Annonce
Faaborg-Midtfyn

Graver fandt efterlyst museumscontainer: Arkæolog måtte 'stjæle' værdifulde jordprøver tilbage

En graver fra Ellinge Kirke på Østfyn fandt museets container på en p-plads ved kirken. Foto: Nina Boutrup, Øhavsmuseet
En stjålet container fra Øhavsmuseet med jordprøver og potteskår fra en udgravning er nu dukket op. Men tyvene havde sat en ekstra lås på containeren, angiveligt for at sikre sig mod nyt tyveri.

Årslev/Ellinge: Øhavsmuseet efterlyste mandag en stjålet container med potteskår og værdifulde jordprøver fra en udgravning på Møllegårdsvænget i Årslev. Men nu er containeren dukket op - under lidt mystiske omstændigheder.

En graver fra Ellinge Kirke øst for Ferritslev fandt nemlig containeren på kirkens parkeringsplads tirsdag morgen.

- Klokken otte i morges ringede min chef til mig og sagde, at der var én, der fundet containeren ved en kirke, fortæller en glad Nina Boutrup, der er arkæolog på Øhavsmuseet.

Derefter tog hun turen til Ellinge for at sikre sig, at potteskår og jordprøver var intakte.

- Alt er, som det skal være. Der har været nogle omrystninger, og der er noget, der er gået lidt mere i stykker, end det var i forvejen. Men det er ikke noget, som vi ikke kan redde. Og det er trods alt væsentligt bedre stand, end det man kunne frygte.

- Containeren har sådan set bare været parkeret herude, siger hun, men undrer sig over, at nogen har sat en ekstra lås på containerens anhænger.

- Den skal vi lige have brudt op, før vi kan få den med os igen, griner hun tirsdag formiddag.

- Det undrer mig meget, at den bare er sat herud. Nærmest som om man ville hente på andet tidspunkt, netop fordi den er låst fast. Det er meget mystisk, også fordi det ikke ligner, at de har prøvet at komme ind i den, fortæller Nina Boutrup.

Ifølge hende har politiet været på stedet og sikret dna-spor og har givet museet tilladelse til at "stjæle" containeren tilbage igen.

Jordprøver og potteskår bliver nu kørt til museet, mens containeren bliver kørt tilbage til pladsen, for deri har arkæologerne alle deres værktøj, som de skal bruge til udgravningen i Årslev.

Fundene har ingen materiel værdi, men har stor kulturhistorisk værdi for museet. Potteskårene stammer fra en større boplads og gravplads fra romersk jernalder, som museets arkæologer er ved at grave ud. Jordprøverne bruges til kulstof 14-analyser, som fastslår, hvor gamle fundene er.

Annonce
Tyvene havde forsøgt at sikre containeren ved at sætte en ekstra lås på anhængeren. Foto: Nina Boutrup, Øhavsmuseet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce