Annonce
Nordfyn

Gult skum og haglskåle på stranden

Da et stort stykke af stranden ved Flyvesandet var finkæmmet, blev de fundne affaldsstykker inddelt i forskellige kategorier alt efter materialet. Arkivfoto: Betty Rasmussen
WWF Verdensnaturfonden har opgjort resultatet af projekt Plastik-Smart, hvor stranden ved Flyvesandet var eneste fynske deltager. Stykker af skum- og svampemateriale fyldte mest ved Flyvesandet, der var en af de reneste af 10 danske strande.

Flyvesandet: Rester af isolering, fugemasse, hulrums-fyldning og lignende var i overtal blandt det fundne affald, da en gruppe frivillige den 9. maj samlede affald på stranden ved Flyvesandet.

Indsamlingen var et led i det landsdækkende projekt Plastik-Smart arrangeret af WWF Verdensnaturfonden og Netto, der stod for indsamling af plast og andet affald på 10 strande fordelt over hele Danmark. På Fyn var Flyvesandet den eneste strand i projektet.

Alt det indsamlede affald blev opdelt i forskellige kategorier og talt op i stykker, og den optælling viste, at 32 procent af de affaldsstykker, som de cirka 10 fynske plastikdetektiver fandt, kunne rubriceres i kategorien "skum og svampe-materiale", og det er den højeste andel i den kategori blandt de 10 strande.

- Det var typisk gult skum i stykker mellem 2,5 og 15 centimeter, fortæller biolog i WWF Malene Møhl.

Også haglpatroner og haglskåle fyldte i det samlede resultat på Flyvesandet, der dog var en af de reneste af de 10 strande med det laveste antal fund pr. 100 meter.

Flere end 6000 stykker affald blev der i alt indsamlet på de 10 strande, og langt det meste er plastik, der i store træk kan opdeles i plastik, der kommer fra vores forbrug i Danmark og industriaffald og plastik, der kommer med havstrømme fra andre lande og fra skibe og boreplatforme.

Derfor er løsningen på plastikaffald i naturen også forskellig alt efter, hvor plastikken kommer fra, og WWF Verdensnaturfonden har i forbindelse med offentliggørelsen af resultatet af projekt Plastik-Smart forskellige bud på løsninger. Det kan du læse mere om på https://www.wwf.dk/nyheder_og_publikationer/?22960/Danske-strande-flyder-med-plastik.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce