Annonce
Læserbrev

Grøn omstilling. Vi er klar til Odenses klimaplan

Synspunkt: I december lancerede borgmesteren idéen om en lokal klimaplan i Odense, hvilket er en rigtig god idé.

Og det er det, fordi jordens dårligste undskyldning for ikke at gøre noget er, at ens eget bidrag er lille og ubetydeligt set i en global kontekst. Uagtet at det faktuelt er rigtigt, at det odenseanske bidrag til verdens samlede klimaudfordring er mikroskopisk, så er det et tåbeligt argument. For konsekvensen af argumentationen er, at ingen gør noget. For enhver vil kunne pege på en anden, som er værre.

I oplægget til årets nytårskur koblede borgmesteren så den grønne omstilling med erhvervsudviklingen. Vi skal have en ny erhvervs- og vækstpolitik, som skal sikre, at den grønne omstilling bliver til en konkurrencefordel – og skaber arbejdspladser.

Det er sød musik. Men indtil videre kun noder på papir og en stille nynnen. Vi mangler hele orkestret til at spille musikken. Og vi mangler publikum.

Og her er det, vi frygter, belært af hidtidige erfaringer, at Odenses klimaplan bliver en fuser. Der er en tendens til, at ordene er flottere end ambitionerne – som igen ser flottere ud end de reelle tiltag.

For eksempel ved vi, at en af de største klimasyndere, vi har, er bygninger. De står for ca. 40 procent af den samlede Co2-udledning. Vi har i byrådet tidligere gennemført en større energirenovering af kommunens bygninger. Men der mangler stadig helt overordnet 105 mio. kr. årligt til vedligeholdelsen af bygninger i kommunen, og derfor også til klimarenoveringen af bygningerne i fremtiden.

Det er også godt at borgmesteren vil inddrage erhvervslivet i Odenses klimaplan. Jeg frygter bare, at det kan blive en sovepude, hvor Odense Kommune ikke selv bidrager, men bare efterlader regningen hos byens erhvervsliv.

Det undrer mig tilsvarende, at borgmesteren kort før lanceringen af forslaget om en klimaplan foreslog salg af Fjernvarme Fyn. Herunder Fynsværket, som borgmesteren så sent som i august ville gøre fri af fossile brændstoffer. Men i oktober skulle det så sælges i stedet.

Uanset hvem der køber Fjernvarme Fyn, så må det jo ellers sige sig selv, at den købesum, der skal betales, må gå fra de midler, som ellers ville være til rådighed for (grønne) investeringer. Sagt med andre ord, kan vi så være sikre på, at Fjernvarme Fyn med en ny ejer i fremtiden vil forsætte grønne investeringer til gavn for både klimaet og odenseanerne?

Vi vil rigtig gerne være med til at lave en klimaplan. Men vi vil også sikre os, at det ikke kun bliver til noder på papiret og en stille nynnen. Det skal kort sagt spille godt, for at det konservative ambitionsniveau bliver indfriet.

Så nu venter vi bare på borgmesterens invitation.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Færdselsuheld på Lyø for første gang i mange år

1995 Stiftstidendes medarbejder Bo Østlund kunne ikke finde sin tandbørste, men kæresten og passet var klar til London, da DR’s ”Husk lige tandbørsten” rullede over skærmen i aftes. Den fynske journalist var deltager i Casper Christensens populære underholdningsshow, hvor det gælder om at løse en opgave på tid. Da drejescenen svingede rundt, rummede den foruden Bo Østlunds skrivebord og to kolleger fra Odense også adskillige stakke af dagens Fyens Stiftstidende, der indeholdt bogstaverne til titlen på en kendt London-muscial. Med kollegernes hjælp fik Bo Østlund løst opgaven, og efter en nat på Hotel d’ Angleterre venter der Bo og hans kæreste en musical-oplevelse i London. 1970 Efter tre dages intenst flyttearbejde forlader Civilforsvarets Sektion Fyn i dag det gamle slot i Sandholt-Lyndelse, hvor korpset i snart 28 år har haft til huse. De 87 værnepligtige og den faste stab af officerer indlogeres nu under mere tidssvarende forhold på CF-kasernen i Middelfart, mens det har været nødvendigt at afskedige det civile personale på 10 ansatte. Flytningen, der sker af besparende årsager, rammer ikke alene det afskedigede personale hårdt. Det er med vemod, at den lokale befolkning siger farvel til garnisonen og den tryghed, som de mange CF-ere var med til at skabe. Blandt den faste stab af officerer er der tre af korpsmestrene, som var med til at flytte ind på det gamle slot i 1942. 1945 For første gang i mange år skete der i går en form for færdselsuheld på Lyø. Gdr. Jørgen Chr. Jørgensen var på vej ned til damperen med et læs kløverfrø. Da køretøjet befandt sig på Postbanken gled en sæk ned mellem hestene og vognen, og derved blev dyrene sky og satte i vildt løb fremefter. Gdr. Jørgensen faldt ned og kom til at sidde på vognstangen, mens køretøjet fortsatte ud over anløbsbroen. Den tunge vogn blev stående på molen, mens vognstangen knækkede og seletøjet blev revet over. Gdr. Jørgensen blev med tømmen om den ene arm og ben slynget ud over hestene, der også faldt i vandet. Det lykkedes for gdr. Jørgensen at komme fri og redde sig i land, men begge heste druknede.

Annonce