Annonce
Livsstil

Guide: Sådan taler du dig til bedre sex

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

"På en skala fra 1 til 10, hvor godt er dit sexliv lige nu? Ærligt?"

Hvis man spørger anonymt, vil mange mænd erklære, at de får for lidt sex, mens mange kvinder vil klage over kvaliteten af den sex, de får.

De fleste voksne mennesker kan sagtens svare på spørgsmålet og rate sig selv, når jeg spørger dem i min praksis, men hvis deres partner spørger dem, er det straks langt sværere.

Det handler i høj grad om følelser, om angsten for at såre eller forarge hinanden og måske om, at man har "løjet" i for lang tid om, hvad man virkelig føler og har lyst til, og så er det pinligt at være ærlig. Mange kvinder faker stadigvæk orgasme eller har sex af pligt snarere end af lyst.

Men også mænd har svært ved at dele deres erotiske fantasier og dybeste ønsker med deres partner af frygt for at såre hende eller blive opfattet som perverse.

Selv om der er meget andet end sex i et lykkeligt samliv, så er sex - for lidt, for meget eller forkert - næsten altid med på listen over årsager, når par bliver skilt. Og skilsmisse er altså realiteten for 51 procent.

Så hvad er værst? At blive skilt, fordi du ikke tør at tale med din partner om, hvad der skal til at få jer begge to op på en 10'er - eller at stikke hovedet i busken, risikere skilsmisse og - det ved jeg som parterapeut - skulle igennem møllen en gang til med en ny partner?

At kunne tale om sex er sårbart, men det er også vejen til et godt parforhold. Og lad mig bare kort sige her: Kritik virker ikke. Det gør ros og vejledning til gengæld, og så længe der er kærlighed og vilje i relationen, er der også en vej.

Det bedste udgangspunkt for at tale åbent om sex (uden at såre hinanden) er selvfølgelig, at man gør det fra starten. For når man er forelsket og i gang med at udforske hinanden, er det lettere at være ærlig og give hinanden respons. I et 20 år langt ægteskab eller en småbørnsfamilie med pligter til op over begge ører er det langt sværere, især hvis man ikke har været vant til at tale om sex. Men det er slet, slet ikke umuligt.

Der er sexologer, der hævder, at de kan vække lysten og gnisten igen i ethvert parforhold. Måske. Min erfaring er, at jo før man begynder at tale om sex og sårbarhed på en god måde uden at anklage eller kritisere, desto nemmere er det at fikse "smårevner" i parforholdet, inden det udvikler sig til skader i fundamentet.

Mange henvender sig til en parterapeut eller sexolog som en sidste udvej. I virkeligheden burde de komme som det første, netop fordi sexologer og parterapeuter har et "sprog" for alt det, som er så svært at sige højt.

I min optik burde både par og singler gå til sexolog lige så naturligt, som de går til tandeftersyn for at sikre, at vi ikke har fået huller. Erotikken skal plejes, tales om og nydes.

Annonce

Karina Kehlet Lins, "Samtalen om sex", Hans Reitzels Forlag.

Karina Kehlet Lins er klinisk psykolog og psykoterapeut med praksis i både Berlin og København. Hendes bog "Samtalen om sex" er god, både hvis man har sygdom inde på livet, er inde i en dårlig periode eller bare trænger til at reflektere lidt over sin sek

Tre tip

Sådan får du hul på den svære samtale om sex:


  • Anerkend din partner. Husk at give nonverbal feedback, når din partner rører ved dig på måder, du godt kan lide. Hvis posen med ros er stor, kan man også lettere tåle at høre, at "det ville være rart, hvis du kyssede mine bryster mere" eller "at det ikke er rart, når du hiver så hårdt i min pik".
  • Timing er vigtig. Tal om sex, når I er tætte. Det bedste tidspunkt at tale om sex er tit, når man lige har haft det.
  • Skriv i stedet for at tale. Sexede og komplimenterende sms'er er den bedste optakt til hed sex.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce