Annonce
Sydfyn

Grøn uge: Svendborg sætter fokus på klimaet

Svendborgs Klimauge byder blandt andet på elbiler i massevis. Arkivfoto.
Svendborg Kommune arrangerer for femte år i træk Klimauge i denne uge. Go2green og Sydfyns Elforsyning supplerer med elektriske arrangementer.

Svendborg: Kampen for klimaet finder sted på mange fronter. I denne uge kan du blive inspireret til klimavenlige løsninger. Både dem, som kræver det store træk på kontoen, og dem, der bare kræver lidt tid ved arbejdsbordet.

Svendborg Kommune arrangerer for femte år i træk Klimauge i uge 39, og energikonsulent Charlotte Vesterlund synes, at interessen for klimaugen har været støt stigende.

- Jeg synes, der er kommet en øget interesse om, hvad kommunen gør for at forbedre klimaet. Samtidig er der kommet et større engagement med hensyn til at byde ind på arrangementer. Klimaproblemet er blevet mere kendt, og det optager folk, siger hun.

I løbet af klimaugen kan man fra tirsdag til fredag på genbrugsstationerne i Hesselager og i Svendborg få en forsmag på de nye affaldsbeholdere, som borgerne i Svendborg Kommune får uddelt i slutningen af 2020.

Onsdag er der Reparationscafé i Svendborg Forsamlingshus. En af løsningerne på klimaudfordringerne er at genbruge noget mere, og det er der rig mulighed for at gøre i forsamlingshuset, hvor man kan alt fra at fikse brødristeren til at sy sin egen taske ud af genbrugstøj.

Uden mad og drikke dur klimahelten ikke, så fredag er der fællesspisning med en bæredygtig fem-retters menu med blandt andet snegl på Svendborg Bibliotek. Der skal købes billet via Svendborg Kommunes hjemmeside svendborg.dk/klimauge. Kommunens ansatte spiser klimavenligt hele ugen, hvis de spiser deres frokost i kantinerne på rådhuset, Svinget og i Vester Skerninge.

Klimaugens program

23.-28 september: Udstilling om cirkulær økonomi på Svendborg Bibliotek: 2.m på Svendborg Gymnasium har over flere uger arbejdet med emnet cirkulær økonomi. Det er der kommet en plancheudstilling ud af, som kan ses hele ugen på Svendborg Bibliotek, Svinget 1, 5700 Svendborg.

24.-27. september kl. 10-18: Klimauge på Genbrugsstationerne i Hesselager og i Svendborg: Vand og Affald fejrer klimaugen med en ”fernisering” på de nye affaldsbeholdere, som bliver uddelt, når kommunen i slutningen af 2020 går over til nye affaldsordninger. Genbrugsstationerne Industrivænget 1, 5874 Hesselager og Miljøvej 10, 5700 Svendborg.

24. september kl. 17-20 - Workshop: Fra virksomhedsmål til forretningsfordel: Alle taler om FNs 17 Verdensmål. Men hvordan kommer du i gang med arbejdet i din virksomhed? Og kan det betale sig at få et højere formål med din forretning? Workshoppen foregår på Fremtidsfabrik 2 - Kvægtorvet, Frederiksgade 8, 5700 Svendborg. Den koster 300 kroner at deltage. Tilmelding via svendborg.dk/klimauge

25. september kl. 16-19 - Energisnak i Sundhøj Energihus: Gode råd og rundvisning i Sundhøj Energihus. Energirådgiver Ole Ebbesen vil give gode råd om, hvad du kan gøre i dit eget hus for at nedbringe energiforbruget.

25. september kl. 17-21 - Reparationscafe: I Svendborg Forsamlingshus, Lundevej 2, 5700 Svendborg.

25. september kl. 18-21 - Borgermøde om bæredygtige tiltag: Maskinen og Dicte Frost inviterer til fællesspisning og borgermøde med græsrødderne om bæredygtighed. Maskinen, Dronningholmsvej 74A, 5700 Svendborg. Tilmelding via svendborg.dk/klimauge.

27. september - Grøn Fredag - kl. 9-13: Aktivitetsdag for 500 elever fra mellemtrinnet i Svendborg Kommune. Afholdes på Rantzausminde Skole. Der vil være mange spændende aktiviteter organiseret som et stjerneløb rundt om skolen denne dag. Der er f.eks. opgaver om affaldssortering, vandforbrug, miljøvenlig transport og meget meget andet.

27. september kl. 14-18. - Elbiler på Torvet

27. september kl. 18-21 - Fællesspisning á la snegl: Det sker på Svendborg Bibliotek, Svinget 1, 5700 Svendborg.

28. september kl. 10-14 - Elektrisk dag: Hos SEF Energi på Fåborgvej 44, 5700 Svendborg. Her vil man kunne se og prøve en masse forskellige eldrevne maskiner og køretøjer. Lige fra plæneklippere og løbehjul til elbiler. Desuden udstilling og information om varmepumper. Der vil også være aktiviteter for børn.

Hele ugen - Fravælg plastikposer: Handler du hos Shopping Svendborgs medlemmer i klimaugen, kan det være, du ikke, som ellers, vil få udleveret en gratis plastikpose til dine indkøb. Du vil enten blive tilbudt en papirpose eller skulle betale for en plastikpose. Plastikposer er nemlig fremstillet af olie og bidrager dermed til øget CO2 i atmosfæren. Desuden udgør de et affaldsproblem.

Masser af el

Den grønne organisation Go2green er gået sammen med SEF (Sydfyns Elforsyning) for at rette fokus på fremme brugen af el fremfor fossile brændstoffer. En af de store syndere på det område er vores diesel- eller benizindrevne biler, som man med fordel kan skifte ud med en elbil. Det er en større udskrivning på det familiære budget, men hvis du vil vide mere om fordele og ulemper ved elbiler, så kan du møde op på torvet i Svendborg fredag, hvor der er masser af elbiler, forhandlere og medlemmer af elbilforeningen FDEL, der er klar til en snak.

Der er også mulighed for at prøvekøre en af elbilerne.

- Sidste år satte vi danmarksrekord med 68 prøvekørsler. Den prøver vi at slå i år, siger Niels Christian Nielsen, projektleder i Go2green.

Han er enig med Charlotte Vesterlund i, at erkendelsen af at vi er nødt til at gøre noget ved klimaet er støt stigende.

- Der er kun os selv til at løfte det, og vi ser det som vores opgave at komme frem med de gode eksempler og inspirere, siger Niels Christian Nielsen.

Onsdag er der åbent hus i Go2greens energihus Sundhøj på Tåsinge. Her kan man få gode råd af energivejleder Ole Ebbesen, hvis man går og overvejer at energioptimere sit hus.

Lørdag i denne uge står den på Elektrisk Dag hos SEF på Fåborgvej 44 i Svendborg. Her stiller SEF og Go2green fokus på snart sagt alle de elektriske apparater fra ebiler over elektriske haveredskaber til elløbehjul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Odense

- Det er et meget specielt øjeblik: I årevis har Ole jagtet det perfekte billede- pludselig sad ugleungerne lige foran ham

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

OB

Se videoanalyse og højdepunkter: VB fik skovlen under OB til sidst

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Annonce