Annonce
Erhverv

Gylle og vand presser branche: Fynske landmænd venter på tørt vejr

Planteavlsproducent Torben Thomsen er en af mange landmænd på Fyn, der venter på tørvejr efter måneder med vådt vejr og regn. Han vil gerne i gang med arbejdet på de våde marker, før han skal så vårbyg i april. Foto: Kim Rune Jessen
Massive vandmængder presser de fynske landmænd, som allerede har set vinterafgrøder rådne op, og nu må vente på tørt vejr, før de kan arbejde i markerne. Imens skaber overfyldte gylletanke i stigende grad også udfordringer i branchen.

Ebberup: - Vi er ikke gået i panik endnu, men vi kan ikke komme i gang med vores sædvanlige forårsarbejde, før vi skal så vores vårbyg i april. Det er vores vigtigste afgrøde med 200 hektar.

Torben Thomsen har drevet landbrug på jorden i Ebberup siden 1992, hvor hans tipoldefar overtog i 1856, så der skal meget til, før han bliver ramt af panik.

Alligevel er den 54-årige planteavlsproducent ligesom resten af de fynske landmænd presset af de massive mængder regn, som siden efteråret har gjort det svært at arbejde i markerne.

- Det er ikke en katastrofe endnu, men vi kan ikke komme i gang med at pløje og harve, som vi plejer at gøre nu, siger han.

Annonce
Torben Thomsen har drevet landbrug på jorden i Ebberup siden 1992. Hans tipoldefar overtog jorden tilbage i 1856. Foto: Kim Rune Jessen

Graver sig ned

Hos de to rådgivningsselskaber Centrovice, der i en nylig fusion blev del af den større organisation Elas, og Patriotisk Selskab, der rådgiver større landbrug, kan planteavlskonsulenterne godt mærke utålmodigheden og nervøsiteten sprede sig.

- Der er nogen, der har gravet sig ned. De er sikre på, at 2020 bliver et forfærdeligt år, hvor de ikke kommer til at tjene nogen penge, men det er for tidligt at gå i panik, for det kan sagtens blive et godt år alligevel, lyder det fra chefkonsulent for planteavl i Centrovice, Kirsten Larsen.

Centrovice rådgiver omkring 1200 planteavlsproducenter, svinebønder og kvægproducenter på bl.a. Fyn, mens Patriotisk Selskab har 500 kunder i butikken, hvoraf godt to tredjedele er fra Fyn. Patriotisk rådgiver typisk landmænd, som råder over 150 hektar eller mere jord.

- Der er nogen derude, som er meget pessimistiske, mens de mere erfarne godt ved, at det går op og ned i branchen. Lige nu er det største problem faktisk, at de ikke kan komme af med gyllen, så tankene er fyldte mange steder, det er faktisk det mest akutte problem, lyder det fra Karen Linddal, der er chefkonsulent på planteavlsområdet i Patriotisk Selskab.

Flytter gyllen rundt

I Ebberup har Torben Thomsen hjulpet sin nabo af med 2000 kubikmeter gylle, da naboens tank var fyldt. Thomsen, der driver TH Agro i samarbejde med svineproducent Hans Ole Hansen, har selv mere kapacitet, men gyllen fra svineproduktionen bliver ved med at hobe sig op, så længe markerne er så våde, som de er nu.

- Vi hjælper hinanden så godt, vi kan, siger han.

Det gør man også andre steder på Fyn, mens regnen oversvømmer markerne og gylletanke bliver fyldt til kanten, lyder det fra Kirsten Larsen fra Centrovice.

- De er heldigvis gode til at hjælpe hinanden, så de flytter gyllen rundt og lejer kapacitet hos hinanden. Der er ikke andet at gøre, og så længe der er så vådt på markerne, kan du ikke køre gyllen ud, siger hun.

Hun understreger, at der er store forskelle på, hvordan regnen har fordelt sig på Fyn. Mens markerne på det nordlige, centrale og vestlige Fyn har fået rigtig meget regn, så er der faldet mindre mængder på Østfyn og på Sydfyn og øerne.

- Nogle steder har de fået mere end dobbelt så meget regn som andre steder, så du kan godt have en producent på det centrale Fyn, som har store problemer med sine marker, mens en frøavlsproducent fra det sydlige Fyn har udsigt til et fint udbytte, siger hun.

Planteavlsproducent Torben Thomsen har vand stående på omkring 20 hektar jord ud af de 100 hektar, han har vinterafgrøder på, så han er ikke så hårdt ramt som nogle af sine kollegaer på Fyn. Men han vil meget gerne i gang med arbejdet, før han skal så vårbyggen i april. Foto: Kim Rune Jessen

Værste i 30 år

Godsforvalter Søren Axelsen fra Lehnskov Gods er netop en af de mange frøgræsproducenter på Fyn med 420 hektar. Han har ligesom Torben Thomsen erfaring med planteavl gennem tre årtier, og selv om han ikke hårdt ramt af oversvømmede marker, så er der ingen tvivl om, at situationen er meget usædvanlig.

- Jeg har ikke vand stående i ret store mængder, men det skyldes nu ikke, at vi ikke har fået regn. Vi har sydvendte og godt drænede arealer, så vi er ikke så hårdt ramte som mange andre, siger han.

- Men jeg tror ikke, jeg har oplevet noget værre i mine 30 år i branchen, siger han om det våde vejr.

Ligesom Torben Thomsen er han langt fra at gå i panik, men han er utålmodig efter at komme i gang.

- Normalt ville vi køre kunstgødning ud på markerne i de næste uger, men det kan vi ikke komme til, så vi skulle gerne have noget tørt vejr snart, for ellers kan det godt komme til at koste os udbytte, konstaterer han.

Det er kun et par år siden, at branchen oplevede en særdeles tør og meget ufrugtbar sæson, hvor man manglede regnen, så i Ebberup forsøger Torben Thomsen at se på den positive side ved de mange millimeter regn.

- Hvis man skal se positivt på det her, så får vi fyldt vandreservoirerne op fra bunden. Og hvis det snart bliver tørt, så har vi måske udsigt til et godt år, hvor vi i hvert fald ikke kommer til at opleve den massive tørke, vi blev ramt af i 2018, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

3.g-klasse blev landskendt efter at have klaget sin nød: Onsdag jublede og festede de efter nyhed om studenterkørsel

Annonce