Annonce
Nyborg

Grønt udvalg: Masser af muskler, men næsten ingen penge

Tre centrale skikkelser efter det seneste valg kommer alle til at få en plads i det "nye" udvalg for grøn omstilling. Men lidt usædvanligt kommer borgmester Kenneth Muhs (i midten) ikke til at sidde for bordenden. Det gør derimod DF's Carsten Kudsk. Også tidligere gruppeformand for Socialdemokratiet, Vibeke Ejlertsen, må nøjes med rollen som menigt medlem. Arkivfoto: Lasse Hansen

Borgmester Kenneth Muhs (V) er udpeget som menigt medlem af Udvalget for Grøn Omstilling. Det viser, at miljøet er kommet højt op på den politiske dagsorden, mener udvalgsformanden. Samtidig kritiserer S og SF, at tidligere beslutninger på området endnu ikke er gennemført.

Annonce

Nyborg: - Det rækker jo kun lige til kagen og kaffen.

Carsten Kudsk (DF), formand for Udvalget for Grøn Omstilling, er langt fra imponeret over det beløb, der er afsat til udvalgets arbejde i det kommende år. Blot 100.000 kroner er det blevet til, en kraftig nedbarbering i forhold til tidligere.

Til gengæld kan han glæde sig over, at udvalget vokser på andre måder - både når det gælder opgaver og antallet af medlemmer. Mest bemærkelsesværdigt er det, at borgmester Kenneth Muhs (V) bliver menigt medlem af udvalget. Det samme gør formanden for teknik- og Miljøudvalget, Per Jespersen (S), der får selskab af partifællerne Vibeke Ejlertsen og Albert Pedersen samt SF's Ole Tyrsted, mens Venstre stiller med Søren Svendsen, Flemming Kjærulf og Nanna Bille Adamsen - foruden altså borgmesteren.

Hverken Ole Tyrsted, Flemming Kjærulf eller Nanna Bille Adamsen er medlem af byrådet. Alligevel ser formanden det nye persongalleri som et bevis på, at miljø og bæredygtighed er rykket langt op på den politiske dagsorden, og det kan man i høj grad takke udvalget for, mener han.

- I starten var der mange, der skældte ud på Udvalget for Grøn Omstilling og stillede spørgsmålstegn ved, hvad det kan bruges til. Derfor glæder jeg mig over, at de forskellige partier har fået øjnene op for de muligheder, der ligger i grøn omstilling, siger Carsten Kudsk.

Udvalget for Grøn Omstilling

Udvalget for Grøn Omstilling har efterhånden eksisteret i nogle år. Men før sommerferien meldte Venstre ud, at der var behov for en samlet miljøpolitik for kommunen, og det grønne udvalg blev udset som det forum, hvor politikere og fagpersoner i fællesskab kunne diskutere indholdet af en sådan politik.Derfor er der nu lagt op til en kraftig udvidelse i antallet af medlemmer. Udvalget skal mødes fire gange om året, og hvert møde vil have sit eget tema indenfor området grøn omstilling. I tilfælde af, at det bliver nødvendigt med en afstemning, vil alene de politiske repræsentanter have stemmeret.

Udvalget referer til Økonomiudvalget, mens kommunens teknik- og miljøafdeling stiller sekretariatsbistand til rådighed. Der er afsat et beskedent budget i 2019 på 100.000 kroner. Der udbetales således ikke honorar til hverken de menige medlemmer eller formanden for udvalget.

Det er ikke guld og grønne skove, der venter de nye medlemmer af Udvalget for Grøn Omstilling. De får nemlig intet honorar for at sidde med ved bordet. Til gengæld kan de sætte deres præg på en samlet miljøpolitik for Nyborg Kommune. Foto: Kasper Riggelsen
Annonce

Handling bag ordene

Ud over politikere skal der også sidde en repræsentant for forsyningsselskabet, et medlem af Øsftyns Erhvervsråd, en repræsentant for "det teknologiske erhvervsområde", mens relevante fagpersoner fra kommunens teknik- og miljøafdeling kan deltage efter behov. På økonomiudvalget forleden blev man desuden enige om, at der skal sidde en fast repræsentant for skoleområdet.

- Det er vigtigt at få skabt en kobling til skolerne og ungdomsuddannelser, så det her ikke kun er et voksen-projekt, men så børnene kan forstå og arbejde med problemstillinger så som bæredygtighed. Hvorfor er det for eksempel vigtigt, at vi sorterer plastik, lyder forklaringen fra økonomiudvalgsmedlem Suzette Frovin (SF).

Den første og største opgave for det "nye" udvalg for grøn omstilling bliver at formulere en samlet miljøpolitik for Nyborg Kommune. Derfor anser Suzette Frovin det heller ikke for noget stort problem, at udvalget kun har meget begrænsede midler til rådighed.

- Det har aldrig været meningen, at det grønne udvalg skal føre ting ud i livet. Til gengæld skal vi blive meget bedre til at få afsluttet diskussionerne og så bære det ind i de stående udvalg, der kan sætte handling bag ordene, siger hun.

Udvalget for Grøn Omstilling vil dog have mulighed for at stille forslag til konkrete initiativer, der kan mindske kommunens CO2-udledning og fremme grøn omstilling i det hele taget.

Derudover skal det bidrage til en øget fokus på miljøspørgsmål, og så skal den lave en plan for, hvordan bæredygtighed og klima kan tænkes med ind i kommende politiske tiltag.

Annonce

Forspildte chancer

Hvad den sidste del angår, er der ingen grund til at tøve, mener S og SF. Begge partier peger på to punkter, der blev skrevet ind i budgetaftalen for 2018.

Byrådet har blandt andet forpligtet forvaltningen til at lave et særskilt miljøregnskab, hver gang en sag bliver fremmet til politisk beslutning.

På den måde kan politikerne få et overblik over konsekvenserne for miljøet på linje med de økonomiske konsekvenser.

- Det er bare ikke sket, selv om vi har været enige om at sætte det i gang i et helt år. Vi var endda enige om, at det skulle ske inden 1. maj 2018. Derfor har vi bedt om at få sagerne op i byrådet. Der er tale om to vigtige forbedringer i forhold til kommunens indsats for klimaet, og vi ser ingen grund til at vente på, at det grønne udvalg kommer med et samlet udspil, forklarer gruppeformand Sonja Marie Jensen (S).

Hun ærgrer sig over, at Nyborg dermed kan have forspildt en chance for at iklæde sig den grønne førertrøje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce