Annonce
Erhverv

Grønt guld i cannabis: Seks gartnerier på Fyn øjner vækstområde

Mads Pedersen er blandt de 15, der har ansøgt om at starte produktion af medicinsk cannabis 1. januar. Udover Alfred Pedersen & Søn-gartneriet i Bellinge er Nældebakken ved Stige også på listen som del af nyt stort joint venture. Endelig er der to enkeltpersoner fra Fyn på listen over ansøgere. Arkivfoto

To fynske gartnerier er allerede med i puljen om at starte produktion af medicinsk cannabis, når forsøgsordningen ventes at få grønt lys efter nytår, men yderligere fire gartnerier på Fyn ser et nyt vækstpotentiale i cannabis. Blandt dem er den fynske formand for Dansk Gartneri, Jørgen Andersen fra Gartneriet Thoruplund.

Annonce

Røde tomater, blå efterårskaktus og grønne hampplanter.

Nogenlunde sådan kan produktionsplanen komme til at se ud for et større antal fynske gartnerier, når der nu åbnes op for produktion af medicinsk cannabis i Danmark.

Som Fyens Stiftstidende fortalte i går, er Gartneriet Nældebakken solgt til et joint venture, som vil investere 100 millioner kroner i en hampproduktion, som skal levere cannabis til 65.000 patienter og skabe mere end 100 nye arbejdspladser.

Det er godsejerparret Gamborg fra Møllerup Gods på Djursland og direktør Lars Thomassen fra selskabet Danish Cannabis, som er gået sammen med canadiske Canopy Growth, verdens største cannabis-producent. Partnerne har ansøgt Lægemiddelstyrelsen om lov til at starte produktion op, når en fire-årig forsøgsperiode skydes i gang i det nye år. Det har de gjort under navnet Spectrum Cannabis Denmark ApS som en ud 15 ansøgere.

Men udover samarbejdet på Nældebakken har yderligere fem fynske gartnerier vist interesse i de nye muligheder for at dyrke medicinsk cannabis herhjemme, såfremt loven bliver vedtaget i Folketinget.

I november 2016 blev der skabt en bred politisk aftale på Christiansborg om at etablere en forsøgsordning med medicinsk cannabis, som starter 1. januar 2018. Der er afsat 22 millioner kroner fra Folketinget, hvor den nye lovgivning endnu ikke er på plads omkring bl.a. produktionsforhold m.m.15 firmaer og enkeltpersoner har ansøgt om at få lov til at starte produktion af medicinsk cannabis. På Fyn har to enkeltpersoner og gartneriet Alfred Pedersen & Søn lagt en ansøgning hos Lægemiddelstyrelsen, og desuden er Gartneriet Nældebakken centrum for en stor cannabisproduktion, som et jointventure vil investere 100 millioner kroner i.

Produktionen af cannabis kompliceres af, at hampplanter og produktionen af dem er omfattet af lovgivningen om euroforiserende stoffer, og i det hele taget skal ansøgeren dokumentere og redegøre for en lang række spørgsmål i ansøgningen til Lægemiddelstyrelsen. Projektbeskrivelsen skal indeholde alt fra sikkerhed, udluftning, uddannelse af ansatte, økonomi og selv eventuel destruktion af cannabis.

Annonce

Nyt grønt guld på Fyn

Gartner Mads Pedersen fra Bellinge-gartneriet Alfred Pedersen & Søn, der producerer Katrine og Alfreds Tomater, har også lagt billet ind på at blive cannabis-producent under navnet Scandinavian Cannabis A/S.

Han har i øjeblikket ikke den store lyst til at fortælle om sine planer med at blande hamp og tomater, før han står med en tilladelse i hånden fra Lægemiddelstyrelsen.

- Vi har lagt planer for produktion af cannabis, og dem går vi i gang med, når vi har fået tilladelsen, som kommer omkring nytår. Indtil da har jeg ikke yderligere kommentarer til mit eget projekt, og jeg har heller ikke kommentarer til andres projekter, siger Mads Pedersen.

Derudover har fire andre fynske gartnerier for længst fået øje på mulighederne inden for hampproduktion til medicinsk cannabis. De fire gartnerier er sammen med Mads Pedersen del af en gruppe på i alt otte gartnerier under Dansk Gartneri, som ser et vækstpotentiale cannabis.

En af dem er formanden for de danske gartnere, fynske Jørgen Andersen fra Gartneriet Thoruplund. Fraugdegartneriet er en af de fem fynske deltagere i samarbejdet, siger Jørgen Andersen.

- Vi er med, men udover den ene, du kender (Mads Pedersen, red.) må jeg ikke sige, hvem de andre er. Men jeg kan sige, at vi agter at holde tæt øje med udviklingen i løbet af den kommende forsøgsperiode, og vi tror på, at flere gartnerier kan komme med i produktionen, siger han.

Annonce

Voldsom vækst i Canada

Gruppen har været involveret i arbejdet med at påvirke de danske politikere og sundhedssystemet, så der kunne åbnes op for produktion herhjemme, fortæller Jørgen Andersen, som selv fik øje på mulighederne i cannabis for fire-fem år siden. Gruppen og Dansk Gartneri er repræsenteret i den nye foreningen Cannabis Danmark, som bl.a. Søs Egelind og Ritt Bjerregaard står bag. Landbrug & Fødevarer er ligesom gartnerne også med i foreningen, der arbejder for at legalisere medicinsk cannabis i Danmark.

- Der er mange i branchen, som for længe siden fik øje på den voldsomme udvikling, som fandt sted i Nordamerika inden for cannabis-produktion. Vi har været meget aktive - også i cannabisforeningen, hvor Dansk Gartneri er medlem - for at påvirke politikere og systemet, så man kunne tage cannabis i brug og ikke mindst åbne for muligheden for at starte en forsøgsproduktion, siger han.

Hos Gartneriet Nældebakken fortsætter de nuværende 25 medarbejdere under den nye ejergruppe, men derudover skal der hentes eksperthjælp ind fra det canadiske selskab i opstartsfasen. Jørgen Andersen råder da også interesserede gartnere i at søge ekspertise - eventuelt gennem Dansk Gartneri - før man skifter fra potte- til hampplanter.

- Det er ikke så ligetil at producere, det er meget anderledes end det, gartnerne er vant til. Vi har snust lidt til det, og der er også fynske gartnere, som har været på studieture til Canada, for at se på produktionsforholdene. Men det er meget kompliceret også økonomisk, siger Jørgen Andersen, som tror på, at de forventede 125 arbejdspladser i produktionen i Nældebakken kan blive til endnu flere på Fyn.

- Vi må se, om ikke vi kan trække nogle flere fynske arbejdspladser til, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce