Annonce
Faaborg-Midtfyn

Grundtvig var imod offentlig forsørgelse

Hvor betydningsfuld var han egentlig, ham dér Grundtvig?

Ryslinge: Ryslinge Aftenskole og Skolekredsen for Ryslinge Høj- og Efterskole arrangerer mandag 11. november kl. 19.30 et foredrag på Ryslinge Høj- og Efterskole med forfatteren Jes Fabricius fra Saxo Institut på Københavns Universitet. Han fortæller om "Grundtvigs betydning".

Foredraget handler om, at Grundtvig er blevet udpeget til at være ophavsmand til både demokratiet og velfærdsstaten.

"Hans betydning kan næppe overvurderes, hedder det i encyklopædiens portræt af ham. Men det er netop, hvad den kan. Han var ikke demokratisk pioner. Han var i almindelighed imod offentlige forsørgelse, og selv hvad angår folkehøjskolerne, var hans personlige indflydelse begrænset. Men det betyder ikke, at Grundtvig er uinteressant at studere i dag. Noget af det mest spændende ved Grundtvig er det, vi ikke forstår", hedder det i en pressemeddelelse fra arrangørerne af mødes med Jes Fabricius.

Alle er velkomne, men der skal betales entré.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce