Annonce
Indland

Gravides brug af antidepressiv medicin kan påvirke barnet

Der er en øget risiko for at få en psykisk lidelse, hvis ens mor har taget antidepressiv medicin, mens hun var gravid.

Arv spiller ind på øget risiko for psykiske lidelser, hvis ens mor tog antidepressiv medicin under graviditet.

Børn af kvinder, der har taget antidepressiv medicin under graviditeten, har øget risiko for at få en psykisk lidelse senere i livet. Det har et hold forskere fra Aarhus Universitet fundet frem til i en ny undersøgelse af mere end 900.000 danske børn.

Der er flere forklaringer bag tendensen, siger Trine Munk-Olsen, seniorforsker ved Center for Registerforskning, Aarhus BSS, Aarhus Universitet.

- Vi kan ikke afvise, at medicinpåvirkning af fosteret direkte har en indflydelse på resultaterne. Men vi vurderer, at det i lige så høj grad er et udtryk for, at psykisk sygdom er arveligt, siger Trine Munk-Olsen.

Ved hjælp af registerforskning har forskerne undersøgt 905.383 børn født i Danmark i perioden fra 1998 til 2012. Børnene blev fulgt frem til 2014.

32.400 af børnene udviklede en psykisk lidelse som autisme, depression, angst og adhd.

Herunder var nogle børn født af mødre, der tog antidepressiv medicin under graviditeten, mens andre børn ikke havde været udsat for medicin.

- Når vi kigger på disse to grupper af børn, finder vi, at der er en øget risiko for at få en psykisk lidelse, hvis ens mor har taget antidepressiv medicin, mens hun var gravid, siger Xiaoqin Liu, som er førsteforfatter på studiet.

Selv om forskerne kan se en mulig sammenhæng mellem indtaget af medicin og udviklingen af psykiske lidelser hos børn, er det ikke ensbetydende med, at forskerne helt fraråder kvinder at tage antidepressiv medicin under deres graviditet.

Ifølge Trine Munk-Olsen kan der være rigtig gode grunde til at fortsætte med medicinsk behandling.

- Det handler både om mødrenes og børnenes ve og vel.

- Den enkelte kvinde kan selvfølgelig overveje, om hun skal standse med at tage medicin, mens hun er gravid.

- Men det skal den enkelte kvinde afgøre med sin læge eller psykiater, fordi en ubehandlet depression kan have nogle meget alvorlige konsekvenser for både moren og barnet, siger hun.

Ifølge forskerne har brugen af antidepressiv medicin været stigende de seneste mange år. Mellem to og otte procent af de gravide kvinder bruger denne behandling.

Det danske studie er udkommet i det medicinske tidsskrift British Medical Journal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce