Annonce
Debat

Grønne principper betaler sig

Flemming Risskov Jørgensen. Foto: Kasper Orthmann Andersen/Assens Kommune.

To repræsentanter for den konventionelle landbrugslobby er ude med riven – eller rettere med giftsprøjten.

Ib W. Jensen kan selvfølgelig have ret i, at økologisk landbrugsdrift ikke altid garanterer en væsentlig forbedring af biodiversiteten. Selvom den højere ukrudtsbiomasse i de økologiske marker er bedre til at understøtte insektfaunaen end de konventionelle marker, er det rigtigt, at den økologiske drift først for alvor bidrager til øget biologisk mangfoldighed, når den kombineres med en mere ”vild” landskabsstruktur i form af flere hegn, vibehuller og lignende. Det skal selvfølgelig være et fokuspunkt, når vi lægger os i selen for at blive Danmarks vildeste kommune. Men formålet med at bruge sprøjtegifte er faktisk at forringe biodiversiteten.

Pesticiderne skal jo dræbe insekter, svampe og vilde planter. Derfor ville det virke dobbeltmoralsk, hvis kommunen forsøgte at motivere borgerne til at øge biodiversiteten, samtidig med at den fortsatte sin egen praksis med at bruge gift, der forringer den biologiske mangfoldighed. En sådan selvmodsigende praksis svarer nærmest til, at bademesteren fortæller, at det kun er ham, der må tisse i svømmebassinet.

Annonce

Kommunen skal motivere til at etablere grenbunker, stendynger, blomsterstriber og insekthoteller samtidig med, at den opfordrer til at lægge giftsprøjten på hylden. Man kunne for eksempel forestille sig, at kommunen arrangerer ”en vild dag”, hvor borgerne kan møde op på genbrugsstationerne og aflevere deres sprøjtegift. Til gengæld kan de ved samme lejlighed få udleveret gratis bunddækkeplanter samt få tips og vejledning til en vildere og nemmere have.

Hvis man vil motivere, må man gå foran som det gode eksempel.


Hvis man vil motivere, må man gå foran som det gode eksempel

Flemming Risskov Jørgensen, SF


Steen Jensen fra Odense har gode grunde til at være bekymret for drikkevandskvaliteten i Odense. Han har også en klar pointe, når han beretter om, at drikkevandsboringerne ved Elmelundsskoven blandt andet kan være truet af naturlige giftstoffer fra eksempelvis ørnebregner. Men jeg kan berolige Steen Jensen med, at SF i Assens kommune er opmærksom på problemstillingen.

Når vi foreslår beskyttelseszoner for at sikre rent grundvand i fremtiden, peger vi ikke på ”urørt natur”, der bare skal passe sig selv. Uanset om beskyttelseszonerne anlægges som skov eller som lysåben natur, skal der selvfølgelig altid vedtages en konkret forvaltningsplan.

En ordentlig forvaltningsplan skal sørge for, at landbrugets kemiske sprøjtegifte ikke blot erstattes af naturlige toksiner. Det ville jo være helt ude i skoven. Jeg håber, at Steen Jensen fra Odense vil se positivt på SF’s bestræbelser på at sikre giftfrit grundvand i Assens Kommune. Odenses borgere modtager jo som bekendt en stor del af deres drikkevand fra boringer i Assens kommune.

Man undgår bedst sprøjtegifte i grundvandet, hvis man undlader at sprøjte. I SF mener vi, at det godt kan betale sig at sikre rent drikkevand til de kommende generationer. Vi er selvfølgelig glade for, at SF fik opbakning til forslaget om at etablere skoven ved Lundager. På samme måde vil vi kæmpe for at fastholde princippet om kommunale landbrugsarealer skal dyrkes uden brug af sprøjtegifte. Men der skal skabes endnu flere sprøjtefrie beskyttelseszoner. Den grønne omstilling er først lige begyndt.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Troede aldrig hun blev rask: Efter halvandet år med corona-senfølger snører Mette igen løbeskoene

Odense For abonnenter

Windell og de ældre vinder mest med ny budgetaftale i Odense

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

We want it all... - Queen Machine fik Faaborg til at at rocke

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Country-kvintet talte frit fra leveren om sexisme: - Hvis ikke jeg knaldede med chefen, fik jeg ingen kontrakt

Navne For abonnenter

Egil fik dødsdommen i februar: Humøret og omsorgen for andre mistede han aldrig

OB

AaB straffede fynboerne på to hjørnespark: OB sendt hjem til dødbolds-træning

Annonce