Annonce
Nordfyn

Guidet tur blandt gamle frugttræer

Frugtavler Ebbe Fjordvang Rasmussen kan remse æblesorter op, som de fleste andre formentlig aldrig har hørt om. Arkivfoto: Betty Rasmussen
Pometet Fjordvang rummer 100 æblesorter og 50 pæresorter. Den 25. juni inviterer frugtavleren på en tur med fortælling om dansk frugtavl gennem 150 år.

Otterup: Træer med 100 forskellige æblesorter og 50 pæresorter står på rækker i Fjordvang Frugtplantage og fortæller tilsammen 150 års frugthistorie.

Træerne med de gamle frugtsorter, hvoraf mange for længst er forsvundet fra markedet, udgør Pometet Fjordvang, der er en del af et nordisk génbevaringsprojekt, der hører under Københavns Universitet.

Frugtavler Ebbe Fjordvang Rasmussen er vokset op på frugtplantagen, som hans far anlagde i 1933. Og han havde egentlig sammen med sin kone Birgit selv leget med tanken om at anlægge et pomet med alle de arter, der havde været dyrket i Fjordvang Frugtplantage. Men i stedet kom muligheden for at blive en afdeling af Pometet Tåstrup, som det hed dengang i 2008, i et samarbejde, hvor Ebbe Fjordvang Rasmussen bandt sig for at passe de 150 forskellige træer i 10 år. Selv om de 10 år blev passeret sidste år, holder Ebbe Fjordvang Rasmussen stadig liv i træerne, og tirsdag den 25. juni mellem klokken 19 og 20 er der mulighed for at komme med på en guidet tur i pometet og høre nærmere om dansk æble- og pæreavls historie. Det koster 20 kroner at deltage, og Pometet Fjordvang ligger på Hasmarkmosen 18 uden for Otterup.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce