Annonce
Fyn

Grethe og Aksel fik tredje stik: Vaccinationscenter har 500 besøgende hver dag - Det var flinke mennesker

Det var under ledsagelse af datteren Dorthe Berthelsen, at Grethe og Aksel Christensen tog turen forbi vaccinationscenteret på Athenevænget for at modtage deres tredje corona-vaccine. Foto: Michael Bager
Selvom corona langsomt er ved at slippe sit tag i Danmark, er personalet på vaccinationscenteret på Athenevænget i Odense stadig i fuld gang med at vaccinere. Nu er det især ældre og sårbare, der kommer for at få tredje skud Pfizer eller Moderna.

Fyn: Smilene og tilfredsheden var ikke til at tage fejl af, da ægteparret Grethe og Aksel Christensen sammen kunne slentre hånd i hånd ud fra Vaccinationscenter Athenevænget i Odense og sætte kursen hjem mod Glamsbjerg.

Onsdag var nemlig dagen, hvor de begge kunne modtage deres tredje stik med vaccine mod covid-19.

- Det gik godt derinde. Det var flinke mennesker, der gav en rigtig fin betjening, berettede Grethe Christensen efter besøget.

Annonce

Tredje vaccinestik

På nuværende tidspunkt bliver tredje vaccinestik - eller revaccination, som Sundhedsstyrelsen kalder det - ikke tilbudt hele befolkningen. Det skyldes dels, at størstedelen af befolkningen stadig er godt beskyttet af første vaccination, og dels at vaccinerne endnu ikke er godkendt til tredje stik af det Europæiske Lægemiddelagentur. Man forventer, at vaccinen fra Pfizer-BioNTech bliver godkendt i midten af oktober og Moderna ved udgangen af 2021.

Få udvalgte grupper bliver alligevel tilbudt tredje stik, fordi Sundhedsstyrelsen vurderer, at fordelene ved tredje stik opvejer mulige ulemper. Sundhedsstyrelsen forventer også at flere grupper skal have tilbud om tredje vaccinestik inden udgangen af 2021.

I de kommende måneder planlægger Sundhedsstyrelsen revaccination af personer i aldersgruppen 65-84 år, sundhedspersonale og frontpersonale og personer i øget risiko under 65 år. 

Hos Sundhedsstyrelsen forventer man, at en stor del af den danske befolkning på sigt vil blive tilbudt et tredje vaccinestik, en såkaldt revaccination, fordi vaccinens effekt vil falde med tiden. For nogen personer vil det gå hurtigere end andre, og derfor har Sundhedsstyrelsen allerede nu igangsat, at udvalgte grupper kan få tredje vaccinestik - for eksempel ældre over 85 år ligesom Grethe og Aksel.

- Vi er bestemt ikke bange for, at coronaen vender tilbage. Men nu var det jo blevet anbefalet, at vi skulle have tredje stik. Så derfor gjorde vi det selvfølgelig.

Grethe Christensen

Det var også på Athenevænget, ægteparret i sin tid modtog de første to vaccinationer. Og selvom de begge føler sig trygge i deres dagligdag, valgte de alligevel at sige "ja tak" til en tredje dosis.

- Vi er bestemt ikke bange for, at coronaen vender tilbage. Men nu var det jo blevet anbefalet, at vi skulle have tredje stik. Så derfor gjorde vi det selvfølgelig, forklarede Grethe Christensen.

Tre procent

Da vaccinationsprogrammet mod covid-19 var på sit højeste, behandlede vaccinationscenteret på Athenevænget lidt over 3.000 personer om dagen, men selvom Danmark for længst er vågnet fra sin corona-dvale, er der stadig op imod 500 personer, der hver dag tager turen forbi vaccinationscenteret.

Det fortæller afdelingssygeplejeske på vaccinationscenteret, Inger Døj:

- Vi er lige nu så langt i processen, at vi faktisk har fået vaccineret de fleste. Derfor svinger besøgstallet også fra dag til dag. Det er særligt de ældre borgere, der præger besøgsbilledet. Men vi får også henvendelser fra folk, der enten skal have deres første eller andet stik.

Indtil videre har omkring 11.000 fynboer fået tredje vaccinestik - det svarer til lige knap tre procent af borgerne.

Både vaccination af personer med svært nedsat immunforsvar og beboere på plejehjem, blev igangsat allerede i september i Region Syddanmark, og fra 1. oktober kunne borgere over 85 år også få en ekstra vaccination. Det samme kan borgere, der har fået Johnson og Johnson-vaccinen eller som fik første stik med vaccinen fra AstraZeneca.

Her kan du blive vaccineret på Fyn

Odense Vaccinationscenter - Athenevænget 2, Odense SV:
Mandag-søndag kl. 9-15. Vaccination uden tidsbestilling lukker kl. 14. Desuden tirsdag-torsdag med tidsbestilling kl. 16.30-21.30 og uden tidsbestilling kl. 17-20.

Vollsmose Torv - Risingsvej 132, Odense NØ:
Mandag-fredag kl. 9-16.30 og lørdag-søndag kl. 11-16.30.

Svendborg Vaccinationscenter - Ryttervej 63:
Mandag-fredag kl. 10-16.50. Onsdag åbent til kl. 20.10. Drop-in alle hverdage kl. 10 -16.

Pop-up vaccination Middelfart - Vestre Hougvej 70:
Mandag-tirsdag kl. 9-15 med tidsbestilling.


Annonce

Pensioneret personale

Lidt over halvdelen af personalet på vaccinationscenteret udgøres af tidligere sygplejersker og læger, der for en stund har valgt at lægge tilværelsen som fuldtidspensionist på hylden.

Det gælder blandt andre 67-årige Jane Kuchler. Hun er pensioneret sygeplejerske, men har siden januar været tilknyttet en 20 timers stilling som vaccinatør på Athenevænget.

- Selvfølgelig kan de andre sygeplejersker gøre deres arbejde mindst lige så godt som os "gamle, garvede rotter". Men jeg tror da, det giver en god blanding. Måske fordi vi har en anden erfaring at trække på, siger hun.

67-årige Jane Kuchler er pensioneret sygeplejerske, men er trådt til som vaccinatør. Foto: Michael Bager

Der er nu tre faste vaccinationscentre tilbage på Fyn, men ifølge Region Syddanmarks hjemmeside er regionen ved at oprette lokale pop-up-steder i de kommuner, der ikke har et center - lige nu er der for eksempel pop-up vaccination i Middelfart. Hos Odense Universitetshospital, oplyser man, at man i øjeblikket afventer en national udmelding om revaccinations-strategien, før man kan vurdere, om der er brug for at ændre i det nuværende setup.


Annonce
Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

PFOS-sagen spreder sig til Odense: Kødkvæg i Seden har i årevis drukket vand fra forgiftet vandløb

Middelfart For abonnenter

Ungt bilhus fejrer rekordregnskab: Vender minus til plus efter omfattende investeringer som nybagt Suzuki-forhandler

Erhverv

Slut med fedtede fingre: Her er de først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Kerteminde For abonnenter

Kertemindes fedeste hus? Trods mange modstandere blev traditionel villa forvandlet til funkisvilla med havudsigt

Nyborg

Kronvidne peger på DSB: Mere mystik om knaldstation

Leder For abonnenter

God aftale, der skal forhindre flere ghettoer i Odense

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Faaborg-Midtfyn

Størst chance for Herdis Hanghøi: Lokale kandidater er mest fyld på stemmesedlen til Regionsrådet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Sundhed

Denne aldersgruppe er den mindst stressede af alle

Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Annonce