Annonce
forside

Gucci-Helle nu med Rolex-ur...

Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt er fanget i en moralsk benlås, for sagen om hendes mands skatteforhold handler hverken om ret eller jura. Det handler om, hvorvidt Thorning-Schmidt er socialdemokratisk nok. Synes de borgerlige i hvert fald, og de jubler over, at det endelig var i oppositionens lejr, der blev talt om karakterbrister

Nu troede Socialdemokraterne nok ellers lige, at det var forbeholdt regeringen og især Lene Espersen at have problemer med karakteren. Men så kom afsløringerne i går af, at S-formand Helle Thorning-Schmidts mand Stephen Kinnock ikke betaler skat i Danmark, men i stedet i Schweiz, hvor han bor og arbejder det meste af tiden.
Om sagen er stor er sådan set ligegyldigt. Og ret beset betyder det heller ikke alverden, om ægteparret Kinnock og Thorning-Schmidt har retten og juraen på deres side. De må bare stille og roligt indse, at det ikke ser særlig godt ud at være partileder for et socialdemokratisk parti, der vil indføre særlig millionærbeskatning og er bygget på tanken om, at de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder, at man betaler skat i Schweiz.
Associationerne vælter jo frem. Schweiz. Landet med skattely for alverdens rigeste mennesker, bankhemmelighed og ekstravagant luksus. Havde det nu bare været Bulgarien, Stephen Kinnock arbejdede i…
For det borgerlige Danmark var Sankthansaften med andre ord en regulær festdag. Og allerede fra morgenstunden rungede internettet af borgerlig skadefryd. For endelig, ENDELIG, var det i den socialdemokratiske lejr, at problemerne befandt sig.
Udviklingsminister Søren Pind (V) var som trold af en æske ude med et indlæg på sin blog, der ellers har ligget stillet et stykke tid. Her harcelerede minister Pind over, at det nu nok var på tide, at medierne lod regeringen være og i stedet bed sig fast i haserne på oppositionen. Og pind remsede gladelig oppositionens dårlige sager op. S-ledelsens valg af privatskole frem for fællesskabets egen folkeskole. Brugen af privathospitaler. Og altså nu, at – som Pind skriver det – ”Socialdemokraterne vil indføre millionærskat – bare ikke for partilederens mand”.
Pind-logikken siger ganske meget om det indestængte behov, der hersker i den borgerlige lejr for, at det nu er oppositionens tur til at træde i spinaten. Også derfor har Helle Thorning-Scmidt & husbond pr. definition et problem med skattebilletten. Den sag vil nemlig med alle midler blive holdt i live, også selv om det skulle vise sig, at der ikke er meget at komme efter.

Politik handler nemlig ikke bare om at følge reglerne og gøre, som systemet siger. Politik handler næsten i endnu højere grad om at leve op til de uskrevne regler, og om at intet er vanskeligere end at gøre op med fastlåste dogmer og stereotyper.
I forvejen er Helle Thorning-Schmidt jo ikke så socialdemokratisk, at det gør noget. Det kan da godt være, at hun er vokset op i Ishøj, men hvad gør det, når hun mest af alt ligner en kernesund millionøse fra Hellerup. Og kan sådan en overhovedet repræsentere den gode gamle arbejder?

Politikere i begge lejre spiller lystigt på de fastlåste fordomme. Som når oppositionen anklager regeringen for at forgylde bankdirektørerne med skattelettelserne, og når de borgerlige altså som nu bruger Helle Thornings mands skatteforhold til at udstille som en uægte socialdemokrat.
Sådan er politik også, og det burde Thorning og hendes rådgivere være langt mere bevidste om, end de tilsyneladende har været.
De fleste kan formentlig sagtens se det urimelige i, at kvindelige politikere skal hæfte for deres mænds personlige forhold. Men rimeligheden er sat ud af kraft i denne sag, ligesom det var, da tidligere minister Ulla Tørnæs (V) kom i søgelyset, fordi hendes mand blev anklaget for tvivlsomme landbrugsforretninger. Eller da Henriette Kjær (K) måtte forlade ministerposten på grund af hendes mands økonomiske dispositioner.

Men i spørgsmål om moral, binder ægtepagten altså næsten mere end i juridiske ditto. Det mærker Helle Thorning lige nu. Og efter sagen om privatskolen for bare få måneder vil de borgerlige gøre alt, hvad de kan for at få Thorning til at fremstå som en moralsk vaneforbryder. Sådan er politik.

Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Muslingefiskere skal holde sig væk: Vi vil hellere have lystfiskere og outdoor-turister

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Sydfyn For abonnenter

Borgmester har sendt sparekniven videre til udvalgene: Formænd tager den med ro og ser tiden an

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce