Annonce
Kultur

Guide: Fem lækre oste til en fredag aften med en kold øl

Ugens kvintet af oste rækker fra det milde til den kontante voksenost med blåskimmel

1

Thise Mejeri Midsommerost, Tomme de Savoie og Tepstrup. Foto: Vibeke Volder

Thise Mejeri Midsommerost: Nøddeagtig, fast ost med flere nuancer end den beslægtede Vesterhavsost. Midsommerosten er lækker som snackost og til tapas i kraft af sin smagsmæssige dybde og tekstur mere end som ost til morgenbordet. Fedtprocent på 30, fremstillet på økologisk, pasteuriseret mælk. Thise Mejeri ligger nord for Skive og har desuden et ostelager ved Bovbjerg Fyr.

2

Kulsort fra Arla og Papillon. Foto: Vibeke Volder

Tomme de savoie: Ost på komælk fra de franske alper, fremstillet på skummetmælken efter fløden. Lys til grå skimlet overflade, halvfast i konsistensen med mild, fyldigfed og let syrlig smag. Lækker for sig selv eller på groft brød. Mælken til osten er ikke pasteuriseret, men termiseret til 63 grader. Tomme er det franske ord for en cylindrisk, lav form til oste. En klassiker i det franske køkken.

3

Tebstrup: Halvfast ost fremstillet på økologisk gedemælk. Smagen er let salt og mild, men udvikler sig mod det sødlige. Glimrende frisk ost, som liver op mellem komælksostene og et godt sted at begynde, hvis man ikke er til gedeoste. Tebstrup Gedeosteri blev grundlagt ved Skanderborg, men flyttede i 2010 til et tidligere Arla-mejeri ved Vrinners på Djursland.

4

Kulsort fra Arla: Mild, blåskimmelost fremstillet på en blanding af ko- og fåremælk (det sidste fra Frisergården ved Tappernøje) på Gjesing Mejeri mellem Skanderborg og Odder. Osten er cremet, mild og lækker som ung og bliver mere karakterfast, når den smider noget væde med tiden. Nogle kunder lader osten stå et halvt år efter sidste holdbarhedsdato for at nyde netop denne smag. Super som snack på et stykke knækbrød eller til surbrød - husk at den skal være tempereret. Osten er udviklet i et samarbejde mellem ostehandlerne i Danmark og Arla Unika.

5

Papillon: Roquefort-ost fremstillet på råmælk fra får. Osten har karakter fra blåskimlen, mere fast end Kulsort og med mere kant. Voksenost mere end en begynderost, og den er modnet over fire måneder i grotterne i Roquefort-sur-Soulzon nær Montpellier i Sydfrankrig. Nyd den for sig selv, til et stykke rugbrød eller i selskab med syltede bær eller chutney.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Frodig kulturfantasi midt i et corona-år

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce