Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Sådan laver du et corona-sikkert måltid til dine gæster

Kirsten Højte har skrevet til avisen og stillet spørgsmålet: Hvad kan man trygt servere af mad og drikke for gæster i sit hjem? Med afstand selvfølgelig og helst udenfor. Skal det helst være varmt? Går salat an? Kan gæsterne bruge husets bestik og glas? Hun vil nemlig nødig gøre noget forkert, fortæller hun. Privatfoto
65-årige Kirsten Højte vil gerne have familien til spisning på terrassen, når vejret bliver til det, men hun er i tvivl om retningslinjerne for servering af mad. Lektor i fødevarekemi og hygiejne Michael René fortæller dog, at fødevarer er ret uskyldige i snakken om coronavirus, men at man bør tage sine forbehold.
Annonce

Det er lørdag, og du vil rigtig gerne have en lille flok af dine venner eller familie på besøg til en omgang god spisning, men du er også i tvivl om, hvorvidt det er smart og i så fald, hvordan du gennemfører middagen mest corona-sikker.

Flere læsere har skrevet til Fyens Stiftstidende og stillet spørgsmål omkring håndtering af fødevarer. En af dem er Kirsten Højte, der spurgte: Hvad kan man trygt servere af mad og drikke for gæster i sit hjem? Med afstand selvfølgelig og helst udenfor. Skal det helst være varmt? Går salat an? Kan gæsterne bruge husets bestik og glas?

- Jeg har stillet netop det spørgsmål til avisen, fordi jeg synes det er vigtigt. Jeg får brug for det i løbet af sommeren, hvor jeg gerne vil se nogle mennesker, men jeg vil ikke gøre noget forkert. Jeg vil gerne, at mine gæster skal være trygge i det, jeg serverer, fortæller 65-årige Kirsten Højte fra Odense til avisen.

- Jeg har hørt så mange modstridende ting, så vil jeg bare gerne føre det her videre til et højere plan, og jeg håber, jeg får nogle retningslinjer, som er fagligt begrundede. Netop fordi, der har været så modstridende meldinger fra dem, der synes at vide noget om det, forklarer Kirsten Højte.

Annonce

Fødevarer er uskyldige

Ifølge lektor i fødevarekemi og hygiejne Michael René, er det vigtigt at huske, at intet tyder på, at corona smitter via mad.

- Myndighederne har meldt klart ud, at der er tale om en virus, der går i lungerne og ikke i tarmen, som man blandt andet kender det fra norovirus (roskildesyge, red.). Derfor er fødevarerne lidt mere uskyldige i den sammenhæng, fortæller Michael René.

- Men når det er sagt, så er der en altid en smitterisiko. Derfor vil jeg opfordre kraftigt til, at man bruger de meget velkendte, men klassiske hygiejneregler, når man laver mad i sit køkken, siger han.

Trods meldingerne fra myndighedernes side længe har været, at coronavirus ikke smitter via fødevarer, er det dog stadig et tema, der ser ud til at optage fynboerne.

Annonce

Pas på emballagen

Særligt emballage og tag-selv-grønt har givet anledning til spørgsmål, og Michael René mener også, det giver god mening at betragte emballage som værende uren - selvom det er en svær smittevej, da coronavirus smitter via væsker i mund og næse, fortæller han.

Men man kan godt tage sine forbehold.

- Man skal da omgås emballage med en vis sikkerhed, og her handler det igen om de helt almindelige hygiejne-regler i et køkken. At man eksempelvis ikke sætter indkøbsposerne på køkkenbordet.

- Jeg ville placere varerne i køleskabet som normalt, men når man så skal bruge dem, skal man sørge for at vaske hænderne mange gange i løbet af processen. Og har man emballagen på køkkenbordet, vaskes bordet blot med varmt vand og sæbe, forklarer fødevare- og hygiejneeksperten.

Han fraråder dog kraftigt, at man tørrer emballagen af.

- Jeg vil aldrig nogensinde komme vand på nogen form for emballage, da tilførsel af væske vil kunne medføre en risiko for at etablere nogle gode vandige miljøer for øvrige mikroorganismer - bakterier og skimmelsvampe, som i værste fald vil kunne vækste.

Annonce

Brug din sunde fornuft

Man kan altså sagtens servere et måltid for sine få gæster, så længe man bare arbejder ud fra sin sunde fornuft, mener Michael René.

Derudover opfordrer han også til at få de yngste i familien med.

- Det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at opretholde en god, gedigen køkkenhygiejne.

- Når det er sagt, tror egentlig, at mange gør tingene lige efter bogen, og det vil jeg da gerne rose danskerne for, siger Michael René.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder til pressemøde om corona-situationen i bydelen

Odense

Smittetallene i Vollsmose stiger igen i dag: Moské lukker og vil hjælpe med at bekæmpe corona

Annonce