Annonce
Navne

Grønlands Martin Luther King kæmper endnu som 70-årig

Aqqaluk Lynge, t.v., fylder 70. KASPAR WENSTRUP/NORDFOTO 2000)

Det er en af Grønlands markante personligheder, der i skikkelse af politiker og forfatter Aqqaluk Lynge torsdag den 12. oktober fylder 70 år.

Siden han i 1976 blev uddannet socialrådgiver i København og derefter vendte tilbage til Grønland, har han markeret sig som en stærk international stemme for inuitternes rettigheder både i og uden for Grønland.

Hans stålsatte virke som leder af den internationale inuit-organisation, Inuit Circumpolar Council (ICC), har indbragt ham flere hæderstitler. Heriblandt ridder af Dannebrogordenen af 1. grad, som dronningen tildelte ham i 2004.

Og så er han blevet sammenlignet med både den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King og det indiske fredsikon, Mahatma Gandhi.

Det skete, da rektoren for det amerikanske Dartmouth College i 2012 udnævnte Aqqaluk Lynge til æresdoktor for universitetet og i den forbindelse fremhævede hans ikke-voldelige metoder til at opnå rettigheder for inuit og andre oprindelige folk.

I dag står Aqqaluk Lynge ikke længere i spidsen for ICC, men han kæmper videre som bestyrelsesmedlem og medlem af organisationens forretningsudvalg.

Også på den hjemlige politiske scene har Aqqaluk Lynge sat sit præg.

Han er medstifter af det venstreorienterede parti Inuit Ataqatigiit, der i dag sidder i Grønlands regering, og han var selv medlem af det grønlandske Landsting i årene 1983-95.

Ud over sit politiske virke kan fødselaren også skrive forfatter, journalist og filminstruktør på sit omfattende cv. (ritzau)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce