x
Annonce
Læserbrev

Grøn omstilling. Vi er klar til Odenses klimaplan

Synspunkt: I december lancerede borgmesteren idéen om en lokal klimaplan i Odense, hvilket er en rigtig god idé.

Og det er det, fordi jordens dårligste undskyldning for ikke at gøre noget er, at ens eget bidrag er lille og ubetydeligt set i en global kontekst. Uagtet at det faktuelt er rigtigt, at det odenseanske bidrag til verdens samlede klimaudfordring er mikroskopisk, så er det et tåbeligt argument. For konsekvensen af argumentationen er, at ingen gør noget. For enhver vil kunne pege på en anden, som er værre.

I oplægget til årets nytårskur koblede borgmesteren så den grønne omstilling med erhvervsudviklingen. Vi skal have en ny erhvervs- og vækstpolitik, som skal sikre, at den grønne omstilling bliver til en konkurrencefordel – og skaber arbejdspladser.

Det er sød musik. Men indtil videre kun noder på papir og en stille nynnen. Vi mangler hele orkestret til at spille musikken. Og vi mangler publikum.

Og her er det, vi frygter, belært af hidtidige erfaringer, at Odenses klimaplan bliver en fuser. Der er en tendens til, at ordene er flottere end ambitionerne – som igen ser flottere ud end de reelle tiltag.

For eksempel ved vi, at en af de største klimasyndere, vi har, er bygninger. De står for ca. 40 procent af den samlede Co2-udledning. Vi har i byrådet tidligere gennemført en større energirenovering af kommunens bygninger. Men der mangler stadig helt overordnet 105 mio. kr. årligt til vedligeholdelsen af bygninger i kommunen, og derfor også til klimarenoveringen af bygningerne i fremtiden.

Det er også godt at borgmesteren vil inddrage erhvervslivet i Odenses klimaplan. Jeg frygter bare, at det kan blive en sovepude, hvor Odense Kommune ikke selv bidrager, men bare efterlader regningen hos byens erhvervsliv.

Det undrer mig tilsvarende, at borgmesteren kort før lanceringen af forslaget om en klimaplan foreslog salg af Fjernvarme Fyn. Herunder Fynsværket, som borgmesteren så sent som i august ville gøre fri af fossile brændstoffer. Men i oktober skulle det så sælges i stedet.

Uanset hvem der køber Fjernvarme Fyn, så må det jo ellers sige sig selv, at den købesum, der skal betales, må gå fra de midler, som ellers ville være til rådighed for (grønne) investeringer. Sagt med andre ord, kan vi så være sikre på, at Fjernvarme Fyn med en ny ejer i fremtiden vil forsætte grønne investeringer til gavn for både klimaet og odenseanerne?

Vi vil rigtig gerne være med til at lave en klimaplan. Men vi vil også sikre os, at det ikke kun bliver til noder på papiret og en stille nynnen. Det skal kort sagt spille godt, for at det konservative ambitionsniveau bliver indfriet.

Så nu venter vi bare på borgmesterens invitation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Aflysning kan blive katastrofal: Publikum afgør, om Tinderbox overlever

Debat

April 1960: Brand på Anderupgaard

Annonce