Annonce
Navne

Grønlandsk

VALG2005. Folketingskandidat for Demokraterne Per Berthelsen, Grønland. (Demokraterne / Polfoto)

rockpolitiker Portræt

Julie Berthelsens stedfar, Per, som er aktiv musiker og landstingsmedlem, fylder 60 år

Politik og rockmusik har fyldt rigtig meget i Per Berthelsens liv.

Derfor bliver der sikkert også budt op til dans, når det kendte medlem af Grønlands Landsting, Inatsisartut, i dag fejrer sin 60-års fødselsdag.

Per Berthelsen fører på smukkeste vis den grønlandske musiktradition videre i rockgruppen Sume, som han var med til at stifte for mange år siden, og som på et tidspunkt havde hans steddatter, Julie, som sanger. Berthelsen har siden 1988 været gift med Julies mor, Helene Broberg.

Til hans store stolthed er Julie i dag blevet en glimrende ambassadør for Grønland nede i Danmark. Hun har sin egen karriere som kunstner, og er samtidig blevet en kendt tv-vært, der senest har præsenteret "Julehilsen til Grønland" og sidste weekends Melodi Grand Prix, som blev afviklet i Aalborg.

Julie Berthelsen har det seneste års tid boet i Odense sammen med kæresten, Minik Dahl Høegh, som er håndboldspiller i Fredericia.

Helt samme kunstneriske gennemslagskraft som steddatteren har Per Berthelsen ikke haft. Han er til gengæld én af de mest markante og omtalte politikere i Grønland.

I fødehjemmet i Godhavn blev der talt meget politik. Faderen, Rasmus Berthelsen, var borgmester i Nuuk, som da hed Godthåb, og han så gerne, at sønnen gik ind i politik.

Dét gjorde han også, men først efter en årrække som lærer, redaktør, radiochef, marketing- og informationschef, selvstændig og konsulent.

Per Berthelsen meldte sig ind i Siumut, og i 1993 blev han valgt ind i kommunalbestyrelsen i Nuuk. Fire år senere blev han 1. viceborgmester og i 1999 medlem af Grønlands Landsting for socialdemokraterne. Han brød imidlertid med partiets linje, og i 2002 blev han ekskluderet.

Han stiftede derfor Demokraatit (Demokraterne) og var partiets formand frem til 2008. Han blev genvalgt både til Nuuks kommunalbestyrelse og til Landstinget, men i 2008 blev han uenig også med det parti, han selv havde været med til at stifte.

Næste stop hed Siumut, som tidligere havde smidt ham ud. Her blev han tilmed betroet posten som finansminister, indtil regeringen trådte tilbage. Han er i dag i opposition i det nye grønlandske landsting Inatsisartut.

Per Berthelsen har gennem sine turbulente år i grønlandsk politik arbejdet med tunge områder som sikkerhedspolitik, finanser, mineralske råstoffer og selvstyre.

Som kvittering har han fået Grønlands Hjemmestyres fornemme medalje Nersornaat i sølv. Kulturen har altid haft en stor plads i hans hjerte, og foruden sit engagement i rockgruppen Sume har han været leder af Grønlands Kulturhus.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce