Annonce
Navne

Grønlands Martin Luther King kæmper endnu som 70-årig

Aqqaluk Lynge, t.v., fylder 70. KASPAR WENSTRUP/NORDFOTO 2000)

Det er en af Grønlands markante personligheder, der i skikkelse af politiker og forfatter Aqqaluk Lynge torsdag den 12. oktober fylder 70 år.

Siden han i 1976 blev uddannet socialrådgiver i København og derefter vendte tilbage til Grønland, har han markeret sig som en stærk international stemme for inuitternes rettigheder både i og uden for Grønland.

Hans stålsatte virke som leder af den internationale inuit-organisation, Inuit Circumpolar Council (ICC), har indbragt ham flere hæderstitler. Heriblandt ridder af Dannebrogordenen af 1. grad, som dronningen tildelte ham i 2004.

Og så er han blevet sammenlignet med både den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King og det indiske fredsikon, Mahatma Gandhi.

Det skete, da rektoren for det amerikanske Dartmouth College i 2012 udnævnte Aqqaluk Lynge til æresdoktor for universitetet og i den forbindelse fremhævede hans ikke-voldelige metoder til at opnå rettigheder for inuit og andre oprindelige folk.

I dag står Aqqaluk Lynge ikke længere i spidsen for ICC, men han kæmper videre som bestyrelsesmedlem og medlem af organisationens forretningsudvalg.

Også på den hjemlige politiske scene har Aqqaluk Lynge sat sit præg.

Han er medstifter af det venstreorienterede parti Inuit Ataqatigiit, der i dag sidder i Grønlands regering, og han var selv medlem af det grønlandske Landsting i årene 1983-95.

Ud over sit politiske virke kan fødselaren også skrive forfatter, journalist og filminstruktør på sit omfattende cv. (ritzau)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce