Annonce
Faaborg-Midtfyn

Grøndal-spejdere i arbejde på Middelgrundsfort

De tre deltagere fra Grøndalsgruppen i Rolfsted er fra venstre Loke - Tobias Østergaard Frederiksen, Cassio - Mads Petersen og Coda - Frederik Horne Kofoed. Privatfoto.

To fonde har skænket gammelt fort til spejderne i Danmark

Det vakte stor opmærksomhed, da Nordea Fonden og A. P. Møller fonden tidligere i år købte Middelgrundsfortet i Øresund for 20 millioner kroner, for at skænke det til spejderne i Danmark.

De to fonde valgte dermed at bakke op om spejdernes ide om at omdanne stedet til et center for udviklingen af børn og unge til aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, der tager lederskab for positive samfundsforandringer.

Således har tre af de unge spejdere fra Grøndalsgruppen i Rolfsted deltaget i en arbejdslejr på Middelgrundsfortet - også kaldet Spejdernes Ø.

Grøndalsgruppen er blå spejdere, Det danske Spejderkorps, og der er omkring 100 medlemmer fortiden i alderen 4-54 år. Spejderne kommer fra hele lokalområdet.

Det historiske fort skal omdannes til et originalt aktivitetslaboratorium af og for børn og unge, hvor de gennem udfordrende aktiviteter og store oplevelser udvikler fællesskab, friluftsliv og samfundsansvar i øjenhøjde, langt fra hverdagens rammer.

Middelgrundsfortet blev opført i 1890-1894 af Christian IX som en del af Københavns Befæstning. Med sine 50.000 m² (70.000 m² inkl. bølgebryderanlæg) er det verdens største kunstige/menneskabte ø, som ikke er landfast.

Fordelt på tre etager rummer fortet 7-8 km kasematgange. Middelgrundsfortet overgik i 2002 til privat eje, og der har i en periode været drevet hotel og restaurant.

Der arbejdes ihærdigt for at befri 1. batteri for beplantning. Privatfoto.

Meget stort arbejde

Ejerskabet varetages nu af Middelgrundsfonden, som også skal varetage den omfattende restaurering, der forestår af det historiske fort.

Den omfattede restaurering er begyndt, og de kommende brugere af stedet hjælper til. 3 unge spejdere fra Grøndalsgruppen i Rolfsted valgte at tage imod tilbuddet om at komme på arbejdslejr på fortet. Og de har knoklet i det svingende danske sommervejr.

De tilgroede batterier ryddes for beplantning.

Bygningerne tømmes for alt inventar, og der sorteres i mange fraktioner. Skrot og affald sejles væk i store containere. Brugbare værdier -herunder service til flere hundrede mand- sættes i sikker opbevaring til senere brug.

Netop hjemvendt fra fortet beretter en af deltagerne Cassio - Mads Petersen, at det har været en spændende oplevelse.

- Særlig spændende var det at gå på opdagelse i de mørke gange med de mange små rum. Der var rigtig meget "gammel lort" der skulle hives ud, men vi fandt også mange sjove ting under oprydningen. Stedet er slidt og præget af mug og fugt, men jeg kan godt se potentialet i stedet fortæller Cassio.

Cassio og Loke fra gruppen er i gang med at trille skrot ud fra fortets indre. Privatfoto.
Middelgrundens 1. deling på et hold i juli 2015 er ved at være på vej hjemad igen. Privatfoto.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Varsler demonstration midt i åbningsfest for letbanen: Støjplagede naboer kræver hurtig handling

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Odense

- Det er jo en mærkelig ting at gøre: Mand kastede med mursten inde midt i byen - mente ikke selv, han gjorde noget forkert

Navne For abonnenter

Før koncert med Odense Symfoniorkester: Det er 25 års huskesystemer, der går i gang

Historisk erklæring underskrevet i Esbjerg onsdag aften: - Det her er mega stort og vil få betydning hele vejen op og ned ad den danske vestkyst

Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Sport For abonnenter

Vild orange jubel efter toptændt indsats - Odense Håndbold viste klassen, da det gjaldt

For abonnenter

Iværksætterbrødre har succes med sportsstrømper: Nu vil de også lave en forretning ud af vitaminer og mineraler

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Nordfyn

Lang hård fødsel: Så blev vandkantsdanmark lige en perle rigere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Annonce