Annonce
Nordfyn

Grønt lys til kalkknusning på vandværk

Forsyningschef Peter Lind venter på at Bogense Vandværks kalkknuser i øjeblikket er i fire ugers offentlig høring. Derefter vil vandværket tænde for anlægget, når det bliver muligt i forhold til forholdsreglerne for covid-19. Arlivfoto: Thomas Gregersen
Siden oktober sidste år har det svævet i uvished, om Bogense Vandværk fik lov til at starte en såkaldt kalkknuser, som vandværket havde installeret. Nu er sagen et skridt nærmere en afklaring.
Annonce

Bogense: Bogenses forsyningschef Peter Lind var en mand med store forventninger, da han i oktober sidste år kunne fortælle om Bogense Vandværks nyeste investering. Et såkaldt kalkknuseranlæg, der via ultralyd omdanner kalken, så den ikke binder sig i vandrørene eller på overflader ude hos forbrugerne.

Siden har sagen dog ligget stille, mens Nordfyns Kommune har krævet dokumentation for effekten - og eventuelle negative effekter for forbrugerne. I mellemtiden har sagen også været forbi Sundhedsstyrelsen til en vurdering, men i denne uge har kommunen givet sit sidste grønne lys.

Derfor er kalkknuseren lige nu sendt i fire ugers offentlig høring og først derefter vil Peter Lind kunne komme nærmere en dato for opstart af anlægget.

Datoen kan risikere, at blive påvirket af situationen med covid-19.

Anlægget består af nogle små bokse, der via ultralyd påvirker kalken i vandet, så det ikke kan binde sig i foreksempel brusekabinen hos forbrugerne. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Annonce

- En gang efter 1. juni

- Vi ved fra andre steder, at man efter at have startet anlægget godt kan opleve, at noget af den aflejrede kalk i ældre installationer kan blive slået løs, når man tænder kalkknuseren. I øjeblikket er covid19-situationen ikke forenelig med, at vi måske skal ud i en række private hjem og rense filtre. Derfor vurderer vi, hvornår det er passende at trykke på knappen efter den 1. juni, når høringsfristen er overstået, fortæller Peter Lind.

Ifølge producenten af kalkknuseren vil kalkmolekylerne bliver slået i stykker på vandværket, så kalken ikke krystalliserer på samme måde. I stedet for belægninger bliver det til en slags støv. Dermed vil man opleve, at kalken i for eksempel brusekabinen derhjemme kan tørres af med vand og lidt knofedt - men uden kemikalier.

- Forbrugerne skulle også kunne spare på blandt andet vaskepulver, afkalkning til kaffemaskinen og sæbe i tøjvasken. I opvaskemaskinen opfordres forbrugerne til at halvere opvasketabs, hvis man bruger den slags. Som en sidegevinst vil man for eksempel også opleve, at ens hud bliver blødere, når man er i bad, og at der ikke skal så mange bønner på kaffen, fortæller Peter Lind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce