Annonce
Debat

Grundvandet på Ærø er sikkert og godt beskyttet

Bent Juul Sørensen er også landmand og sidder i kommunalbestyrelsen for Ærøs Fremtid. Foto: Katrine Becher Damkjær

Der opstår tid efter anden helt naturligt debat om drikkevandet og grundvandsbeskyttelsen på Ærø. Det er altid rart med opmærksomme borgere! Da der det seneste års tid ikke har været nogen formand for Ærø Vandråd, vil undertegnede forsøge at bringe nogle beroligende fakta ind i debatten.

Debatten er initieret af Danmarks Naturfredningsforening (DN). Godt hjulpet af Enhedslisten, der råber ”ulven kommer.” Der skelnes behændigt ikke mellem sprøjtegifte, punktforureninger og naturlige gifte i grundvandet. Naturlige gifte kan være jern, mangan, ammonium og methan, som også findes på Ærø. Men man kalder bevidst det hele ”sprøjtegift.” Glyphosat (Round-Up) er ofte brugt som skræmmebillede. Man har dog til gode at se dette stof som et problem i dansk vandforsyning. For årene 2000-2020 kendes ingen eksempler (kilde: GEUS) på lukning af boringer pga. af landbrugsdrift. Derimod er der lukket boringer pga. BAM, som er et nedbrydningsstof fra total- ukrudtsmidler, brugt af offentlige myndigheder o.a. på udyrkede arealer i stor stil, desværre også på Ærø.

DN kommer da også selv med en forklaring på, at der findes flere pesticider i drikkevandet end tidligere. Man analyserer nemlig pludselig for 10 gange så mange stoffer. På Ærø er vi også en del af disse mere omfattende analyser. Heldigvis finder vi kun rester af gamle for længst udfasede stoffer. Igen for at nævne koncentrationen af BAM på Ærø, så er den mest forurenede boring under Marstal by heldigvis stærkt reduceret med 66% indhold over de sidste ti år. En rigtig god historie! Naturen arbejder sammen med vandværket. Så DN´s budskab om stærkt stigende påvist indhold af pesticider er ikke ensbetydende med, at den samlede koncentration af pesticider er stigende. Overskriften om ”Rekord meget sprøjtegift i vores grundvand” snyder på vægten. Koncentrationen er faldende, og det er ikke sprøjtegifte, vi ser.

Annonce

Ærø Vand kan behandle vandet fra Rise Vand og samarbejdet mellem øens vandværker samt mange boringer med forskellig status gør, at drikkevandet på Ærø er af sikker og god kvalitet. Det er ikke berettiget til dramatik og skræmmebilleder fra hverken Enhedslisten eller DN. Vandværkerne på Ærø har siden 2013 aktivt sammen med Svendborg Kommune søgt at få udpeget boringsnære beskyttelses områder (BNBO) omkring vores indvindingsområder. Men den komplicerede geologi på Ærø med skråt stillede jordlag gør, at resultatet har ladet vente på sig.

Ingen ved i dag nøjagtigt, hvor det ærøske drikkevand findes og dannes. Regeringen har ligesom ønsket af de ærøske vandværker at satse på 1-års BNBO'er. Altså, hvor gennemstrømningen sker inden for et år, og der tages hyppige prøver. Seneste nyt desangående er, at en forventet udpegning desværre først kan ske i begyndelsen af 2025. Det er min faste overbevisning, at med nye BNBO-udpegninger og hyppige analyser er grundvandet på Ærø sikkert og godt beskyttet. Med mange små ærøske boringer er det nødvendigt, vi beskytter og holder så mange boringer aktive som muligt. Vi ser et stigende vandforbrug pga. øget turisme. Heldigvis er der et godt og tillidsfuldt samarbejde imellem de ærøske vandværker. Sammen er vi stærke og kan leve op til fremtidens krav. God sommer.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Karina og Brian finder tyrolertøjet frem: Bierfest vælter Vissenbjerg

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Sport

I Odense Idrætshal hylder folket sine helte - og Axelsens evne til at mestre selv det største pres

Sport For abonnenter

Søndag kan Axelsen vinde Denmark Open - Hongkongs super-smasher fik boldene tilbage i hovedet

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med eks-GOG'er Emil Jakobsen, Michael Outzen, der sætter ord på tragisk hændelse, og B1909-general i comeback

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Annonce