Annonce
Livsstil

Guide: Lav dine egne julegaver

Beton og glas-vaserne kan bruges til opbevaring eller planter. Foto: Michelle-Marie Bruun Baadsgaard

Gør det selv-blogger og højskolelærer Michelle-Marie Bruun Baadsgaard arbejder lige godt med beton som med en symaskine. Hun guider til, hvordan man laver hjemmelavede julegaver, som voksne kan give til voksne.

Vase i glas og beton

Michelle-Marie Bruun Baadsgaard har lavet to udgaver af glas i beton-vasen. De er bygget over samme princip, men der er brugt to forskellige forme. Den firkantede er støbt i en mælkekarton, mens den runde kommer af et bæger, der engang har været skyr i. Glassene er tomme tomatsauce- og peanutbutterglas. Så du behøver ikke ud og købe en masse fine forme eller glas.

Materialer


 • Et tomt glas (der ikke er bredere end mælkekartonen)
 • En tom mælkekarton
 • Hobbybeton
 • En saks
 • Plastikbeholder (til at blande beton i)
 • Rørepind
 • Sandpapir

Sådan gør du

1. Begynd med at rense dit glas. Sørg for, der ikke er nogle rester tilbage i glasset. Læg det i et varmt vandbad i nogle minutter, så kan du få etiketten af uden problemer. Sidder der lidt limrester, kan det tages med sprit. Sørg for glasset er tørt uden på.

2. Klip din mælkekarton over på midten. Det betyder ikke så meget, om kanten er lige. Sørg for, at kartonen er ren og tør indeni.

3. Fyld dit glas med vand, inden du blander din hobbybeton, som det står anvist på pakken.

4. Kom din beton i den tomme mælkekarton. Bunden skal være godt dækket. Det skal være et tykt lag på cirka fem centimeter.

5. Sæt glasset med vand ned i din beton. Det er nødvendigt at presse det ned. Sørg for, at glasset står nogenlunde lige i formen. Sæt det til tørre i cirka to timer.

6. Når de to timer er gået, tager du vasen ud af formen. Betonen er ikke helt tør endnu. Det kan du mærke ved, at den føles kold.

7. Nu kan du pudse din betonklods, hvis du synes, det er nødvendigt. Pudser du den med sandpapir, skal den først tørres af med en fugtig klud for at få støvet væk.

8. Sæt vasen til tørre i cirka et døgn, så den hærder og bliver helt hård.

Annonce

Michelle-Marie Bruun Baadsgaard

Er 28 år og uddannet lærer.Hun arbejder som højskolelærer på Vrå Højskole, hvor hun underviser i dansk som andetsprog.

Siden 2013 har hun også arbejdet på sin blog: flair-blog.dk. Her deler hun opskrifter og idéer til gør det selv-projekter.

Bloggen startede hun efter et højskoleophold, hvor hun lærte at hækle. Hun ville dele ud af sin kreativitet, som kommer til udtryk i brug af mange slags materialer og håndværk.

Se mere på flair-blog.dk.

Beton og glas-vaserne kan bruges til opbevaring eller planter. Foto: Michelle-Marie Bruun Baadsgaard

80'er hårelastikker

De store hårelastikker - scrunchies - fra 1980'erne er tilbage. Du kan nemt sy dine egne scrunchies af rester af stof, og valget af stof kan gøre hårelastikken til en personlig hjemmelavet gave.

Materialer


 • Stof (Det behøver ikke være elastisk, men det må ikke være for tykt).
 • Symaskine
 • Målebånd/lineal
 • Synål
 • Sikkerhedsnål
 • Tråd - gerne noget der matcher i farven på stoffet.
 • Elastik (0,5 - 1 centimeter bredt)

Sådan gør du

1. Klip et stykke stof på 13 x 58 cm eller 10 x 58 cm (hvis du vil have det lidt smallere). Jo længere stykket er, jo flere folder kommer der.

2. Fold derefter stoffet på midten, så du har den pæne side indeni. Sy langs kanten. Start og stop cirka to til tre centimeter fra enderne. Disse åbninger skal du bruge til at stikke elastikken igennem senere.

3. Vend dit rør om, så du nu har den pæne side udad. Sy enderne sammen. Dette kan godt være lidt svært, men sy lige så stille og lidt af gangen. Er du i tvivl, så se, Michelles video i næste afsnit.

4. Nu skal du have elastikken igennem. Klip først et stykke elastik på 16 centimeter. Sæt derefter den ene ende fast med en sikkerhedsnål i den ene åbning. Sæt derefter en sikkerhedsnål i den anden ende, og træk den gennem røret.

5. Læg elastikenderne ind over hinanden og sy dem sammen.

6. Så langt, så godt. Nu skal hullet syes sammen, og dette gøres pænest i hånden med usynlige sting. Du kan også sy det på maskinen så tæt på kanten som muligt.

Beton og glas-vaserne kan bruges til planter. Foto: Michelle-Marie Bruun Baadsgaard

Se, hvordan Michelle-Marie Bruun Baadsgaard syr en scrunchie

80'er hårbåndene, man kalder scrunchies, er moderne igen. De kan laves personlige i de farver, mønstre og størrelser, som man ønsker. Foto: Michelle-Marie Bruun Baadsgaard

En pung af en gammel dug

Har du arvet nogle gamle duge fra bedstemor? Eller har du nogle spændende rester af stof, kan de blive til en pung eller lille taske, der kan bruges både til hverdag eller fest. Det er nemt at lave tasken større eller mindre. Det er bare at tage et større eller mindre stykke papir eller tilføje sømrum til papiret, men husk, at lynlåsens størrelse skal følge med.

Det skal du bruge.


 • To slags stof (det yderste må gerne være fast, og det inderste blødt)
 • En god saks
 • A4-papir
 • Nåle
 • Symaskine
 • Kridt
 • En lynlås (20 centimeter)
Sådan gør du:1. Start med at sætte dit A4-papir fast på det ene stof med nåle. Klip efter papiret uden sømrum. Derefter klipper du et lige så stort stykke af det andet stof. Nu har du både indersiden og ydersiden af din pung.

2. Lyn lynlåsen op, og sæt den fast med nåle på det stykke stof, der skal være yderst. Stoffet skal vende med den pæne side op (altså den side man skal kunne se). Sørg for at lynlåsen vender med bagsiden opad. Dermed ligger den pæne side af stoffet og den rigtige side af lynlåsen mod hinanden. Sy lynlåsen fast ved at bruge en lynlås-trykfod. Husk, at lynlåsen selvfølgelig skal sidde på den korteste side af stoffet.

3. Dernæst skal foret - altså indersiden af tasken - sys på lynlåsen. Stoffet skal ligge oven på det andet stykke stof, men med bagsiden op. Lynlåsen skal være imellem de to stykker stof.

4. Lynlåsen sidder nu fast på den ene side af pungen. Åben så, der ligger et stykke stof til hver side. Tag fat i lynlåsen og fold det yderste stykke stof på midten. Sy lynlåsen fast. bagefter gør du det samme med foret. Nu skulle du gerne have to poser til hver sin side med lynlåsen i midten.

5. Nu skal siderne syes sammen. Her er det vigtigt at lynlåsen står halvt åben. Sy hele den ene side af pungen med cirka 1 centimeter sømrum. I den anden side skal du lade et hul på cirka seks til syv centimeter være åben i foret. Så skal tasken vendes igennem hullet i foret og den halvt åbne lynlås. Det eneste, der mangler, er hullet i foret, som skal syes i hånden. Jeg syer med madrassting, da de bliver usynlige og giver det flotteste finish.

En gammel mormor-dug kan forvandles til en pung eller en lille taske ved hjælp af en symaskine og Michelle-Marie Bruun Baadsgaards guide. Foto: Michelle-Marie Bruun Baadsgaard
En gammel mormor-dug kan forvandles til en pung eller en lille taske ved hjælp af en symaskine og Michelle-Marie Bruun Baadsgaards guide. Foto: Michelle-Marie Bruun Baadsgaard
80'er hårbåndene, man kalder scrunchies, er moderne igen. De kan laves personlige i de farver, mønstre og størrelser, som man ønsker. Foto: Michelle-Marie Bruun Baadsgaard
Blogger Michelle-Marie Bruun Baadsgaard. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce