x
Annonce
Indland

Gulddreng og chef gennem et langt medieliv

Ulf Nilsen/Ritzau Scanpix

Jørgen Flindt Pedersen har været borende tv-journalist, chefredaktør, TV2-direktør og selvstændig, indtil en blodprop tog sproget. 28. februar fylder han 80.

Han udgjorde sammen med sin journalistiske makker, Erik Stephensen, den dynamiske DR-duo med tilnavnet "Gulddrengene".

Annonce

I den ene afslørende tv-dokumentar efter den anden hudflettede de to i 1970'erne og 1980'erne politikere, erhvervsfolk og andre magthavere, dengang Danmark endnu kun havde én fjernsynskanal.

Jørgen Flindt Pedersen blev uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet i 1964 og blev samme år udenrigsredaktør ved det hedengangne dagblad Demokraten.

Efter en periode som freelancer i London blev han i 1967 ansat i Danmarks Radio.

DR var i de følgende 20 år tumleplads for Jørgen Flindt Pedersen, som fredag den 28. februar fylder 80.

Det var her, han i TV-Aktuelt sammen med Erik Stephensen opdyrkede den kritiske, borende journalistik, der kastede hædersbevisninger som Cavlingprisen og Krygerprisen af sig.

Flindt Pedersen var i sin ungdom 1962-1966 medlem af byrådet i Aarhus for Socialdemokratiet.

I 1987 besluttede den socialdemokratiske fagbevægelse at relancere det hensygnende partidagblad Aktuelt.

En massiv kapitalindsprøjtning skulle genrejse avisen og give den mulighed for at sejle op mod det herskende mediebillede. Man ansatte makkerparret Stephensen og Flindt Pedersen som chefredaktører til at sejle skibet.

Penge var der masser af, nogle af Danmarks bedste penne blev hyret, og Det Fri Aktuelt blomstrede.

Men efter nogle år forduftede euforien, oplaget faldt stadig, og stjernerne begyndte at sive fra bladet. Til sidst var alle de mange LO-millioner brugt og eventyret slut.

Jørgen Flindt Pedersen tog i 1993 videre til Kvægtorvet i fødebyen Odense og blev administrerende direktør for TV2.

Fra 2000 drev han med base i Kerteminde produktionsselskabet Far Film.

I 2011 blev Jørgen Flindt Pedersen ramt af en blodprop i hjernen, der satte en stopper for livsværket. Den ramte talen, men fik ikke den flittige journalist til at bukke under i mismod.

Hans kone gennem mere end et halvt århundrede, ergoterapeut Birgitte Flindt Pedersen, fortalte til Ritzau ved hans 75-årsdag:

- Jørgen følger rigtig godt med, han hører radio, læser aviser og får læst bøger. Han dyrker motion, går til taleterapi og fysioterapi. Vi har fået et andet liv, men det er stadig godt.

Jørgen Flindt Pedersen har skrevet adskillige bøger og produceret en hoben kortfilm, alene og sammen med andre.

Heriblandt "Din Nabos Søn" (1982) om tortur under det græske militærdiktatur, "Arven fra Seveso" (1985) om giftkatastrofen i Italien, "Drengene fra Vollsmose" (2002) og "Gensyn med De Danskes Øer" (2006).

/ritzau/

Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce