Annonce
Rejser

Guide til sommerferie på Fyn: Nye museer, teaterture og masser af liv på vandet

Sommeroplevelser på Fyn: Sejl til Romsø, overnat i shelter i Bogense, lyt til "Mod Strømmen" på Langeland, besøg det nye Øhavsmuseum i Faaborg og lej en båd i Odense. Fotos: Simon Trøjborg, Ard Jongsa/Baggårdteatret og Mette Pørtner Jensen
Du kan vugge i søvn i et flydende shelter, sejle ud på en øde ø eller vandre Langeland rundt mens du lytter til en teaterforestilling. Til en regnvejrsdag er to nye spændende museer: H.C. Andersens Hus i Odense og Øhavsmuseum i Faaborg er godt bud. Læs hele den store guide til sommerferie på Fyn.

Det er efterhånden nok en kliché uden sidestykke, men det er svært ikke at bruge H.C. Andersens populære ord ”at rejse er at leve” i en indledning til en guide til sommeren på Fyn.

For det nye H.C. Andersens Hus i Odense slår dørene op for besøgende 30. juni.

Odense fejrer åbningen og genskabelsen af bymidten med festivalen Odense Opening, som giver dig mulighed for at rejse rundt mellem koncerter, workshops og kunst.

Annonce

For eksempel skaber den australske kunstner James Tapscott et kunstværk i Eventyrhaven, der består af en lysende ring af tåge rundt om en af havens broer. Ringen skal give en følelse af at gå ind i et andet univers.

Har du det bedst med at holde fødderne plantet i den fynske muld, er der også masser af muligheder for - helt i nationaldigterens ånd - at tage på opdagelse i den virkelige verden.

Faaborg byder velkommen i et nyt Øhavsmuseum, hvor alle sanserne kommer i spil. For eksempel er det meningen, at besøgende skal tage skoene af, inden de går indenfor, og de må gerne være barfodede, så de kommer helt tæt på.

Med lydfortællingen ”Mod Strømmen” har du mulighed for at få historien om den danske videnskabsmand H.C. Ørsted helt tæt på. Kulissen er Langeland, og forestillingen tager sit publikum med hørebøffer om ørerne til Tranekær, Rudkøbing og Bagenkop. Det er teater og opdagelse på én og samme tid.

Er det naturen, der kalder, så få en smagsprøve på en anderledes overnatning i det fri. Bogense Marina huser to flydende sheltere. En nat under den nordfynske stjernehimmel er helt bestemt en oplevelse værd.

Til august kommer himlen for resten til at byde på andet end det uendelige univers. For fra 10. til 14. august finder danmarksmesterskabet i ballonflyvning, Dream Balloon Cup 2021, sted.

Alt afhængig af vejret vil luftballonerne flyve forskellige steder på Fyn, men hovedsageligt på Nordfyn.

God sommer - med forhåbning om, at der er idéer nok til også at blæse din sommer op i nye højder.

1 Skvulp i søvn på flydende shelter i Bogense

Flydense Shelter i Bogense Marina på Fyn. Foto: Mette Pørtner Jensen

Under soveposen og med bølgeklukken i marinaen i Bogense har du første parket til at opleve dag blive til nat under den nordfynske stjernehimmel. Men husk din indre praktiske gris, for det kræver lidt logistik at transportere sovesager og sig selv ud på det flydende shelter.

Læs her hvordan avisens journalist kom frem og tilbage.

2 Langeland er kulissen i usynligt teater

Den langelandske natur er kulissen til lydforestillingen "Mod Strømmen". Det er den tredje usynlige teaterforestilling, som Baggårdteatret har skabt. Foto: Ard Jongsma

Langeland er kulissen i Baggårdteatrets nye usynlige teaterforestilling ”Mod Strømmen”. Købstad, kunstværker og kyster danner rammen om en fantasifuld lydfortælling om H.C. Ørsted, der voksede op i Rudkøbing og blev en verdensberømt videnskabsmand.

Tag med dramatiker Jannie Schjødt Kold til Langeland her.

3 Guide for vandhunde: Båd, kajak og SUP langs de fynske kyster

GoBoat i Odense. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Få inspiration til oplevelser på vandet. Som noget nyt er Goboat kommet til Odense, og Frederiksøen i Svendborg har fået Sydfyns Bådudlejning, der udlejer speedbåde og SUP-boards.

Læs mere her.

4 Trentemøller-lyd i p-kælder og kalejdoskoper i byens træer: Odense Opening byder på en uge i kulturens navn

Sangerinde Kwamie Liv er blandt de danske kunstnere, der giver koncert i Munke Mose i starten af juli. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fra 30. juni til 6. juli kommer Odense til at emme af kunst, musik, talks og workshops for børn, når Odense Opening får sin debut. Her er et udpluk af oplevelserne.

5 Det åbner 30. juni: Få et kig ind bag afspærringen på det nye H.C Andersen-museum

Henrik Lübker, formidlingsinspektør på Odense Bys Museer. Foto: Lasse Olsson

For 390 millioner kroner bliver et eventyrligt og eksistentialistisk museum midt i Odense til. Eventyrene og historien om H.C. Andersen bliver fortalt, som digteren selv kunne have gjort det: i smukke omgivelser, fra nye synsvinkler og uden en entydig morale eller en absolut sandhed. Avisen har været på opdagelse bag byggeplads-afspærringen og set tilblivelsen af det nye museum, der åbner 30. juni 2021.

Se billederne fra byggeprocessen her.

6 Nyt Øhavsmuseum i Faaborg: Åbn alle sanserne og mærk naturen

Det nye Øhavsmuseum i Faaborg åbnede 18. juni 2021 med en utraditionel og sanselig udstillingsoplevelse. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Øhavsmuseet i Faaborg har netop slået dørene op i nye rammer på den tidligere slagterigrund på havnen. Og hvis du tror, du kan nøjes med at læse plancher og se på ting i montrer, må du tro om igen, for Øhavsmuseet skal opleves med hele kroppen.

Læs mere her.

7 Tag en dag væk fra alle mennesker: Paradiset ligger på Romsø

I sommerhalvåret sejler Bo Andersen gæster fra Kerteminde til Romsø, en i dag ubeboet perle af natur med en begivenhedsrig historie. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Romsø seks sømil fra Kerteminde er en sjælden perle. Den private og ubeboede ø ligger midt i Storebælt og i en anden verden, hvor en uberørt natur lever i fredelig sameksistens med fuglereservatets 60 forskellige fuglearter og store flokke af dådyr på de i alt 108 hektar. Kun Romsøbåden med skipper Bo Andersen har sin daglige gang på øen – og onsdage og lørdage i sommerhalvåret kan vi andre komme med på visit.

Få inspiration her.

Odense Opening byder på en uge i kulturens navn

Arbejdet med H.C. Andersens Hus. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Under navnet Odense Opening fejrer den fynske storby, at en genskabt bymidte er klar til at åbne, og at det nye museum H.C. Andersens Hus slår dørene op. Fejringen finder sted fra 30. juni til 6. juli og byder på en lang række gratis koncerter, talks, kunst og sjov for børn.

Læs mere her

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det begyndte med en legetøjsgravemaskine for tre år siden: Nu er firmaet på byggepladser i hele verden

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Bøderegn på ulykkesstrækning

Middelfart

Fire vindere er fundet: Se alle læsernes opfindsomme græskar-værker

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Nyborg

Ups! Uheld på køreteknisk anlæg: Elev-lastbil væltede om på siden

Navne For abonnenter

Hov, hvad er nu det for nogle sjove små skilte: Torben tager kampen op mod fartdjævlene

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Faaborg-Midtfyn

Assens

Michelle og Jonas har byens mest mærkværdige bil: - Så kan jeg da finde den, hvis folk stjæler den

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kerteminde

Grillos-Mike stopper på 'Hovedet': - Nogle gange er det jo ikke altid godt, når det går godt

OB For abonnenter

Svært at se at noget bliver bedre: OB mangler at rykke sig bare en meter

OB

Max Fenger lurer i startopstillingen i stedet for Bashkim Kadrii

Annonce