Annonce
Rejser

Guide til nordjyske bunkeroplevelser

I Nordjylland findes fire bunkermuseer. Nord for Limfjorden findes over 100 befæstningsanlæg fra Anden Verdenskrig. Her ses en af mange bunkere, der kan findes på stranden ved Klitmøller. Foto: Jens Nørgaard Larsen/M24/Ritzau Scanpix
I år er 75-året for Danmarks befrielse fra den tyske besættelse. Bunkermuseerne var klar til en markering af det jubilæum, men det satte covid-19-situationen en stopper for. Det er dog ikke ensbetydende med, at man ikke kan besøge museerne eller gå på opdagelse i Atlantvolden.
Annonce
Annonce

1 Bunkermuseum Hanstholm

Dette befæstningsanlæg fra anden verdenskrig er Nordeuropas største af sin slags og er omdrejningspunktet for Bunkermuseum Hanstholm. Den store bunker var hjem for 90 tyske soldater og rummede samtidig kæmpestore 38-cm kanoner. I dag kan besøgende få et indblik i, hvordan det var at leve i bunkeren.

Hvis man er en smule filminteresseret, kan man også få et indblik i, hvordan filmen ”Olsen-Banden i Jylland” blev optaget i området omkring Bunkermuseum Hanstholm. Entrépris for voksne er 90 kroner, for 0-17-årige er entréen gratis.

Adressen er Molevej 29, 7730 Hanstholm, www.bunkermuseumhanstholm.dk.

Atlantvolden i Nordjylland

Da Danmark blev besat i 1940, gik den tyske besættelsesmagt i gang med at bygge befæstningsanlæg ved Jyllands nord- og vestkyster. I løbet af de fem år, besættelsen varede, blev det til befæstningsanlæg i op til 3,5 meter tyk beton for at imødegå den trussel, som den tyske ledelse vurderede, der var mod Tysklands kontrol med Danmark.

Nord for Limfjorden findes mere end 100 tyske befæstningsanlæg fra anden verdenskrig.

Projekt ”Atlantvolden i Nordjylland” er et samarbejde mellem de tre museer Bangsbo Fort, Bunkermuseet Hirtshals og Bunkermuseum Hanstholm.

Ud af de 100 befæstningsanlæg har projektet fremhævet 24 lokationer, som af forskellige grunde er et besøg værd.

Find lokationerne på www.atlantvolden.dk.

Annonce

2 Bunkermuseet Hirtshals

Ved Hirtshals Fyr ligger Bunkermuseet - 10. Batteri, som er udgangspunktet for et komplet udgravet tysk forsvarsanlæg fra anden verdenskrig. Det dækker et område på 450 gange 750 meter med 3,5 kilometer løbegrave, der forbinder 69 bunkere.

En tur i mandskabsbunkeren og en informationsudstilling kan gøre én klogere på Hirtshals under besættelsen og det daglige liv omkring bunkerne. Fra fyret kan man få en god udsigt over fæstningsværket.

Museet er en del af Vendsyssels Historiske Museum.

Gratis entré til udstillingsbunkeren, en rundvisning koster 50 kroner.

Adressen er Fyret 2, 9850 Hirtshals, www.vhm.dk.

Annonce

3 Bangsbo Fort

I Frederikshavn ligger Bangsbo Fort, som er en del af Nordjyllands Kystmuseum. Dette befæstningsanlæg har været i brug i to historiske perioder. Først under anden verdenskrig, hvor det blev bygget af den tyske besættelsesmagt. Senere blev fortet udbygget af det danske søværn i forbindelse med den kolde krig.

Det ligger i 82 meters højde med udsigt til Frederikshavn og Kattegat og består af i alt 80 betonanlæg. Hvis det er klart vejr, kan man se til Skagen og Læsø.

Entré for voksne er 100 kroner, for børn og unge under 18 år er der gratis adgang. Centralt i fortet ligger en museumsbutik, hvor man kan købe billet til museumsbunkerne.

Adressen er Understedvej 21, 9900 Frederikshavn, www.kystmuseet.dk.

Annonce

4 Skagen Bunkermuseum

På Grenen i toppen af Danmark finder man endnu en bunker, der er kernen i Skagen Bunkermuseum. Den var en del af den tyske besættelsesmagts atlantvold og af typen Regelbau 638. Det vil sige, at den fungerede som en sanitetsbunker for sårede tyske soldater.

Skagen Bunkermuseum er et privatejet museum.

Entré for voksne er 50 kroner, for børn 20 kroner.

Adressen er Fyrvej 59, 9990 Skagen, www.skagen-bunkermuseum.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder pressemøde om corona-situationen i bydelen

Annonce