Annonce
Assens

Gummerup har under 100 elever, men overlever

Huset Gummerup har samlet sig og fået skåret en del af underskuddet. Foto: Peter Leth-Larsen.
Økonomien er på vej i den rigtige retning for Huset Gummerup. Selvom de er under 100 elever, så vil politikerne ikke lukke dem - lige nu.

Gummerup: Det blev lige ved og næsten for Salbrovad Landsbyordning tilbage i 2017. Skolen var lukningstruet, og kommunen havde stillet skolen et ultimatum: Kom op på 100 børn inden 15. september 2019 eller vi lukker og slukker.

På magisk vis strømmede eleverne til i løbet af 2017, og skolen blev reddet.

Så 100 elever er altså der snittet ligger, når skoler skal holde sig oven vande. Eller er det?

I Huset Gummerup har de haft store problemer med økonomien og elevtallet. I marts sidste år beskrev vi, hvordan Huset Gummerups underskud lå på 1,3 millioner kroner og 931.000 kroner ud af dem lå over en såkaldt fem procent-grænse, som skal dækkes ind.

I november 2019 lavede Huset Gummerup en orientering til politikerne. Her lovede skolelederen Pia Bendixen, at der ville blive betalt 424.000 kroner af på gælden. Dog kunne de ikke komme op på 100 elever.

Men selvom, at man i Salbrovad skulle op på 100 elever for ikke at blive lukket, så gælder det ikke for Huset Gummerup.

Formand for udvalget for Uddannelse, Børn og Familie, Mogens Mulle Johansen (SF), siger:

- De 100 elever, der blev sat som et krav ude i Salbrovad i forbindelse med noget budgetvedtagelse for nogle år siden, det er ikke vigtigt for mig. Og det er ikke noget, jeg stemte for. Vi ser helst, at skolerne er så store, at det kan løbe rundt, men det vigtigste er, at skolens ledelse er i stand til at drive en sund skole med de midler, de har - ikke om de lige nøjagtig har 100 elever. Og de meldte tilbage til os, at det så rigtig fint ud, fortæller han.

- Så det, der blev meldt til Salbrovad for at få lov til at blive, det gælder ikke for Gummerup?

- Det var jo ikke et krav om, at de skulle nedlægges, det var bare sådan, at vi skulle snakke med dem, fordi vi ønsker at følge det tæt, før det bliver til et kæmpe underskud, som de aldrig kunne komme ud af. I Gummerup viser det sig så, at de har gjort underskuddet mindre.

- Så i Gummerup drejer det sig ikke om elevtallet?

- Det er jo bare en indikator. Altså under 100 elever, så vil vi høre, hvad de så har tænkt sig, for det er jo ikke sikkert, at det er ved at gå galt, fordi man når derned.

- Er Huset Gummerup lukningstruet?

- Nej, der er et klart flertal i kommunen, som ikke vil lukke skoler, så det er de ikke, som det ser ud lige nu, svarer Mogens Mulle Johansen.

Annonce

Fylder ikke det store

Selvom økonomien har været presset, så fylder en eventuel lukning heller ikke det store i Huset Gummerup.

- Det er ikke noget, vi går og tænker på til hverdag. Vi fokuserer bare på at drive en god skole, SFO og børnehave, siger skoleleder Pia Bendixen.

De er selvfølgelig opmærksomme på, at de ikke er fuldstændig sikre.

- Vi har en god dialog med Uddannelse, Børn og Familie, men vi ved også godt, at hver gang der er kommunalvalg, så er skolelukninger oppe til diskussion. Så jeg kan ikke sige, at der ikke vil ske noget, men det ville være ærgerligt, for jeg synes, vi leverer en god skole - også selvom vi ikke er 100 elever.

Allerede i 2021 forventer skolen at komme op på 95 elever, og så er der efterfølgende også god chance for ekstra børn.

- Der er meget bosætning her for tiden faktisk, og vores børnehave har også fået en del ekstra børn, men der går selvfølgelig lige lidt tid, før de kommer i skole, siger Pia Bendixen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Assens

Kyndelmisse på Hjemstavnsgården

Annonce