Annonce
Middelfart

Gravide Lonny glad for at blive vaccineret: Corona er et ekstra lag af bekymring for mit barn

Lonny Dreyer er gravid i 24. uge og glæder sig til at blive vaccineret, så hun kan fokusere mindre på forholdsregler og mere på hverdagen. Foto: Michael Bager
Det er en lettelse for mange gravide, blandt andre Lonny Dreyer fra Middelfart, at Sundhedsstyrelsen nu anbefaler vaccination af vordende mødre. Hun har længe været bekymret for konsekvenserne, hvis hun smittes med Covid-19.

Middelfart: De fleste var glade, da restriktioner om værnemidler, restaurationsbesøg og rejser stille blev lempet i løbet af foråret og sommeren.

Men ikke Lonny Dreyer fra Middelfart.

Hun er nemlig gravid, og har ligesom mange andre gravide en frygt for, hvilke konsekvenser det kan få for hendes ufødte barn, hvis hun selv bliver inficeret med coronavirus.

Annonce

Men nu er der håb om, at Lonny Dreyer snart kan lade frygten for den famøse virus forsvinde lidt i baggrunden. Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig som noget nyt, at gravide og ammende lader sig vaccinere mod corona.

- Før jeg blev gravid, var jeg egentlig ikke bange for coronavirus. Jeg er ikke i en risikogruppe og tænkte, at jeg nok skulle komme mig, hvis jeg fik den. Men som gravid er det en anden sag. Det kan betyde, at man føder alt for tidligt, og at fosteret ikke får nok ilt, hvis man får corona

Lonny Dreyer følte at man overså hensynet til gravide, da man lempede restriktioner i Danmark. Foto: Michael Bager

- Derfor var jeg også træt af det, da mange af corona-restriktionerne blev ophævet. Jeg følte, at hensynet til de gravide blev overset, fortæller Lonny Dreyer.

Passer mere på

Mens Lonny Dreyer har været gravid, har hun forsøgt at leve så normalt som muligt. Hun har dog måttet lave nogle forholdsregler selv for at passe bedre på sit - nu - 24 uger gamle foster.

- Jeg har bedt venner og familie om at blive testet, før vi har mødtes. Jeg har brugt rigtig meget håndsprit, og så har jeg lige vurderet afstand og vindretning, når nogen har lagt an til at nyse. I den lidt tungere skala har jeg aflyst en sommertur til en svensk højskole, ligesom jeg har måttet sige nej til nogle sociale arrangementer, hvis jeg vurderede, der ville være for mange mennesker, eller hvis der ikke har været plads til at holde afstand, forklarer hun.


Jeg har bedt venner og familie om at blive testet, før vi har mødtes. Jeg har brugt rigtig meget håndsprit, og så har jeg lige vurderet afstand og vindretning, når nogen har lagt an til at nyse.

Lonny Dreyer


Derfor er hun glad for at kunne lade sig vaccinere nu.

- Når man er gravid, er der rigtig mange risici at forholde sig til, og corona er bare et ekstra lag. Derfor bliver det rart at blive vaccineret, når nu Sundhedsstyrelsen ligefrem anbefaler det. Faren er også enig i, at det er en god ide, jeg bliver vaccineret. Det er rigtig rart, fortæller Lonny Dreyer.

Annonce

Klar til stik

Godt nok har Lonny Dreyer ikke booket en tid til vaccinationen endnu, men det behøver hun faktisk heller ikke.

Nogle af de risici som Lonny Dreyer frygter er for tidlig fødsel, samt manglende ilt til fosteret. Foto: Michael Bager

- Jeg har læst, at man bare kan dukke op i Horsens og få vaccinationen uden tidsbestilling. Så nu skal jeg bare have arrangeret en tur til Horsens inden længe, siger hun.

- Det bliver så dejligt at kunne slippe for hele tiden at være på overarbejde med at undgå smitten.

Og umiddelbart har hun ingen betænkeligheder ved at lade sig vaccinere med et barn i maven.

- Jeg stoler på, at det er gennemprøvet, når Sundhedsstyrelsen anbefaler mig at tage vaccinen. Jeg har også selv opvejet risiciene ved at tage vaccinen eller lade være, og jeg synes helt klart, at den største risiko ligger i, hvis man bliver smittet med corona.

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at blive vaccineret i andet og tredje trimester (de sidste seks måneder af graviditeten), mens ammende anbefales at blive vaccineret med det samme.

Når man er gravid og bliver vaccineret mod coronavirus, har det samtidig den positive virkning, at antistofferne overføres til fostret, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Mere om vaccination af gravide og ammende

Vaccination af gravide og ammende er ifølge Sundhedsstyrelsen lige så effektiv og sikker som til andre i samme aldersgrupper.

Gravide anbefales at blive vaccineret i andet og trejde trimester af graviditeten (de sidste seks måneder før fødslen). Ammende kan vaccineres med det samme.

Tilbuddet er, ligesom for andre grupper, frivilligt og gratis.

Gravide er i øget risiko for at blive alvorligt syge, hvis de får Covid-19. Ammende har samme risiko som resten af befolkningen i tilsvarende alder.

Gravide og ammende kan søge information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. De kan også spørge deres jordemoder eller sundhedsplejerske til råds.

Annonce
Odense For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Restauranter afviser sultne turister: - De sidste to somre har bare været helt vilde

Middelfart For abonnenter

Ups: Økologisk landbrug får sur smiley for markedsføringen af flere varer

Odense

Prøver afslører covid-19 i odenseaneres afføring: Nu skal forsøg udbredes til hele landet

Nordfyn For abonnenter

Største og dyreste projekt i kommunens historie: Om fire år er digerne ved Bogense fremtidssikret

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Faaborg-Midtfyn

Smykker, Suzuki-motorcykel og Iphones stjålet: Travl weekend for indbrudstyve

Kerteminde

Kommunen trækker stikket for havnens madvogne: - Det er rigtig nok, at vi har annulleret de aftaler

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Odense

Mangler du en slange?: Kongeboa på afveje i det centrale Odense

Middelfart For abonnenter

Politihjemmeværnet må sige nej til opgaver: Mangler mindst 20 frivillige for at fylde rækkerne

Assens

Nu lykkedes det: Sandra skal til Aalborg for at studere psykologi

Annonce