Annonce
Nyborg

Gult lys for minkfarm ved Skellerup

Naboerne til den planlagte minkfarm i Skellerup kæmper videre, også efter at bestanden er blevet reduceret til 2000 minktæver. Arkivfoto: Tim K. Jensen
  • Minkfarm på Skovhavevej opfylder alle krav - teknisk udvalg har godkendelsen på dagsorden mandag som orienteringssag

Skellerup: Sagen om opførelsen af en ny minkfarm på Skovhavevej 4 ved Skellerup er på vej ind i sidste fase.

På mandag har teknisk udvalg miljøgodkendelsen af minkfarmen på dagsorden. Men der er kun tale om en orienteringssag - det er egentlig ikke meningen, at udvalgets medlemmer skal sige ja eller nej til farmen.

For minkavler Niels Danielsens projekt i Skellerup opfylder samtlige miljøkrav også hvad angår genepåvirkninger af omgivelser og naboer.

Derfor kan kommunens teknik og miljøafdeling give en administrativ miljøgodkendelse. I princippet, ihvertfald.

- Udvalget har besluttet, at den slags sager, der har særlig bevågenhed eller er af en særlig karakter, altid skal forbi udvalgets bord, inden godkendelsen bliver offentliggjort, fortæller Bo Clausen, der er sagsbehandler på Skellerup-ansøgningen.

Oprindeligt søgte Niels Danielsen om godkendelse af en minkfarm med 6000 minktæver - hver minktæve får i gennemsnit seks til syv unger om året.

Annonce
- Det er underligt, at gyllebeholderne har samme størrelse som oprindeligt, når nu bestanden reduceres til 2000 minktæver, mener talsmand Jesper Rosenkilde (midten). Arkivfoto

Fra 6000 til 2000 minktæver

Men i juli trådte der nye og strengere miljøregler i kraft om geneafstande for minkfarme. Og det har betydet, at Niels Danielsen har måttet sende en ny ansøgning med en reduceret besætning på 2000 minktæver.

Af ansøgningen fremgår det, at minkfarmen etableres i seks minkhaller hver på 850 kvadratmeter. Desuden bliver der opført to nye gyllebeholdere på 2000 kubikmeter hver, en foderlade og en otte tons fodersilo.

Der fremgår af ansøgningen, at en minkfarm i denne størrelse forventes at blive besøgt af omkring 515 transporter om året.

Projektet har været sendt i høring hos 17 parter i området. 13 af dem har indgivet høringssvar, hvori de udtrykker bekymring over for lugtgener og gener fra måger, fluer og rotter.

Desuden er de bekymrede for miljøpåvirkningerne for naturområdet og grundvandet.

Gyllebeholdere uændret

Flere undrer sig også over, at selv om projektet er barberet ned til en tredjedel af det oprindelige, så er størrelsen på gyllebeholderne uændrede.

- Det indikerer, at der skal ske en vis samdrift med Niels Danielsens anden minkfarm. Det har vi ment hele tiden, men kommunen har afvist os og behandlet projektet hér som en selvstændig virksomhed. Men hvorfor ændrer man ikke gyllebeholdernes kapacitet i forhold til den mindre besætning? Der er noget, der ikke lugter helt rigtigt, fastslår naboernes talsmand Jesper Rosenkilde.

Stiftstidende har ringet til Niels Danielsen og bedt om hans kommentar til, om han overhovedet tør kaste sig ud i projektet, når det er blevet barberet ned til 2000 tæver.

- Det skal du slet ikke interessere dig for, lyder det kontante svar fra Niels Danielsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce