Annonce
Rejser

Guide: Spis dig gennem Djursland

Fotokollage: Vingården Åkjærsgård, Rønde, Møllerup Gods, Ebeltoft Gårdbryggeri, Høbjerg Gartneri og Gårdbutik og Fru Hansens Gårdbutik og Café
Man behøver ikke at gå hverken sulten eller tørstig i seng, når man holder ferie på Djursland. Lokalt produceres både vin, øl og sodavand til at læske ganen i den varme sommer, mens man kan hente friske fisk på havnen, købe grøntsager til aftensmaden, der hvor de har vokset, og finde delikatesser og kunsthåndværk i mange afskygninger i hyggelige, stemningsfulde butikker. Vi guider til et lille udpluk af dem.

Brødtekst

Annonce

1. Fru Hansens Gårdbutik og Café

Fru Hansens tidslomme af en gårdbutik ved Randers. Foto: Fru Hansens Gårdbutik og Café

Det er som at træde ind i en anden tid, når man besøger Helle Hansens gårdbutik på Ebeltoftvej ikke langt fra Randers. Det er et gammelt mejeri, der er omdannet til gårdbutik og café. Reolerne er af træ, varerne er delikate, lokale eller håndlavede. Det er sådan et sted, man kan gå på opdagelse i økologisk kød, æg, syltetøj, olier, eddiker, mel, vin, chokolade, kurve, krukker og diverse kunsthåndværker. I den rustikke café kan man købe boller, som Fru Hansen selv har bagt og drikke hjemmelavet æblemost. Åbent fra torsdag til søndag klokken 10 til 17.30.

Adresse: Ebeltoftvej 5, 8960 Randers SØ

Hjemmeside: http://www.fru.dk/

2. Friske fisk på Bønnerup Havn

Friske fisk på havnen i Bønnerup. Foto: Møllefisk, Bønnerup Havn

Der er stadig et levende fiskermiljø på Bønnerup Havn, og som et helt naturligt samlingssted ligger fiskebutikken og røgeriet Møllefisk på molen. En del besøgende kommer lang vejs fra bare for at handle hos Møllefisk – og nyde miljøet på havnen. I butikken kan man købe friske fisk fra havnens kuttere, men de sælger også lune fiskefrikadeller og rødspættefileter. Åben mandag til fredag fra klokken 9 til 17 og lørdag til søndag fra 9 til 16.

Adresse: Ny Havnevej 23, Bønnerup Strand, 8585 Glesborg

Se mere: https://www.facebook.com/Moellefisk-Boennerup-Strand-242996889222816/

3. Høbjerg Gartneri og Gårdbutik

Høbjerg gårdbutik og café. Foto: Høbjerg Gartneri og Gårdbutik

På Høbjergvej driver Peter og Pia gartneri og gårdbutik. Han varetager den daglige drift i gartneriet, mens hun står for butik og café. Gartneri og landbrug bliver drevet med stor omtanke for miljøet, og de tror på, at den korte vej til bordet er den bedste vej. Sæsonen starter midt i maj og slutter, når der ikke er flere gartneriprodukter sidst på året.

I gårdbutikken kan man købe gartneriets afgrøder, håndlavet saft, marmelade og chokolade fra Holmgård Gårdbageri og mel fra Aurion. Åbent hver dag fra klokken 10-17 i sæsonen.

Adresse: Høbjergvej 7, 8500 Grenaa

Hjemmeside: https://hoebjerggartneri.dk/

4. Ebeltoft Gårdbryggeri

Øllene er hjemmebrygget i Ebeltoft Gårdbryggeri. Foto: Ebeltoft Gårdbryggeri

Øllene er håndlavede og de hjemmelavede sodavand brusende på Ebeltoft Gårdbryggeri, der ligger idyllisk mellem skov og strand. Brygger Peder Zacho Hansen driver gårdbryggeriet på familiens gård i den lille landsby Hyllested Skovgårde tæt på Ebeltoft. Alle råvarer er valgt ud fra, hvordan de smager, og brus og lemonader er fyldt med bær. Bryggeriets gårdcafé og butik har åbent mandag til lørdag klokken 11 til 19 om sommeren. Fra terrassen har man en storslået udsigt over Kattegat og Jernhatten.

Hver tirsdag i uge 26 til 31 klokken 18 holder Det Grænseløse Køkken fællesspisning på Ebeltoft Gårdbryggeri.

Adresse: Skovgårde Bygade 4, 8400 Ebeltoft

Hjemmeside: http://www.ebeltoftgaardbryggeri.dk/

5. Det Gastronomiske Turistkontor

Det Gastronomiske Turistkontor sælger lokale fødevarer. Foto: Det Gastronomiske Turistkontor, Ebeltoft

Det Gastronomiske Turistkontor i Ebeltoft er en butik med lokale fødevarer, hjemmelavede specialiteter, friskbagt brød, sandwich og kaffe. I en gårdhave åbner sig en verden med smagsoplevelser. Der ligger madhuset Smag, som ønsker at inspirere til at smage, nyde og opleve. Smags restaurant har åbent om sommeren. Det er også gennem Det Gastronomiske Turistkontor, man kan booke pladser til havens og atelierets små madforestillinger. Det Gastronomiske Turistkontor holder åben fra tirsdag til lørdag klokken 12 til 15.

Adresse: Skindergade 5, 8400 Ebeltoft

Hjemmeside: https://www.smagshjemmeside.dk/detgastronomisketuristkontor

6. Møllerup Gods

Møllerup Gods har specialiseret sig i hampeprodukter, som kan købes i gårdbutikken hver fredag. Foto: Møllerup Gods

I Nationalpark Mols Bjerge ligger Møllerup Gods' lille gårdbutik. På hylderne finder man godsets egne produkter med dansk dyrket hamp. Sortimentet består blandt andet af hampepesto, hampespegepølse, granola og knækbrød – alle produkter, hvor hamp indgår. Møllerup Gods har dyrket hamp siden 2015, både konventionel og økologisk hamp. Ingen af dem bliver sprøjtet hverken for ukrudt, svamp eller insekter. Gårdbutikken er åben om fredagen klokken 15 til 17 om sommeren.

Adresse: Møllerupvej 26, 8410 Rønde

Hjemmeside: https://www.moellerupgods.dk

7. Vingården Åkjærsgård

3500 vinranker ved Rønde. Åkjærsgaard skaber prisvindende vine i det bakkede landskab. Foto: Vingården Åkjærsgård, Rønde

I det bakkede landskab soler Åkjærsgårds vinranker sig i selskab med abrikoser, valnødder, oliven, ferskner, hindbær, spisekastanjer, kiwi, æbler og pærer. Udbyttet fra vingårdens marker udvikles hele tiden til et endnu større udbud af spiselige og drikkelige delikatesser til hylderne i butikken. Det er Jørgen Holst fra Åkjærsgård Plantecenter, som også har slået sig ned som vinbonde. Han passer og plejer gårdens 3.500 vinranker og forvandler dem med nænsom hånd til prisvindende rød- og hvidvin samt mousserende vin. Butikken er åben fra mandag til fredag klokken 10 til 17 og lørdag til søndag fra 10 til 14.

Fra 20. juni til 29. august er der hver torsdag klokken 11 guidede ture på vingården.

Adresse: Smouenvej 19, 8410 Rønde

Hjemmeside: http://www.aakjaersgaard.dk/

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce