Annonce
Odense

Grotesk og helt uden moral: BG Betons ulovligheder får hård kritik

Sagen om BG Betons ulovligt opførte fabrik bekymrer byrådsmedlem Kristian Guldfeldt (K). Han vil nu have undersøgt om kommunen har gjort det den kunne i sagen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Noget er galt, når det gennem mere end to år ikke har været muligt at stoppe BG Betons produktion, selv om Odense Kommune allerede i 2018 udstedte et forbud. Sådan lyder det fra flere sider som reaktion på sagen.

Odense: Forargelse og ikke mindst stor undren.

Det er reaktionerne, efter Fyens Stiftstidende onsdag kunne fortælle, at BG Beton gennem mere end to år har forsynet flere af de største byudviklingsprojekter i Odense med beton, der er produceret under ulovlige forhold på et ikke miljøgodkendt betonværk lidt uden for byen. En fremgangsmåde som firmaet mandag blev idømt en bøde på 47.500 kroner for ved byretten i Odense.


Det er overhovedet ikke køn læsning, og det tror jeg endda er den pæne udlægning af det.

Kristoffer Guldfeldt (K), medlem af By- og Kulturudvalget


Kjeld Sandby Hansen, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Odense, siger:

- Det er grotesk at starte en betonproduktion uden at have miljøgodkendelse. Og det er utroligt, at man ikke har kunnet stoppe det. Det afslører nogle svagheder i systemet og rejser spørgsmålet, om der er tilstrækkelige magtanvendelsesmuligheder for at håndhæve loven.

Annonce

Ikke køn læsning

Også blandt politikerne i By- og Kulturudvalget i Odense vækker sagen opsigt. Kristian Guldfeldt (K) siger:

- Det er overhovedet ikke køn læsning, og det tror jeg endda er den pæne udlægning af det.

Hvad mener du om, at By- og Kulturforvaltningen har haft et forbud mod produktion på værket liggende i arkivskuffen siden 2018, uden at ret mange tilsyneladende har vidst det?

- Det synes jeg på sin vis er bekymrende. Jeg kan indirekte forstå på det, som direktøren i By- og Kulturforvaltningen udtaler til avisen (onsdag, red.), at kommunen ikke rigtig har haft mulighed for aktivt at oplyse om forbuddet. Men det er i hvert fald et forhold, jeg har tænkt mig at dykke dybere ned i. Vi skal have fundet ud af, om Odense Kommune har gjort det, vi kan og skal efter lovens bogstav.

Kristian Guldfeldt mener, at der også er brug for at få undersøgt, om der er noget galt med reglerne, hvis det er korrekt, at forvaltningen ikke har haft mulighed for at gøre andet end at have forbuddet liggende i arkivskuffen. Lidt samme melding lyder fra Søren Freiesleben (EL):

- Jeg ser ikke ud af det her, at kommunen umiddelbart har gjort noget forkert. Men når de (BG Beton, red.) bare kan blive ved med at producere, uden der er en eller anden mulighed for at få det standset, så kunne det tyde på, at der er noget lovgivning, som der mangler at blive kigget på, siger han.

Annonce

Helt uden moral

Søren Freiesleben mener, at bøden på 47.500 kroner til BG Beton er en "vanvittigt mærkelig lav bødestraf".

- Jeg synes, sagen er helt grotesk. Det, der er foregået, er helt uden moral, siger han.

Maria Brumvig (S) vil ikke fælde dom over BG Beton.

"Det har vi et retssystem til", skriver hun i et skriftligt svar og vurderer i øvrigt ikke, at By- og Kulturforvaltningen kan kritiseres for at have holdt oplysninger om den ulovlige betonproduktion for sig selv, mens betonlastbilerne fortsatte i pendulfart med leverancer til både letbaneprojektet og byggepladsen ved Nyt OUH.

"Jeg kan ikke se, at forvaltningen kunne have handlet anderledes, end de har gjort i den her sag", lyder det fra Brumvig.

By- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) har for nuværende ikke lyst til at stille op til interview, men har sendt en skriftlig kommentar.

"Det er altid uacceptabelt, når virksomheder ikke overholder lovgivningen eller efterlever påbud fra myndighederne. Det har retten også ment. Udvalget eller jeg har imidlertid ikke været inde over den konkrete sag, for der er tale om en ren myndighedsopgave for forvaltningen. Desuden er der tale om en sag, som kan ankes, og derfor har jeg ikke yderligere kommentarer", lyder det fra rådmanden.

Hverken tirsdag eller onsdag har det været muligt at få en kommentar fra Bach Gruppen, der ejer BG Beton.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

S-politiker om klinkesag fra Bolbro: - Jeg synes, det er provokerende

Odense For abonnenter

Jura-professor klar til kamp: Klinke-strid kan ende i retssag mod Odense Kommune

Annonce