Annonce
Erhverv

Grøn varme fra Facebook: Tør sommer letter fjernvarme-byggeri i Tietgenbyen

Inden længe kan håndværkerne tage imod det udstyr, der skal lave overskudsvarmen fra datacentret om til fjernvarme. Foto: Fjernvarme Fyn.

Fjernvarme Fyn er i fuld gang med at etablere den fjernvarmecentral, der skal levere grøn varme fra Facebook.

Når entreprenøren Per Aarslev holder planen for byggeriet af den nye fjernvarmecentral i Tietgenbyen, så skyldes det ikke kun hårdt arbejde. Det tørre sommervejr har også gjort sit til at skabe gode vilkår for byggeriet af den nye varmecentral. Det fortæller Kim Winther, der er forretningsudviklingschef i Fjernvarme Fyn.

- Indtil nu har vi lavet alt det indledene entreprenørarbejde med at komme i jorden, få lagt fundamentet, og lægge fjernvarmerør, og vi er kommer godt fra start og er nu i gang med at rejse bygningen, siger han.

Når anlægget står klar, skal det omdanne overskudsvarmen fra Facebooks datacenter i Tietgenbyen og levere den videre til de odenseanske fjernvarmeforbrugere. Første spadestik blev taget i april, og fredag blev der holdt rejsegilde på byggeriet, der ikke har været forhindret af regn.

- Det betyder at vi ikke har været forhindret af vejrlig - og det bliver vi heller ikke, for nu er der kommet tag på, siger siger Kim Winther.

Derfor kan håndværkerne inden længe begynde at tage imod det udstyr, der skal monteres indenfor. Ifølge udviklingschefen er det i første omgang de kraftige transformatorer samt rør og ventiler. Herefter kommer elinstallationerne og ikke mindst de kraftige varmepumper, som det hele handler om. Varmepumperne kommer i stadig større grad ind som en ny teknisk løsning, hvor el fra sol, vind og for den sags skyld biomasse kan bruges til at drive varmepumperne, som så kan producere fjernvarme.

- Det her er interessant fordi, vi arbejder på det til dato største projekt, når det handler om at bruge overskudsvarme fra datacentre.

Kim Winther, forretningsudviklingschef i Fjernvarme Fyn.

Største projekt

- Det her er interessant, fordi vi arbejder på det til dato største projekt, når det handler om at bruge overskudsvarme fra datacentre. Så selv om der med tiden måske kan komme nogle endnu større centraler i Jylland, så er vi de første, siger Kim Winther, der stadig har nok at se til.

- Selv om vi holder planen, så er der stadig rigtig mange snitflader, der skal koordineres. Både i forhold til byggeriet, dem der leverer vores varmepumper og så selvfølgelig med Facebook, hvor vi også har noget rørarbejde, siger han.

Når Tietgenbyens Varmecentral står færdig ved udgangen af 2019, vil den kunne levere fjernvarme til 6900 husstande i Odense og omegn.

Annonce
For abonnenter

Iværksætterbrødre har succes med sportsstrømper: Nu vil de også lave en forretning ud af vitaminer og mineraler

Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Varsler demonstration midt i åbningsfest for letbanen: Støjplagede naboer kræver hurtig handling

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Odense

- Det er jo en mærkelig ting at gøre: Mand kastede med mursten inde midt i byen - mente ikke selv, han gjorde noget forkert

Navne For abonnenter

Før koncert med Odense Symfoniorkester: Det er 25 års huskesystemer, der går i gang

Historisk erklæring underskrevet i Esbjerg onsdag aften: - Det her er mega stort og vil få betydning hele vejen op og ned ad den danske vestkyst

Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Sport For abonnenter

Vild orange jubel efter toptændt indsats - Odense Håndbold viste klassen, da det gjaldt

De giver den gas: Ordblinde håndværkere har succes med Danmarks største 3D-printer farm

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Nordfyn

Lang hård fødsel: Så blev vandkantsdanmark lige en perle rigere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Annonce