Annonce
Assens

Gummerup har under 100 elever, men overlever

Huset Gummerup har samlet sig og fået skåret en del af underskuddet. Foto: Peter Leth-Larsen.
Økonomien er på vej i den rigtige retning for Huset Gummerup. Selvom de er under 100 elever, så vil politikerne ikke lukke dem - lige nu.
Annonce

Gummerup: Det blev lige ved og næsten for Salbrovad Landsbyordning tilbage i 2017. Skolen var lukningstruet, og kommunen havde stillet skolen et ultimatum: Kom op på 100 børn inden 15. september 2019 eller vi lukker og slukker.

På magisk vis strømmede eleverne til i løbet af 2017, og skolen blev reddet.

Så 100 elever er altså der snittet ligger, når skoler skal holde sig oven vande. Eller er det?

I Huset Gummerup har de haft store problemer med økonomien og elevtallet. I marts sidste år beskrev vi, hvordan Huset Gummerups underskud lå på 1,3 millioner kroner og 931.000 kroner ud af dem lå over en såkaldt fem procent-grænse, som skal dækkes ind.

I november 2019 lavede Huset Gummerup en orientering til politikerne. Her lovede skolelederen Pia Bendixen, at der ville blive betalt 424.000 kroner af på gælden. Dog kunne de ikke komme op på 100 elever.

Men selvom, at man i Salbrovad skulle op på 100 elever for ikke at blive lukket, så gælder det ikke for Huset Gummerup.

Formand for udvalget for Uddannelse, Børn og Familie, Mogens Mulle Johansen (SF), siger:

- De 100 elever, der blev sat som et krav ude i Salbrovad i forbindelse med noget budgetvedtagelse for nogle år siden, det er ikke vigtigt for mig. Og det er ikke noget, jeg stemte for. Vi ser helst, at skolerne er så store, at det kan løbe rundt, men det vigtigste er, at skolens ledelse er i stand til at drive en sund skole med de midler, de har - ikke om de lige nøjagtig har 100 elever. Og de meldte tilbage til os, at det så rigtig fint ud, fortæller han.

- Så det, der blev meldt til Salbrovad for at få lov til at blive, det gælder ikke for Gummerup?

- Det var jo ikke et krav om, at de skulle nedlægges, det var bare sådan, at vi skulle snakke med dem, fordi vi ønsker at følge det tæt, før det bliver til et kæmpe underskud, som de aldrig kunne komme ud af. I Gummerup viser det sig så, at de har gjort underskuddet mindre.

- Så i Gummerup drejer det sig ikke om elevtallet?

- Det er jo bare en indikator. Altså under 100 elever, så vil vi høre, hvad de så har tænkt sig, for det er jo ikke sikkert, at det er ved at gå galt, fordi man når derned.

- Er Huset Gummerup lukningstruet?

- Nej, der er et klart flertal i kommunen, som ikke vil lukke skoler, så det er de ikke, som det ser ud lige nu, svarer Mogens Mulle Johansen.

Annonce

Fylder ikke det store

Selvom økonomien har været presset, så fylder en eventuel lukning heller ikke det store i Huset Gummerup.

- Det er ikke noget, vi går og tænker på til hverdag. Vi fokuserer bare på at drive en god skole, SFO og børnehave, siger skoleleder Pia Bendixen.

De er selvfølgelig opmærksomme på, at de ikke er fuldstændig sikre.

- Vi har en god dialog med Uddannelse, Børn og Familie, men vi ved også godt, at hver gang der er kommunalvalg, så er skolelukninger oppe til diskussion. Så jeg kan ikke sige, at der ikke vil ske noget, men det ville være ærgerligt, for jeg synes, vi leverer en god skole - også selvom vi ikke er 100 elever.

Allerede i 2021 forventer skolen at komme op på 95 elever, og så er der efterfølgende også god chance for ekstra børn.

- Der er meget bosætning her for tiden faktisk, og vores børnehave har også fået en del ekstra børn, men der går selvfølgelig lige lidt tid, før de kommer i skole, siger Pia Bendixen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce