Annonce
Erhverv

Grimme tomater og agurker kan også spises: Alfred Pedersen sænker madspild med billige, fravalgte grøntsager

Det er ikke første gang, Alfred Pedersen og Søn sælger grimme grøntsager. Den har gjort det før i Rema 1000 og samt Salling Group. Men nu skrues der op for antallet af grøntsager, der sælges sådan. Foto: Alfred Pedersen & Søn
Grøntsager fra Odense-gartneriet Alfred Pedersen og Søn, der normalt kasseres af æstetiske årsager, skal nu sælges billigt under fanen "Pedersens fravalgte". På den måde kan gartneriet sænke mængden af grøntsager, der kasseres dagligt.

Odense: Normalt bliver grøntsager, der er for krumme eller har små mærker på overfladen, kasseret, inden de når ud i butikkerne til forbrugerne.

Det betyder, at mange grøntsager, der egentlig godt kan spises, smides ud hver dag. I perioder har det været helt op til otte procent af den samlede produktion.

Det er et spild, som grøntsagsproducenten Alfred Pedersen og Søn fra Bellinge ved Odense nu vil komme til livs sammen med Salling Group.

Annonce

- Hvert år bliver mange tons af vores grøntsager smidt ud som kompost. Det er ret ærgerligt, for mange af varerne er der ikke noget galt med, siger Mads Pedersen, der ejer og driver Alfred Pedersen og Søn.

Derfor vil man fremover kunne finde tomater, agurker og pebre fra Alfred Pedersen og Søn under mærkatet "Pedersens Fravalgte" i Bilka, Føtex og Netto landet over.

- Det vil være grøntsager, som er krumme, er høstet lidt for tidligt eller har mærker. Men smagen fejler ikke noget, og så vil de være cirka 40 procent billigere end normalt, forklarer Mads Pedersen.

Mindre madspild

Salget af de uperfekte grøntsager springer også ud af et samarbejde med forbrugerbevægelsen Stop spild af mad, som Alfred Pedersen og Søn længe har været partner med.

- Kampen mod madspild er et langt, sejt træk, der skal ses på tværs af hele fødevarebranchen. Heldigvis er fødevarebranchen blevet dygtig til at fokusere på at undgå madspild de seneste år. Og forbrugere har faktisk også de helt rigtige intentioner, udtaler Selina Juul, der er stifter af og bestyrelsesformand for Stop spild af mad.

Ifølge Mads Pedersen har gartneriet Alfred Pedersen og Søn godt på vej til at halvere dets madspild frem mod 2030 sammenlignet med 2014. Arkivfoto: Morten Rode

Også Salling Group har et ønske om at reducere madspild i dets butikker.

- Tidligere var der ikke nogen, der ville sælge grøntsager med mindre fejl, men nu er der kommet mere fokus på miljø, madspild og det grønne perspektiv. Det er noget, som alle tager seriøst, siger Mads Pedersen.

Annonce

Pedersens udvalgte

Der vil stadig være grøntsager, der bliver fravalgt, såsom overmodne grøntsager eller tomater, hvor skindet er sprunget.

Samtidig lancerer Alfred Pedersen og Søn også grøntsager i den anden ende af skalaen under navnet "Pedersens udvalgte". Det mærkat omfatter både de grøntsager, der allerede sælges i butikkerne, samt helt nye sorter.


Tidligere var der ikke nogen, der ville sælge grøntsager med mindre fejl, men nu er der kommet mere fokus på miljø, madspild og det grønne perspektiv.

Mads Pedersen, direktør


- Vi har arbejdet på at lave nye sorter af vores grøntsager, som bliver lidt dyrere end normalt, fordi vi producerer færre af dem. Men det retfærdiggøres af deres smag, fortæller Mads Pedersen.

Ifølge ham vil både de udvalgte og fravalgte grøntsager være at finde i Salling Groups butikker inden ugen er omme.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Kerteminde

Fynsk vinspecialist i stor omstilling: Ansatte tre chauffører og ’omfavnede internettet’ - resultatet kom bag på dem

Odense

Bolbro og skole bliver beriget: Ny hal, multibane, bedre legepladser og meget mere

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Navne

Fynske dødsfald

Sydfyn

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

Kirkegården er vild med vilje: Her bliver græsset kun slået én gang om året

Fyn For abonnenter

Corona er en god forretning: Carelink har fået knap en halv milliard i betaling for kviktest i Syddanmark

Erhverv

Trods slagsmål med NCC om TBT Tower: 600 lejemål giver Togt et stort overskud

Annonce