Annonce
Danmark

Gule skilte og rabatter i massevis: Det skal du være opmærksom på i januarudsalget

Bare fordi en vare er købt til nedsat pris, skal den stadig leve op til almindelige forventninger - og gør den ikke det, så gælder reklamationsretten. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Januarudsalget er i fuld gang. Men ligesom priserne på hvidevarer kan det være svært at holde overblikket over de mange gule skilte og rabatter på nettet og butikkerne. Maria Liljeqvist, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, giver fire gode råd til, hvad forbrugerne skal være opmærksomme på.

.

Annonce

1. Gå efter priser, ikke rabatter

Januarudsalget er ikke et nær så godt tidspunkt at købe nye ting, som mange tror. Ifølge Maria Liljeqvist, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk viser flere undersøgelser, at august er den billigste måned at handle i. Foto: Forbrugerrådet Tænk

- Tjek om prisen reelt er lav. Til udsalg bliver der lokket med en masse rabatter og nedsatte priser. Nogle gange viser det sig, at prisen op til udsalget var sat kunstigt op, så rabatten til udsalget ser kunstig stor ud. Derfor skal forbrugerne gå efter priser og ikke rabatter. På Pricerunner og Edbpriser kan de tjekke, om varen kan fås billigere andre tidspunkter på året. Tjek for eksempel ved Black Friday. På Pricerunner kan forbrugerne også se, om varen er billigere til salg et andet sted.

2. Træk vejret

- Et af vores vigtigste råd er: Træk lige vejret og overvej, om du overhovedet har brug for det her produkt. Der sker bare noget, når man træder ind i et stormagasin med gule skilte og rabatter over alt. Man bliver nemt grebet af stemningen, og mange kan blive fristet til at købe noget, de ikke har behov for. Det går ud over miljøet, og du spilder dine penge, hvis du ikke får brugt produktet.

3. Udsalg er også oprydning

- Udsalg er en god måde for butikkerne til at kunne rydde op i deres lagre med mindre attraktive produkter. Ofte er det ikke det nyeste og flotteste, der kommer på udsalg. Det bliver bluser i sjove farve og i sjove faconer, fordi der ryddes op. Du skal have in mente, at hvis du går efter spritnye ting, er det måske ikke til udsalg, du skal købe.

4. Husk dine rettigheder

- Husk at du under et udsalg også har de rettigheder, du ellers har. Der er reklamationsret, og hvis du gemmer bonen gælder reklamationsretten i to år. Hvis du køber på nettet er der automatisk 14 dages returret. De fysiske butikker har ikke automatisk returret, men de kan tilbyde det som en service. Tjek, hvad du har ret til, inden du køber en vare i en fysisk butik. Sørg for at returretten er skriftligt dokumenteret på kvitteringen og læg mærke til, hvad fristen er for at bytte varer i fysiske butikker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce