagsbar måske tjener 7000-8000 kroner, og når man deler det ud på cirka 30 elever, så er det ikke et stort beløb.

- Men en fredagsbar er med til at binde en klasse sammen, fordi de samles om det at planlægge og udføre det. Det er rigtig træls, at vi ikke har dem, men der skal ikke op og stå 100 mennesker i en bar, siger han.

Retningslinjer

Børne- og Undervisningsministeriet har udsendt retningslinjer for, hvordan grundskoler samt ungdoms- og voksenuddannelser må afholde undervisning og sociale aktiviteter, hvor der er fokus på at forebygge smittespredning af Covid-19. Herunder er de vigtigste.

  1. På skoler og uddannelsesinstitutioner kan den generelle anbefaling om en meters afstand fraviges i de tilfælde, hvor en fravigelse er en forudsætning for at efterleve kravene i de almindelige bestemmelser for undervisningen.
  2. Elevernes klasse eller anden lignende fast gruppering skal være udgangspunktet for alle aktiviteter i skolen. Grupperingen bør typisk udgøre op til maksimalt 25-30 elever og bør primært undervises i samme lokale.
  3. Pauser og frikvarterer bør så vidt muligt holdes klassevist og forskudt. Så længe skolen sørger for, at elevernes aktiviteter i videst muligt omfang foregår inden for klassen, kan flere klasser godt holde frikvarter og opholde sig samtidigt på fx udendørsarealer.
  4.  Fester og introarrangementer på ungdoms- og voksenuddannelser bør begrænses. Hvis der afholdes fester og introarrangementer bør de foregå klassevist og fortrinsvis udendørs.

De nuværende 3.g'ere nåede ikke at komme afsted på studieture, fordi alt lukkede ned i foråret, og de aflyste ture blev derfor først skubbet til efteråret. Men skolen har set sig nødsaget til at aflyse endnu en gang på grund af de nye restriktioner.

- Vi giver det et sidste skud til foråret, hvor vi håber, at vi kan tage alle eleverne (i 3.g, red.) med en tur til Berlin, siger Erik Jorsal.

Og det er nok de ældste elever, det hele rammer hårdest for, mener han.

- 1. og 2.g'erne er godt klar over, at deres tid nok skal komme. Det er mere 3.g'erne, der er bekymrede for deres studentertid og lastbiltur, siger Erik Jorsal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Annonce