Annonce
Erhverv

Gratis blomster skabte kilometerlang kø: Stige-gartner bestormet

Stige-gartner Johnni Rasmussen var stået tidligt op søndag for at give 100.000 påskeliljer væk til avisens læsere. Læserne var dog stået endnu tidligere op og holdt allerede og ventede, mens Johnni spiste morgenmad.

Stige: - Stig! Sig til de andre, at de skal gå længere ud, for der er to en halv kilometer kø nu, og busserne kan ikke komme igennem.

Gartner Johnni Rasmussen får en tommelfinger og et smil fra vagten fra Odin Security, som vender rundt og går mod udgangen af Gartneriet Hanse i Stige nord for Odense.

Den 53-årige gartner vender selv rundt og går langs de to kolonner ventende biler tilbage mod sine børn, svigerbørn, ansatte og forretningspartnere. De står og læsser gule påskeliljer på trailere og ind bag i de ventende biler.

Ligesom resten af branchen er Gartneriet Hanse hårdt ramt af coronavirussen, som har sat en effektiv stopper for salget i bl.a. Tyskland, hvor Johnni Rasmussen havde forventet at sælge en halv million gule mini-påskeliljeløg i denne sæson.

Tyskerne tog måske en fjerdedel, og så har Stigegartneren solgt nogle hundretusinde løg for en krone stykket gennem store kæder som Coop og Rema. Normalprisen er tre kroner. Nu forærer han resten væk.

- Jeg har da også måttet tale med nogle af de store detailkæder, som ikke helt kunne forstå, hvad det er, jeg har gang i. Når først, jeg har forklaret dem det, så har de forståelse for det, for det er altså blomster, jeg ikke kan sælge, siger han.

Gartner Johnni Rasmussen læssede selv masser af sine gule påskeblomster til de mange gæster. Han havde også sat et stort skilt op, så gæsterne kunne se, hvor de kan købe hans friske blomter, næste gang de skal handle til haven. Klokken 11.40 var det slut, så var alle 100.000 blomster væk. Foto: Michael Bager
Annonce

Kan bedst betale sig at give dem væk

Et stort skilt fortæller da også dagens mange gæster, at de skal i Rema, Coop og andre dagligvarebutikker, hvis de vil købe Johnnis helt friske blomster.

De 100.000 af hans gule løg kan dog ikke sælges. De er i fuld blomst nu, så i stedet for at kassere dem, besluttede han at dele dem gratis ud til avisens læsere.

- Det er billigere for mig, for så skal jeg ikke bruge tid eller penge på at få dem smidt ud, så det sparer jeg også nogle penge på. Og så støtter vi også avisen samtidigt, siger han.

Annonce

Flere kilometer kø

Derfor hænger der heller ikke noget skilt med et mobilnummer til Mobilepay-støtte, som flere i køen af dagens gæster ellers efterspørger. Johnni er bare glad for opbakningen, som han siger.

- Det er helt sindssygt det her. Det er så fedt.

Imens flytter personbiler med og uden trailere, varevogne og små kassevogne sig langsomt frem i de to køer igennem gartneriet. De holder tæt, men alle bliver i bilerne, som de skal. Og alle har et eksemplar af Fyens Stiftstidende i forruden, som er betingelsen for at få blomster.

- Alle smiler og er glade, selv om de skal vente i køen, lyder det fra chefen for vagtfirmaet Odin Security, Allan Jensen, som dirigerer bilerne ind ved hovedindgangen. Han og seks af hans ansatte har gratis taget vagten i dag for at støtte gartnerens initiativ.

Uden for porten strækker køen af ventende biler sig flere kilometer gennem den lille by, hvor Johnni Rasmussen overtog gartneriet fra den tidligere ejer Hanse for 15 år siden.

Køen bugter sig ad Strandholtvej, rundt forbi friskolen og ud ad Haugevej og Anderupvej og har en anslået længde på to en halv kilometer.

Køen til Gartneriet Hanse i Stige vidnede om en stor interesse for de gratis blomster på en corona-ramt søndag, hvor folk måske ikke havde så meget andet at give sig til. Samtidigt gav det håb for avisens fremtid, for alle er læsere af Fyens Stiftstidende - i hvert fald denne søndag. Foto: Michael Bager
Annonce

Busserne sidder fast

Det er dog ikke kun biler med trailere og blomsterglade læsere af den lokale avis, der har taget turen til Stige. To kvindelige betjente fra Fyns Politi har sneget sig ind på pladsen.

- Busserne kan ikke komme igennem nu, så det skal vi lige have styr på. Hvis du kan få det, så skal du bare fortsætte, for det er virkelig flot, det du gør her, men der skal være styr på trafikken, lyder det fra den ene af de to betjente.

Betjentene skynder sig ind i patruljevognen igen i læ for den iskolde vind. Vejret er slået om fra lørdag, og Johnni Rasmussen var i tvivl, om det ville spolere dagens uddeling af blomster.

- Jeg frygtede, at det kunne få folk til at blive hjemme, men det er de da ikke blevet, siger han og griner.

Klokken er 8.45. De første kom allerede 6.30, fortæller han.

- Jeg var på vej ned for at hente morgenbrød. Der holdt allerede tre biler udenfor, siger gartneren.

Ligesom mange af sine kolleger har han også haft besøg af banken, som var forbi dagen før.

- De bakker mig op, for vi har haft en del gode år, og sidste år var vores bedste nogensinde. Vi skal nok komme igennem det her, men jeg håber godt nok ikke, at vi bliver ramt på vores sommerblomster også.

Gartneriet Hanse i Stige havde sørge for mundbind til alle ansatte, som dog selv måtte vælge om de ville bruge dem eller ej. Til gengæld måtte gæsterne pænt vente i bilerne, hvilket alle overholdt. Foto: Michael Bager
Annonce

Blomster til plejehjem på hele Fyn

De første gule blomster blev allerede delt ud torsdag og fredag, da personalet fra flere plejehjem ringede for at høre om de måtte komme forbi.

- De kunne ikke komme i dag, så jeg det var selvfølgelig i orden, så vi har haft personale fra flere plejehjem på hele Fyn forbi de sidste dage, siger han.

Imens triller en lille personbil forbi. Ved siden af et eksemplar af Fyens Stiftstidende lægger der to gule skilte i forruden, hvor der står "Vi donerer til Nyborg Plejecenter".

- Det er til beboerne på et plejehjem i Nyborg. Der bor min svigermor på 80 år. De har jo fået deres hverdag slået helt i stykker af det her corona, og de kan simpelthen ikke forstå det, så nu skal de have blomster, siger Birgit Baagøe, mens Simone Baagøe smiler ved siden af.

- Det er præcis den slags, der gør det her meget rørende, siger Johnni Rasmussen.

- Det er dejligt, at man kan vende en så dårlig situation til noget positivt, konstaterer han, mens Simone og Birgit triller videre, og den næste bil bliver fyldt op med gule blomster.

Se flere fotos og video fra Stige på Fyens.dk

De er åbenbart masser af morgenfriske og blomsterglade læsere blandt Fyens Stiftstidendes abonnenter. Foto: Michael Bager
Gartneriet Hanse i Stige forærede søndag 100.000 usælgelige påskeliljer væk til morgenfriske læsere af Fyens Stiftstidende. Det trak mange folk til den lille by nord for Odense. Foto: Michael Bager

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce