Annonce
Kultur

Grumme Llambías

ROMAN: Barok bog om eksperimenter med liv og død

ROMANPablo Henrik Llambías: ”A.P.O.L.L.O.N.”Anmeldelse

Pablo Henrik Llambías’ forfatterskab udgør sin egen kategori i dansk samtidslitteratur. Det omfatter indtil videre en novellesamling, ”Hun har en altan” fra 1996, en tekstsamling, ”Rådhus” fra 1997, romanerne ”Den dag vi blev frie” fra 1998 og den forunderlige nyudkomne ”A.P.O.L.L.O.N.”

Derudover har Llambías arbejdet med musik, video, film, tv, billed- og installationskunst. I den ny roman skildres et samfund, hvor den naturlige død er afskaffet ved hjælp af moderne teknologi. For at forhindre overbefolkning er det imidlertid nødvendigt at genindføre døden og at regulere borgernes liv og død fra centralt hold. Via en fordelingsnøgle udregnet af magtorganet A.P.O.L.L.O.N. tildeles hver person en livsrate i et hierarkisk system, hvor udseende, ejendom, arveanlæg m.v. har afgørende betydning. På bunden af samfundet finder vi brødrene Epimetheus og Prometheus. Den første har indordnet sig under systemet, den anden har valgt at stå udenfor og jagtes derfor som en fredløs.

Romanen følger Epimetheus’ hverdag og arbejde i Hesperidernes Have, et sted, hvor krøblinge opbevares, indtil deres rate udløber, og skarpretteren Hermes indfinder sig. Hovedpersonen Epimetheus er så veltilpasset, at han har antaget systemets sprogbrug, og kun omtaler sig selv som ”vi” og ”os”.

Handlingen ender med et mislykket udbrudsforsøg (mere skal ikke afsløres her), men det egentlige omdrejningspunkt er Epimetheus’ udvikling og selvstændiggørelse som individ.

Romanen kan læses som en allegori over konsekvenserne af vor tids eksperimenteren med liv og død. Det er en grum historie fuld af skæve, barokke og komiske indfald, som på en gang forener et samfundskritisk engagement og en eksperimenterende skriftpraksis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce