Annonce
Nyborg

Grønlandske René Olsen kæmper for at bevise sit værd

For grønlandske René Olsen har det til tider været svært at finde fodfæste med sin grønlandske identitet i det danske samfund. Foto: Kristian Duch
René Olsen fra Nuuk har boet i Nyborg siden 2016. Med tiden har han fundet sig til rette i Danmark, men alligevel synes han, at man som grønlænder ofte må kæmpe for at blive anset som ligestillet.
Annonce

Nyborg: René Olsen kigger ind over Nyborg Havn, imens han begynder sin fortælling.

Hans sorte hår er klippet helt kort, og den lysebrune hud nærmest lyser op i det gråhvide eftermiddagslys. Og så taler han utrolig godt dansk.

- Det er en mærkelig ting at sige til folk, men jeg får det tit at vide. At jeg taler virkelig godt dansk. Så svarer jeg bare "tak, det gør du også".

51-årige René Olsen er en ægte "nuummioq" - han er nemlig både født og opvokset i Grønlands hovedstad Nuuk, hvor det danske sprog er et udbredt andetsprog.

Men René Olsen er også far. Da hans ekskone og to børn besluttede sig for at flytte til Nyborg i 2015, gik der kun et år, inden han gjorde flytningen efter. Han ville være tættere på sin familie.

Selv om flytningen til Danmark har budt René Olsen på både fordomme og kulturchok, har han taget det danske liv fuldt til sig med arbejde og omgangskreds. Men han er aldrig i tvivl om, hvor han kommer fra.

- Jeg har bevaret mine grønlandske rødder fuldt ud. Grønlændere skal ofte kæmpe hårdt for at bevise deres værd i Danmark. Selv om jeg ikke prædiker for folk, at jeg er grønlænder, bærer jeg min identitet med mig, understreger han.

Annonce

Et samfund med fordomme

René Olsen fortæller ikke om udfordringerne ved at være grønlænder i Danmark uden erfaring. I de fire år, han har boet i landet, har han skullet kæmpe for at blive anset som ligestillet, både når han har søgt arbejde, og når han har søgt bolig.

- Der er nogle store strukturelle fordomme på grund af uvidenheden om Grønland, selv om vi bevæger os inden for samme rige. Alle ser den grønlandske mand på bænken, men for langt de fleste er Grønland så eksotisk, at man lige så godt kunne tale om et land i Afrika, forklarer han.

Hjemme i Grønland har René Olsen arbejdet både på KNR (Grønlands Radio, red.) og som teknisk leder på Grønlands kulturhus Katuaq.

Han har aldrig gået uden arbejde i sit voksenliv, men oplevede gentagne gange at blive nedprioriteret i Danmark, fordi det danske arbejdsmarked fungerer meget anderledes end det grønlandske.

- Kulturforskellene konflikter på det punkt. Mange har ofte svært ved at absorbere den grønlandske mentalitet, der er mere menneskenær og afslappet. Det afføder en del stigmatisering, så mange velfungerende grønlændere ikke får en chance på arbejdsmarkedet, forklarer René Olsen.

Annonce

Ingen kulturel middelvej

I dag arbejder René Olsen som slagterimedarbejder. Han er tilfreds med sit arbejde, og den danske kultur og levevis har han vænnet sig sådan til, at nem-id, hverdagens togplaner og en mere distanceret attitude er blevet trivialiteter.


Alle ser den grønlandske mand på bænken, men for langt de fleste er Grønland så eksotisk, at man lige så godt kunne tale om et land i Afrika

René Olsen, slagterimedarbejder


Alligevel understreger René Olsen, at han ofte føler en indre konflikt.

Tre spørgsmål om rigsfællesskabet

Hvad betyder rigsfællesskabet for dig?

- Det er svært at sige. På sin vis er det en reaktion på dårlig samvittighed over kolonitiden. Rigsfællesskabet er brugbart, men det har ikke fundet sin identitet. Det føles, som om der er en storebror og to mindre søskende, men ikke altid tre ligeværdige lande i ét rige.

Hvad skal en dansker vide om en grønlænder?

- At en grønlænder er empatisk og stålsat. Og at grønlandsk kultur bærer præg af tolerance og fællesskab.

Hvad er det sværeste ved at være grønlænder i Danmark?

- Fordommene og uvidenheden om grønlændere. Og gråvejret.

Han står over for forventninger, der kan gøre det svært at bære den grønlandske identitet, som han ikke vil miste.

- Langt hen ad vejen forventer man, at grønlændere skal fornægte deres grønlandske baggrund. Der er ingen prestige i at være grønlænder, og der er ingen middelvej, hvor man kan bære sin kultur og præsentere den for kolleger og venner - for referencerammen findes ikke, fortæller René Olsen og fortsætter.

- Derfor falder grønlændere ofte igennem og lever et barsk liv i København på bunden af samfundet. Eller også bliver de danskere. Men jeg selv er danskgrønlænder.

Af den grund forspilder René Olsen ikke muligheden for at fortælle blandt andet sine kolleger om det land, han kommer fra, når de spørger ind. Det er vigtigt for ham at aflive de myter, folk hæfter sig ved om Grønland.

Men mest af alt synes han, at mennesket skal komme før etniciteten.

- Når folk spørger, hvor jeg er fra, siger jeg Nyborg. Jeg gør det med vilje, for jeg vil minde dem om, at alt ikke handler om race. Jeg er her på mine egne præmisser - som menneske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekspert: Der ruller hoveder i Barcelona

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Odense

Windell er bekymret for corona-krisen forud for budgetforhandlinger: - Vi skal ikke give en masse løfter

Annonce