Annonce
Udland

Greenpeace: Trump er ude af trit med tidsånden

Grønne organisationer håber, at andre vil tage over, hvor USA slipper klimaet.

Annonce

Det kommer ikke til at true klimaaftalen fra COP21-topmødet i Paris, at præsident Donald Trump trækker USA ud af den. Det vurderer John Nordbo, der klimachef i miljøorganisationen WWF.

- Der er stærk enighed blandt de store lande, som har højt udslip af drivhusgasser, om at fortsætte indsatsen med at leve op til forpligtelsen med aftalen, siger han.

USA står for 15 procent af det aktuelle udslip af drivhusgasser, fortæller klimachefen.

- Derfor er det selvfølgelig et problem, at man har en regering i et land, som giver los og sætter olieindustriens og kullobbyens interesser højere end fremtidens og klodens klima, siger John Nordbo.

Parisaftalen lægger op til, at klodens opvarmning skal holdes under maksimalt 1,5-2 grader i forhold til det førindustrielle niveau. I 2016 lå det på cirka 1,3 grader over.

Donald Trump udtaler torsdag, at han vil forsøge at forhandle en ny og "mere fair" aftale.

Men ifølge WWF-klimachefen er aftalen ikke uretfærdig over for USA.

- Parisaftalen betyder, at amerikanerne, som i dag per indbygger belaster klimaet dobbelt så meget som europæerne og dobbelt så meget som kineserne, vil kunne holde et relativt højt udslip i årene fremover.

- Det er grundlæggende helt, helt forkerte eksempler, han giver, siger John Nordbo.

Beslutningen om at droppe klimaaftalen viser, at Donald Trump er "fuldstændigt ude af trit med tidsånden" i forhold til resten af verden.

Det mener klimapolitisk rådgiver i Greenpeace Jens Mattias Clausen

- Trump har taget en dybt amoralsk beslutning, som bunder i en fejlagtig opfattelse af, hvad der rent faktisk vil være bedst for den menige amerikaner i det lange løb, siger han i en skriftlig kommentar.

- Samtidig handler Parisaftalen i bund og grund om en moralsk forpligtelse til at beskytte verdens befolkninger og vores klode. Det er den forpligtelse, som Trump nu tilsidesætter på USA's vegne, tilføjer rådgiveren.

Begge organisationer peger på, at der er et stort potentiale i grøn omstilling.

Jens Mattias Clausen peger på, at flere amerikanske delstater ser mulige økonomiske gevinster ved grøn politik. Og at flere af dem nok holder fast i deres klimaplaner.

- Ny, vedvarende energi tager over i høj fart, også mange steder i USA, og det kan Trump ikke stoppe, han kan højest forsinke udviklingen, siger Jens Mattias Clausen.

Også WWF-klimachefen fæster lid til delstaterne.

- Der er en del amerikanske stater, som har oplevet alvorlige konsekvenser af klimaproblemet allerede.

- Vi så orkanerne Katrina og Sandy, vi har set Californien være ramt af flere års tørke, og der er mange andre delstater, som mærker problemer, siger John Nordbo.

FAKTA: Her er hovedpunkterne i klimaaftalen fra Paris

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har torsdag trukket USA ud af klimaaftalen fra COP21-topmødet i Paris. Han siger, at han vil forsøge at forhandle en "ny og fair" aftale.

Her er de vigtigste punkter i aftalen:

* Formål: At holde den globale temperaturstigning et stykke under to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau - og om muligt under 1,5 grader.

* Hvordan: Verden stiler mod, at udledningen af drivhusgasser topper så snart som muligt med hurtige reduktioner derefter.

I anden halvdel af dette århundrede skal der være balance mellem CO2-udslip fra aktiviteter som energiproduktion og landbrug og den mængde CO2, der kan opsuges af naturen eller ved såkaldt CCS (CO2-lagring i undergrunden).

* Byrdefordeling: Ilande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i de absolutte CO2-nedskæringer.

Ulande, der har brug for at afbrænde kul for at skaffe energi til deres voksende befolkninger, opfordres til med tiden at skære i forbruget.

Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner.

* Finansering: Industrilande skal sikre penge til at hjælpe ulande med omstilling til grøn energi og styrke deres forsvar mod klimaforandringer som tørke, oversvømmelser eller storme.

Finansieringen skal øges løbende, og de rige lande skal rapportere hvert andet år om udbetalt eller påtænkt støtte.

* Klimaskader: Lavtliggende østater og fattige lande er mest udsatte for klimaforårsaget stigning i havenes vandstand og andre virkninger af klimaforandringer.

De får anerkendt nødvendigheden af at hindre, mindske og håndtere tab. Men de udsatte lande har ikke fået ordet erstatningsansvar med i aftaleteksten.

Kilder: FN's klimasekretariat UNFCCC og AFP.

FAKTA: Kloden svedte rekordmeget i 2016

Præsident Donald Trump opfordres til at udvise globalt lederskab af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fire nordiske kolleger.

Appellen kommer, få timer inden præsidenten har varslet sin endelige beslutning om, hvorvidt USA fortsat vil overholde Parisaftalen.

På et topmøde i december 2015 lovede 196 parter, heriblandt USA, at holde den globale temperaturstigning under to grader - og gerne 1,5 grader - i forhold til det førindustrielle niveau.

Her kan du læse lidt om temperaturen verden over sidste år:

* 2016 var det varmeste år, der nogensinde er blevet målt på kloden.

* Gennemsnitstemperaturen lå på 14,8 grader og var dermed tæt på 0,2 grader højere end i 2015, som også satte rekord.

* 2016 var dermed omkring 1,3 grader varmere end før industrialiseringen.

Kilde: Klimarapporten fra Copernicus Climate Change Service.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Annonce