Annonce
Middelfart

Gratis husly mens andre skal betale: Corona-krise rammer forretningsdrivende på Nytorv og Kulturøen vidt forskelligt

Forretningslejemålene på Nytorv og Kulturøen ejes af Middelfart Sparekasse og Kvickly i det fælles selskab Kulturøen A/S. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Forskellige huslejeaftaler betyder, at Only og H&M lige nu har gratis husly - mens Panoramabiografen, Mast og Mauritz betaler fuld husleje, mens deres forretninger er lukkede.
Annonce

Middelfart: De forretningsdrivende på Kulturøen og Nytorv, slipper forskelligt gennem corona-krisen, når det gælder husleje. Det skyldes den uens ordlyd i deres lejekontrakter med Kulturøen A/S, som ejes af Middelfart Sparekasse og Brugsforeningen for Middelfart og Omegn.

Sparekassedirektør Martin Baltser oplyser, at både H&M, Only og Normal's huslejer er omsætningsbestemte. Det betyder, at svenskejede H&M og Bestseller-koncernens Only undgår at skulle betale husleje i øjeblikket, hvor de holder lukket.

Normal holder åbent og fortsætter med at betale en vis procentdel af sin omsætning til Kulturøen A/S. Formentlig noget mindre end før krisen, i hvert fald at dømme efter det stærkt begrænsede antal mennesker, der i øjeblikket befinder sig i Middelfarts bymidte.

- H&M, Only og Normal betaler alle en omsætningsbestemt husleje til os, oplyser sparekassedirektør Martin Baltser, der her ses på Nytorv under lanceringen af kampagnen "I love Middelfart" forleden. Foto: Jan Bonde
Annonce

Biografen har fået udsættelse

Café Mauritz derimod fortsætter med at betale sin almindelige, faste husleje. Det oplyser indehaver Ahmet Altinok, der lige nu glæder sig over stor efterspørgslen på stedets takeaway, mens selve restauranten er corona-lukket.

- Vi holder akkurat skindet på næsen med alle de burgere, vi sælger ud af huset, og har ikke fået tilbudt eller bedt om huslejeudsættelse. Vi har altid været forsigtige og har lidt på kistebunden, og huslejen skal jo alligevel betales på et senere tidspunkt, så kan vi ligeså godt gøre det nu, siger han.

Lars Broen indehaver af Panoramabiograferne betaler ligeledes en fast husleje til Kulturøen A/S.

- Vi kæmper en kamp for at få tingene til at hænge sammen. Det er hårdt for likviditeten pludselig at stå uden omsætning, vi har derfor fået udsat vores husleje-termin, oplyser den lokale biografdirektør.

Indehaver af Restaurant Mast Martin Schultz prøvede at holde åben i begyndelsen af corona-krisen med takeaway, det var dog ingen succes, og han lukkede hurtigt helt ned.

- Vi har hele tiden betalt en fast husleje, og der er ingen ændringer i disse forhold. Det er en frygtelig tid, men vi håber på det bedste med regeringens hjælpepakker og håber at kunne åbne igen hurtigst muligt efter påske, siger Martin Schultz, der sammen med sin familie også driver fire restauranter i Aarhus-området.

Annonce

Småpenge for en sparekasse

Det er ikke længe siden, at avisen kunne fortælle, at Kulturøen A/S sidste år kom ud med et minus på 3,8 millioner kroner på grund af faldende huslejeindtægter.

Direktøren for Middelfart Sparekasse, Martin Baltser, tager dog den aktuelle situation roligt.

- Vi driver bank, det er det, vi lever af. Ejendomsudlejning udgør måske én procent af vores samlede aktiviteter, så økonomisk betyder den manglende husleje fra de omsætningsbestemte lejemål ikke det store for sparekassen.

- Men når det er sagt, så er jeg selvfølgelig berørt af handelslivets situation. Det umådelig trist at gå en tur gennem et nogen gange nærmest mennesketomt Middelfart og opleve, hvordan forretningslivet er ramt af corona-krisen, siger Martin Baltser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce