Annonce
Fyn

Hjælp til at kvitte smøgen: Nu får ansatte og patienter på OUH gratis rygestop-kurser

Ole Madsen var en af de besøgende på OUH, som tog imod råd og vejledning om rygestop på OUH onsdag formiddag. Her tog han en snak med projekt- og personaleleder i Røgfrit Odense Anette Stensgaard. - Mit barnebarn er netop begyndt at ryge, og det gør mig frygtelig ked af det, fortalte han. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Odenses største arbejdspladser, Odense Universitetshospital, indgik onsdag en partnerskabsaftale med Røgfrit Odense om at forstærke indsatsen med at forebygge rygning. Det betyder blandt andet gratis rygestop-kurser til medarbejdere og information til patienter om, hvor de kan få gratis kurser.
Annonce

Odense: Det er næppe nogen hemmelighed, at rygning kan være særdeles skadeligt for både liv og helbred.

Derfor har Odense Universitetshospital (OUH) nu indgået en partnerskabsaftale med Odense Kommune om at være med til at forebygge og stoppe rygning. Den aftale blev underskrevet onsdag som en del af et større arrangement på hospitalet.

Aftalen betyder blandt andet, at sygehuset vil tilbyde gratis rygestop-kurser til de medarbejdere, der ønsker at blive røgfri. Samtidig får alle patienter information om mulighederne for gratis rygestop-kurser i kommunen, fortæller sygeplejefaglig direktør på OUH, Mathilde Schmidt-Petersen.

- Vi har været røgfri arbejdsplads siden 2016, så ingen medarbejdere må ryge på sygehuset eller i arbejdstiden. Rygestop-kurserne er så endnu et skridt på vejen, fortalte hun.

Det er dog stadig muligt at købe cigaretter i kiosken på sygehuset, og der vil også fortsat være en ryger-pavillon til de patienter, der er rygetrængende under opholdet.

- Men det er da en overvejelse værd, om vi skal blive ved med at sælge tobak. Og vi overvejer også at flytte ryger-pavillonen, så den ikke er placeret så synligt midt i det hele, fortalte hun.

Røgfrit Odense

  • Odense Kommune har en ambition om, at byen i 2030 skal være røgfri.
  • Målsætningen er, at de 17 procent daglige rygere i 2017 reduceres til to procent daglige rygere i 2030.
  • Røgfrit Odense er en enhed i Odense Kommune, der arbejder med at forebygge, at børn og unge begynder at ryge samt hjælper borgere, der ønsker at stoppe. Den er sat i verden for at være med til at realisere, at Odense bliver røgfri i 2030.
  • Odense Kommune laver løbende partnerskaber med byens virksomheder, uddannelsesinstitutioner, aktører i sundhedsvæsenet, detailhandlen og foreninger for at indfri visionen.
  • Senest underskrev OUH onsdag den 8. januar en partnerskabsaftale med Røgfrit Odense. OUH har været røgfri arbejdsplads siden 2016.
  • I Røgfrit Odense forstås rygning som brugen af cigaretter, e-cigaretter, snus, vandpibe, pibe, cigarer og cerutter.
Annonce

Vision om røgfrit Odense

Byrådet i Odense Kommunes vedtog i 2017 en vision om, at Odense skal være røgfri i 2030, og at ingen børn og unge i kommunen skal være rygere i 2025. Dette skal blandt andet ske gennem partnerskaber med uddannelsesinstitutioner, virksomheder og partnerskaber som dette med OUH.

Samarbejdet er vigtigt, fordi det markerer et skridt i den rigtige retning, fortalte medlem af byrådet, Kasper Ejlertsen (S).

- Rygning er den enkeltstående livsstilsfaktor, der er årsag til flest dødsfald. Det er en stor udfordring for mange borgere og patienter og for samfundet som helhed, og mange fortryder, at de gik i gang. Så denne partnerskabsaftale er et vigtigt og naturligt skridt hen imod en røgfri kommune, sagde han.

Annonce

Skal selv være motiveret

Under onsdagens arrangement kunne man som patient og besøgende blandt andet møde en flok rygestopvejledere fra Røgfrit Odense, der stod klar med en hjælpende hånd til de rygere, der har lyst til at kvitte smøgerne.

En af dem var rygestopvejleder Karina Pedersen.

- Vi bruger ikke løftede pegefingre og skræmmekampagner, for det hjælper ikke rygerne. I stedet gør vi meget ud af at fortælle, hvad de får ud af at stoppe, og at de ikke taber noget, men faktisk vinder rigtig meget, fortalte hun.

Ifølge hende skal motivationen dog først og fremmest komme fra rygerne selv.

- Der er ingen, der kan tvinge nogen til at stoppe. Man skal selv være motiveret og have lyst til det. Hvis man først har det, så kan vi hjælpe derfra, fortalte hun og oplyste, at næsten 90 procent af de rygere, der fuldender kurset, har lagt smøgerne på hylden bagefter.

Sygeplejefaglig direktør Mathilde Schmidt-Petersen holdt tale under et arrangement på OUH onsdag. Sygehuset har netop indgået en partnerskabsaftale med Odense Kommune, hvor de forpligter sig til at arbejde mod en mere røgfri by. Rygerpavillonen og tobakssalget på OUH bliver der dog foreløbig ikke pillet ved. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Annonce

Frygtelig ked af det

En af dem, der gladeligt tog imod både snak og brochurer, var Ole Madsen.

- Mit barnebarn er lige begyndt at ryge på hendes efterskole, og det gør mig simpelthen så frygtelig ked af det. Jeg har aldrig selv røget, men jeg ved, hvor farligt det er. Jeg vil gerne hjælpe hende, hvis jeg kan, fortalte han.

Et andet par, der tog en snak med rygestopvejlederne, var 59-årige Kent Poulsen og hans kæreste Marianne Simonsen.

- Jeg har røget, siden jeg var 12 år og netop fået konstateret KOL. Så nu er det nødt til at være slut med cigaretterne. Jeg bliver faktisk forpustet bare af at tale med dig, fortalte Kent Poulsen og blev bakket op af Marianne Simonsen.

- Jeg ryger stadig, men jeg vil også gerne stoppe. Jeg har det sådan, at hvis han kan, så kan jeg også.

Røgfrit Odense delte forskellige brochurer og andet merchandise ud i forbindelse med rygestop-arrangementet på OUH onsdag. Man kan blandt andet give et gavekort til en, man holder af med tilbud om et gratis rygestop-kursus. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Odense-cheftræner i spidsen for Japan til OL

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce