Annonce
Livsstil

Guide: Sådan får I den sexede fornemmelse

Amalie Pedersen er Magasinet Søndags nye klummeskribent. Hun skriver hver uge om sex og samliv. Foto: Vibeke Volder

I kan sagtens føle jer tæt forbundet uden at have sex.

Denne klumme handler om at dyrke the sexy feeling, som er mindst lige vigtig som at gå i seng med hinanden.

Sex handler i høj grad om hormoner - nærmere bestemt østrogen, progesteron, testosteron, oxytocin og dopamin - hvoraf nogle er kønshormoner og andre påvirker det generelle velvære, følelsen af glæde og af at høre sammen.

Når sexlysten er lav af den ene eller anden grund, er det især hormonerne oxytocin og dopamin, der sørger for, at vi stadigvæk føler os knyttet til hinanden. For eksempel at sove sammen udløser hormonet oxytocin, som er et afgørende hormon for følelsesmæssig og fysisk tilknytning.

Par, der har sex sjældent, kan sagtens være mere knyttet til hinanden takket være blandt andet det hormon end par, der har mere sex, hvis de ikke har lige så stor nærhed.

I øvrigt er det vigtigste for tilfredsheden i et forhold ikke - som man ellers ofte hører - om man har sex, og hvor ofte man går i seng med hinanden, men snarere, at man har lyst til at være tætte.

Hvis I har glemt det intime lidt, er en god start at prioritere at kramme og røre ved hinanden i hverdagen. Prøv først at holde din elskede tæt i mindst 30 sekunder og mærk, hvor lidt der skal til ... Det er tilknytningshormonet oxytocin, der er på spil.

For kvinder øger oxytocin tillidsfølelsen, det giver seksuelt fokus og mere begær. Og nu I alligevel er i gang, så kæl for din partners nakke og hårgrænse og duft til dine fingre bagefter eller stik næsen ind til hans hals og træk vejret dybt. Duften af mand er et afrodisiakum for de fleste kvinder (det er hans testosteron, din indre ur-kvinde kan dufte).

Nærhed opstår i høj grad også af fælles projekter. Det lyder virkelig kedeligt, men især for kvinder er fælles projekter i hus og have og i forhold til det sociale vigtige. Lad din mand (hvis du er kvinde) komme til. Lad ham tage børnene, hvis de er små, eller lave aftaler med dem, hvis de er større. Kvinder tænder på en god far, viser amerikanske undersøgelser. Det har igen med køns- og tilknytningshormoner at gøre.

En anden "sexet" ting, I kan kaste jer over, er, at dyrke sport sammen. Fysisk aktivitet påvirker østrogen og testosteron i kroppen, og det neutraliserer stresshormoner i kroppen. Samtidig er motion medvirkende til, at man får det bedre med sin krop. Og det øger igen overskuddet og lysten til sex, især i faste relationer.

PS: I den dovne afdeling er det godt at se tv-serier sammen, hvor I ligger tæt i sofaen eller sengen. "Riverdale", "Orange Is the New Black", "The Client List", "She's Gotta Have It", "The L Word" og mange andre tv-serier er sexede.

Annonce

Sådan vækker I hinandens sexlyst


  1. Undlad at røre hinanden fra navlen og nedefter de første 20 minutter. Reglen tvinger jer til at gå på opdagelse på hinandens kroppe og røre for at mærke efter, hvad den anden kan lide. Kys, berøring, massage, indsæbning eller kilden med fjer er alt sammen stimulation, der vækker sanserne. Både hos modtager og giver.
  2. Overrask hinanden. Dopamin er et vigtigt hormon, som især kommer i spil, når vi bliver overraskede eller spændte. Det får os op på dupperne seksuelt og skaber tillige enormt velvære i hele kroppen, men også psykisk.
  3. Tag sammen på bar eller til fest og flirt med andre. Det er lidt som at swinge. At se din partner, som du måske tager for givet, få opmærksomhed fra fremmede er stærkt stimulerende og kan øge sexlysten og sætte skub i hormonerne.
Illustration: Mikkel Damsgård Petersen
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce