Annonce
Debat

Grundvandet på Ærø er sikkert og godt beskyttet

Bent Juul Sørensen er også landmand og sidder i kommunalbestyrelsen for Ærøs Fremtid. Foto: Katrine Becher Damkjær

Der opstår tid efter anden helt naturligt debat om drikkevandet og grundvandsbeskyttelsen på Ærø. Det er altid rart med opmærksomme borgere! Da der det seneste års tid ikke har været nogen formand for Ærø Vandråd, vil undertegnede forsøge at bringe nogle beroligende fakta ind i debatten.

Debatten er initieret af Danmarks Naturfredningsforening (DN). Godt hjulpet af Enhedslisten, der råber ”ulven kommer.” Der skelnes behændigt ikke mellem sprøjtegifte, punktforureninger og naturlige gifte i grundvandet. Naturlige gifte kan være jern, mangan, ammonium og methan, som også findes på Ærø. Men man kalder bevidst det hele ”sprøjtegift.” Glyphosat (Round-Up) er ofte brugt som skræmmebillede. Man har dog til gode at se dette stof som et problem i dansk vandforsyning. For årene 2000-2020 kendes ingen eksempler (kilde: GEUS) på lukning af boringer pga. af landbrugsdrift. Derimod er der lukket boringer pga. BAM, som er et nedbrydningsstof fra total- ukrudtsmidler, brugt af offentlige myndigheder o.a. på udyrkede arealer i stor stil, desværre også på Ærø.

DN kommer da også selv med en forklaring på, at der findes flere pesticider i drikkevandet end tidligere. Man analyserer nemlig pludselig for 10 gange så mange stoffer. På Ærø er vi også en del af disse mere omfattende analyser. Heldigvis finder vi kun rester af gamle for længst udfasede stoffer. Igen for at nævne koncentrationen af BAM på Ærø, så er den mest forurenede boring under Marstal by heldigvis stærkt reduceret med 66% indhold over de sidste ti år. En rigtig god historie! Naturen arbejder sammen med vandværket. Så DN´s budskab om stærkt stigende påvist indhold af pesticider er ikke ensbetydende med, at den samlede koncentration af pesticider er stigende. Overskriften om ”Rekord meget sprøjtegift i vores grundvand” snyder på vægten. Koncentrationen er faldende, og det er ikke sprøjtegifte, vi ser.

Annonce

Ærø Vand kan behandle vandet fra Rise Vand og samarbejdet mellem øens vandværker samt mange boringer med forskellig status gør, at drikkevandet på Ærø er af sikker og god kvalitet. Det er ikke berettiget til dramatik og skræmmebilleder fra hverken Enhedslisten eller DN. Vandværkerne på Ærø har siden 2013 aktivt sammen med Svendborg Kommune søgt at få udpeget boringsnære beskyttelses områder (BNBO) omkring vores indvindingsområder. Men den komplicerede geologi på Ærø med skråt stillede jordlag gør, at resultatet har ladet vente på sig.

Ingen ved i dag nøjagtigt, hvor det ærøske drikkevand findes og dannes. Regeringen har ligesom ønsket af de ærøske vandværker at satse på 1-års BNBO'er. Altså, hvor gennemstrømningen sker inden for et år, og der tages hyppige prøver. Seneste nyt desangående er, at en forventet udpegning desværre først kan ske i begyndelsen af 2025. Det er min faste overbevisning, at med nye BNBO-udpegninger og hyppige analyser er grundvandet på Ærø sikkert og godt beskyttet. Med mange små ærøske boringer er det nødvendigt, vi beskytter og holder så mange boringer aktive som muligt. Vi ser et stigende vandforbrug pga. øget turisme. Heldigvis er der et godt og tillidsfuldt samarbejde imellem de ærøske vandværker. Sammen er vi stærke og kan leve op til fremtidens krav. God sommer.

Annonce
Odense For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Restauranter afviser sultne turister: - De sidste to somre har bare været helt vilde

Middelfart For abonnenter

Ups: Økologisk landbrug får sur smiley for markedsføringen af flere varer

Odense

Prøver afslører covid-19 i odenseaneres afføring: Nu skal forsøg udbredes til hele landet

Nordfyn For abonnenter

Største og dyreste projekt i kommunens historie: Om fire år er digerne ved Bogense fremtidssikret

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Faaborg-Midtfyn

Smykker, Suzuki-motorcykel og Iphones stjålet: Travl weekend for indbrudstyve

Kerteminde

Kommunen trækker stikket for havnens madvogne: - Det er rigtig nok, at vi har annulleret de aftaler

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Odense

Mangler du en slange?: Kongeboa på afveje i det centrale Odense

Middelfart For abonnenter

Politihjemmeværnet må sige nej til opgaver: Mangler mindst 20 frivillige for at fylde rækkerne

Assens

Nu lykkedes det: Sandra skal til Aalborg for at studere psykologi

Annonce